Μπρος υποκλοπές και πίσω ακρίβεια για τη ΝΔ 

Μπρος υποκλοπές και πίσω ακρίβεια για τη ΝΔ 
Νέα Δημοκρατία Aris Oikonomou / SOOC

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι υποκλοπές δεν ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό, όμως η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση 

Οι υποκλοπές κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση και θα συνεχίσουν να απασχολούν την επικαιρότητα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε αύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ για εξεταστική. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση ζητά και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Και αυτό προκειμένου να κληθεί ξανά ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ώστε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση πως a priori δεν εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα από τις παρακολουθήσεις. Αλλά και για να κληθούν στη συνέχεια οι παραιτηθέντες Παναγιώτης Κοντολέων και Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αναθάρρησαν με τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μεν τη Νέα Δημοκρατία να έχει απώλειες, αλλά μικρές επί του παρόντος. Ως εκ τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν (ή ελπίζουν) ότι οι υποκλοπές δεν οδηγούν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ελπίζουν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν θα κερδίσει πίσω την πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων που το 2019 είχαν στραφεί στη ΝΔ, παρότι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία για αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο του κέντρου.

Την ίδια στιγμή όμως στην κυβέρνηση γνωρίζουν (και οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν) ότι το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια. Σύμφωνα άλλωστε με τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, “είναι η οικονομία, ανόητε!“.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος με τις τιμές του φυσικού αερίου και γενικότερα της ενέργειας να τείνουν να πάρουν την ανιούσα.

Ωστόσο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το “καλάθι” του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο επαναφοράς της πολιτικής συζήτησης από το δυσάρεστο θέμα των υποκλοπών στο -όχι ευχάριστο, αλλά πολιτικά πιο εύκολα διαχειρίσιμο αφού υπάρχει πάντα η αιτιολογία της διεθνούς ενεργειακής κρίσης- θέμα της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο μάλιστα επικαλούνται την αύξηση των καταθέσεων και την εικόνα του εσωτερικού τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση παρά τις δυσκολίες δεν είναι τόσο “μαύρη”.

Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσον η συνέχιση μίας επιδοματικής πολιτικής μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες και τις αγωνίες των νοικοκυριών. Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, το Fuel Pass 3, μία νέα επιταγή ακρίβειας, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το δε σχέδιο για φθηνή στέγη θα εστιάζει σε φθηνά στεγαστικά δάνεια.

Αλλά οι τιμές προβλέπεται να συνεχίζουν να καλπάζουν και η ενεργειακή αβεβαιότητα παραμένει… Παρόλα αυτά στο Μαξίμου εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι ακόμη η πλειοψηφία των πολιτών δεν βλέπει εναλλακτική λύση ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και προσπερνώντας επί του παρόντος το ερώτημα με ποιόν θα συγκυβερνήσουν την επόμενη ημέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα