Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας

Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα βρέθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν για να ζητήσει πρόσθετη στήριξη

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων με την πλατφόρμα της κρατικής αρωγής που θα ανοίξει αύριο, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, σχετικά με το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας και τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος:

“Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, η πλατφόρμα arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000, όσο για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 -εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Αλλά φυσικά και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.”

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε καταρχήν όσους με αυταπάρνηση μέσα στις λάσπες προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, τόνισε ότι “κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επανέλθει η ευρύτερη περιοχή σε πιο κανονικούς ρυθμούς” και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα τώρα αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο ασθενειών και μόλυνσης των υδάτων μετά τις πλημμύρες, ώστε όπως είπε “όλοι οι πολίτες να είναι όχι απλά ασφαλείς αλλά και υγιείς”. Χαρακτήρισε για παράδειγμα μείζον το ζήτημα της καύσης και της ταφής των νεκρών ζώων, που όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ήδη ξεκινήσει.

“Οι πολίτες, μέχρι να έχουν επίσημη ενημέρωση από τις αρχές, καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ως πόσιμο”, τόνισε στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους γρήγορα“, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο αφορά και τους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει ήδη πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, διαβεβαίωσε όμως ότι: “Το κράτος είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται”.

Σημείωσε επίσης ότι θα παρέχεται κάθε δυνατή προνοιακή και ψυχολογική στήριξη στους πολίτες που βρέθηκαν μακριά από τις εστίες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου θα συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να συζητήσει μαζί της όπως είπε “τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας”.

Έκανε άλλωστε λόγο για μία πρωτοφανή καταστροφή που απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σχολιάζοντας ότι η ΕΕ διαθέτει τεράστια κονδύλια για παρεμβάσεις όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση που θα έχουν αποτύπωμα σε 15- 20 χρόνια, δίνει όμως λιγότερα χρήματα για να αντιμετωπιστεί η άμεση πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. “Αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή καταιγίδα, που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα”, σχολίασε μάλιστα και δήλωσε:

“Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων όπου η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει: και τα αγροτικά ταμεία και οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Θα τα συζητήσω, λοιπόν, όλα αυτά με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της αυτή η πρωτοφανής κακοκαιρία.”

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι “η χώρα μας πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση”, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες στη Θεσσαλία, υποστήριξε όμως ότι είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη “γιατί ακριβώς επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μία τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση. Αλλά, το τονίζω, θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης.”

Προανήγγειλε τέλος ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τελικά τη ΔΕΘ με μία εβδομάδα καθυστέρηση. “Θα μιλήσουμε για τα θέματα αυτά. Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”, διαβεβαίωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός καθώς τόσο η ομιλία του όσο και η συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ θα επικεντρωθεί προφανώς στην αδιανόητη αυτή καταστροφή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα