Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται ζητημάτων διαφάνειας, οικονομικών και αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε υψηλή συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 242 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 78, ακολουθούν το ΚΚΕ με 63, το ΚΙΝΑΛ με 40, το ΜέΡΑ25 με 21, η Ελληνική Λύση με 18, η Νέα Δημοκρατία με 17 και οι Ανεξάρτητοι με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 132 Ερωτήσεις, 80 Αναφορές, 22 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 03.04.2023

Ελληνική Λύση: Άθλια η κατάσταση των δρόμων της Αττικής.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, Μαυρουδή Βορίδη και Γεώργιο Γεραπετρίτη, αντίστοιχα, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Αττικής, το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι στις μεγάλες αστικές περιοχές το οδικό δίκτυο δεν επαρκή για να καλύψει τις ανάγκες, με τους περισσότερους δρόμους να χρειάζονται επιδιόρθωση, καθώς δεν γίνεται η τακτική συντήρηση και με αποτέλεσμα η επιδιόρθωση να κοστίζει περισσότερο. Σύμφωνα με το «Global Competitiveness Report 2019», η Ελλάδα βρέθηκε σε λίγο καλύτερη θέση από την Βουλγαρία και την Αλβανία αναφορικά με το οδικό δίκτυο. Επίσης, έρευνα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, πριν από μερικά χρόνια, σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κάτοικοι ανέδειξαν ως μεγάλο πρόβλημα τους δρόμους και με τις αρμμόδιες τοπικές Υπηρεσίες να επιρρίπτουν ευθύνη η μία στην άλλη σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να διορθώνουν το πρόβλημα. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν είναι στις προθέσεις τους η άμεση αποκατάσταση του εθνικού δικτύου, καθώς και για το ποιός φέρει την ευθύνη για την φροντίδα του.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 04.04.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οφειλές της Hellenic Train προς το Ελληνικό δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξή τους

Πενήντα πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και Γεώργιο Γεραπετρίτη, αντίστοιχα, σχετικά με τις οφειλές της Hellenic Train. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην απαξίωση του ΟΣΕ κατά την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε έμψυχο προσωπικό όσο και σε υποδομές, αλλά και στη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Hellenic Train, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται μεγάλη μείωση των επενδυτικών υποχρεώσεών της και ταυτόχρονα την απαλοιφή της υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου για την ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης, επιτήρησης και ελέγχου. Επίσης, οι βουλευτές αναφέρονται και σε πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο πως η HELLENIC TRAIN οφείλει εκατομμύρια ευρώ σε τέλη υποδομής, στον ΟΣΕ. Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, οι Υπουργοί ερωτώνται και καλούνται να καταθέσουν έγγραφα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς τον ΟΣΕ, σε σχέση με τα τέλη υποδομής, την συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής περιουσίας και τροχαίου υλικού ΓΑΙΑΟΣΕ και τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να εισπραχθούν τα τυχόν οφειλόμενα από τις δύο εταιρείες του δημοσίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 05.04.2023

Κίνημα Αλλαγής: Απευθείας αναθέσεις και παραβίαση διαδικασιών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά ζητήματα διαφάνειας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Με δελτίο τύπου το Σωματείο Εργαζομένων των ΕΑΣ ΑΒΕΕ Υμηττού κατέθεσε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας δύο περιπτώσεις διαγωνισμών των ΕΑΣ στις οποίες η εταιρεία προβαίνει σε ανάθεση πριν τη λήξη του σχετικού διαγωνισμού, στη βάση αντίστοιχης ανάρτησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Οι βουλευτές διευκρινίζουν ότι δεν τους εκπλήσσουν οι διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση των ΕΑΣ, ωστόσο υπάρχει η πρόδηλη παραβίαση διαδικασιών και οι απευθείας αναθέσεις πριν ακόμη λήξει η εκάστοτε ημερομηνία που η ίδια η διοίκηση είχε θέσει ως καταληκτικό χρονικό όριο υποβολής προσφορών αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο τη στάση των υπευθύνων σε ζητήματα διαφάνειας. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει σε προγενέστερο χρόνο στοιχεία για τις αναθέσεις των ΕΑΣ χωρίς να λάβει απάντηση, ο Υπουργός ερωτάται, εάν θα ασκήσει έλεγχο στη διοίκηση των ΕΑΣ και εάν θα απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτουν και θα αποσταλούν τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 06.04.2023

ΜέΡΑ25: Όργιο αστυνομικής βίας

Έξι βουλευτές του ΜέΡΑ25 θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, σχετικά με την πλειάδα περιστατικών αστυνομικής βίας, που δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον ως μεμονωμένα περιστατικά, καθώς το ένα διαδέχεται το άλλο. Αναφέρονται ορισμένα από τα περιστατικά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως οι απρόκλητες επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, η αλόγιστη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ρεπόρτερ και πολιτών και το πλέον πρόσφατο περιστατικό, εκείνο των πυροβολισμών αστυνομικού έξω από την ΑΣΟΕΕ. Σημειώνεται ότι τέτοια περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και με την Ελληνική Αστυνομία να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία παίρνει αποστάσεις από τις ενέργειες των αστυνομικών. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, εάν τα περιστατικά που αναφέρθηκαν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των αστυνομικών και αποτελούν στοιχεία υγειούς λειτουργίας μιας αστυνομίας ενός δημοκρατικού κράτους. Τέλος, ερωτάται για την δραματική αύξηση των τραυματισμών επαγγελματιών και πολιτών και την ατιμωρησία των υπευθύνων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 07.04.2023

ΚΚΕ: Για την άδική επιβάρυνση μικρών επιχειρήσεων για ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου έξαρσης της πανδημίας.

Εννέα βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, αντίστοιχα, αναφορικά με την επιβάρυνση που υφίστανται οι μικρές επιχειρήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές  για την περίοδο της πανδημίας. Λόγω της υποχρεωτικής καραντίνας που επιβλήθηκε για πολλούς μήνες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εμπορικά καταστήματα και εστίαση αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να περιορίσουν την λειτουργία τους με τις ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου εκείνης να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην τηρείται, καθώς πολλοί επαγγελματίες καταγγέλουν ότι παρότι ήταν αναγκασμένοι την περίοδο εκείνη να σταματήσουν την λειτουργία της επιχείρησής τους, σήμερα επιβαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τους από εκείνη την περίοδο με αποτέλεσμα να τους επιβάλλονται πρόστιμα και να υφίστανται κατασχέσεις χρημάτων και με τη μόνη απάντηση που λαμβάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι να πληρώσουν τις οφειλές τους και να ελπίζουν σε συμψηφισμό τους στο απώτερο μέλλον, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής από το σύστημα των αδίκως βεβαιωμένων οφειλών. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται πότε θα προχωρήσουν στην διαγραφή χρεών και προστίμων και τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να γίνει άμεσα ο συμψηφισμός.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα