Μέτρα για το ρεύμα: Γιατί η κυβέρνηση επέσπευσε τις ανακοινώσεις

Μέτρα για το ρεύμα: Γιατί η κυβέρνηση επέσπευσε τις ανακοινώσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σκρέκας Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και να πάει στο συνέδριο της ΝΔ με θετική ατζέντα. Πώς οι σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών οδήγησαν σε επίσπευση των αποφάσεων.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα, την οποία θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα.

Η ανάρτηση με το… ψαλίδι του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, χθες στο instagram, αποτέλεσε το “σύνθημα” και στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, “κλείδωσαν” οι τελικές αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να αφορούν σε πλαφόν στη χονδρική τιμή και παρεμβάσεις στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που στην πράξη θα “ακυρώνουν” τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στις παράλογες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων, αλλά οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Γιατί όμως επισπεύσθηκε η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων; Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι πλέον η κατάσταση “δεν πήγαινε άλλο”. Οι δημοσκοπήσεις εξάλλου δείχνουν ότι η ακρίβεια, ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελεί το μεγαλύτερο παράπονο των πολιτών. Ιδίως δε τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση υφίσταται τις πολιτικές συνέπειες από την ενεργειακή κρίση, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα δεν είχαν αποδώσει ιδιαίτερα στις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες.

Αυτές οι καταναλώσεις όμως αφορούν ιδίως τη λεγόμενη “μεσαία τάξη” και κοινά που ενδιαφέρουν τη Νέα Δημοκρατία, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι συνταξιούχοι που συχνά χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα και για θέρμανση.

Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις ήρθαν πριν το συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινά αύριο, ώστε ο πρωθυπουργός να προσέλθει στην κομματική διαδικασία έχοντας μία θετική ατζέντα.

Εφόσον λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης προβεί σε σχετική δήλωση σήμερα το απόγευμα, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, θα εξειδικεύσουν τα μέτρα το πρωί της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός το ίδιο βράδυ θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η κρίση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα