Μητσοτάκης: Υβριδική απειλή το μεταναστευτικό- Καρφιά για Τουρκία και μηνύματα σε ΕΕ

Μητσοτάκης: Υβριδική απειλή το μεταναστευτικό- Καρφιά για Τουρκία και μηνύματα σε ΕΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης © Dimitris Papamitsos

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Λιθουανή ομόλογο του για το μεταναστευτικό μετά τις εξελίξεις στα σύνορα με Λευκορωσία. Συμφώνησαν η ΕΕ να χρηματοδοτήσει φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα λέει στη Λευκορωσία για να ακούει και η ΕΕ και η Τουρκία όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Λιθουανή ομόλογο του, Ingrida Šimonytė, με την οποία συζήτησε για τις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Και με την ευκαιρία κάρφωσε την Τουρκία για τους δικούς της χειρισμούς και έστειλε μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξακολουθεί να διστάζει απέναντι στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ειδικότερα την πλήρη στήριξη της χώρας μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιθουανία, ενώ επανέλαβε ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών για την επίτευξη πολιτικών στόχων είναι απαράδεκτη, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα απελπισμένων ανθρώπων που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε πρώτη την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020, υπερασπιζόμενη τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Έθεσε έτσι το πλαίσιο υπεράσπισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών-μελών, αποδεικνύοντας κάθε μέρα ότι υπάρχει αποτελεσματική απάντηση, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «υβριδική απειλή» που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση τόσο ως προς την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και ως προς την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων υπό την καθοδήγηση, είτε εγκληματιών, είτε κυβερνήσεων τρίτων χωρών.

Κοινή ήταν επίσης η διαπίστωση ότι απαιτείται αλληλεγγύη της Ευρώπης έναντι των κρατών-μελών πρώτης γραμμής, καθώς και ότι η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει την χρηματοδότηση φυσικών εμποδίων στα σύνορα. Δηλαδή με άλλα λόγια, τη χρηματοδότηση φράχτη στον Έβρο μεταξύ άλλων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τέλος να συνεχισθεί η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με συντονισμό ενεργειών στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και με ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα