Νέα Αριστερά: Μετασχηματισμός σε κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα

Διαβάζεται σε 4'
Νέα Αριστερά: Μετασχηματισμός σε κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα
Πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024", Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ξεκίνησαν ήδη τα πρώτα οργανωτικά βήματα στη Νέα Αριστερά. Στο επίκεντρο το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κρίσιμα βήματα αναμένεται να κάνει με την έναρξη του νέου έτους η Νέα Αριστερά, με στόχο τον μετασχηματισμό της από έναν πολιτικό χώρο με επίκεντρο την κοινοβουλευτική της ομάδα σε κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που με παρέμβαση που δεν θα εξαντλείται στο κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο πρόεδρος της Κ.Ο Αλέξης Χαρίτσης στόχος είναι «η αποφασιστική επαναφορά της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου συνολικά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας». Μάλιστα είναι σαφής ως προς το ότι η Νέα Αριστερά θα «κατέβει» στις επικείμενες ευρω- εκλογές και μάλιστα με «ένα ανοιχτό ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει τις πιο δημιουργικές και ανήσυχες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε μάλιστα πως «ήδη βλέπουμε ένα έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημά μας. Όχι μόνο με ποσοτικούς όρους. Άνθρωποι από δυναμικά στρώματα, νέοι επιστήμονες και διανοούμενοι, εργαζόμενοι σε τεχνολογίες αιχμής και παραγωγικούς κλάδους μας προσεγγίζουν ζητώντας να συμβάλλουν ενεργά στο εγχείρημά μας».

Παράλληλα ένα πρώτο δείγμα των παρεμβάσεων της Νέας Αριστεράς στις πολιτικές που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Σε ανάρτησή της κατήγγειλε τη κυβέρνηση Μητσοτάκη για την στάση της στο ζήτημα της υιοθέτησης οδηγίας που αφορούσε την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε πλατφόρμες. Σημείωσε πως «με την παρέμβαση των ηγεσιών ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απορρίφθηκε αυτό που μέχρι χθες θεωρούνταν ένα σημαντικό βήμα του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, δηλαδή η συμφωνία για μια οδηγία ρύθμισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες (Wolt, Uber κλπ).

Η συμφωνία που επρόκειτο να γίνει οδηγία, δηλαδή νομικά δεσμευτικό κείμενο, μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα θεωρούνταν καταρχάς μισθωτοί εργαζόμενοι (και όχι ασφαλώς αυτοαπασχολούμενοι) υπαγόμενοι σε όλες τις προστατευτικές ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (για τα ωράρια, την ασφάλιση, τα δώρα, τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ)». Με βάση αυτό επισήμανε ότι «για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αρκούν τα χτυπήματα που καταφέρει καθημερινά στους εργαζόμενους εντός της χώρας, αλλά θέλει να προλάβει και οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε υπερεθνικό επίπεδο».

Στα οργανωτικά ζητήματα τώρα, η Νέα Αριστερά έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις. Σε σύσκεψη στελεχών της την προηγούμενη Πέμπτη διαμορφώθηκε ο σχεδιασμός για την συγκρότηση των πρώτων νομαρχιακών επιτροπών της ενώ τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συνελεύσεις ανά νομό με την παρουσία βουλευτών και στελεχών της.

Στην Νέα Αριστερά θεωρούν επαρκής τις πρώτες δημοσκοπικές απεικονίσεις του εγχειρήματος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης «η Νέα Αριστερά δεν έχει συμπληρώσει ούτε έναν μήνα ζωής και ήδη είναι μια διακριτή πολιτική δύναμη». Επισήμανε μάλιστα ότι «σε πρόσφατη δημοσκόπηση ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους -το 25%- δηλώνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει το εγχείρημά μας. Αυτή είναι μια καλή βάση εκκίνησης για τον δρόμο αντοχής που έχουμε μπροστά μας. Η δική μας δουλειά είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δυνατότητα σε πραγματικότητα».

Ειδική στόχευση υπάρχει στην Νέα Αριστερά για τον χώρο της νεολαίας. Εκεί όπου σκοπεύει να αναδείξει το ζήτημα της αντίστασης τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να εντοπίζεται σαφές πολιτικό κενό αφού από την μία το ΠΑΣΟΚ δείχνει διατεθειμένο να συναινέσει ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ένα (στην καλύτερη περίπτωση) αμφίσημο πνεύμα για το νομοσχέδιο που έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει η κυβέρνηση. Παράλληλα η Νέα Αριστερά προωθεί την ανάγκη για μία οργανωμένη συζήτηση σε κοινωνικό επίπεδο με αντικείμενο την «αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Στην λογική αυτή η Νέα Αριστερά θα προχωρήσει σε συσκέψεις πανεπιστημιακών και πρωτοβουλίες στο επίπεδο των φοιτητών μιλώντας για την αναγκαιότητα ενός «μετώπου ανυπακοής στην κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα