Ο Ερντογάν έσπασε το τραπέζι του διαλόγου στην Πράγα 

Ο Ερντογάν έσπασε το τραπέζι του διαλόγου στην Πράγα 
Κυριάκος Μητσοτάκης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα 2022 Petr David Josek/AP Photo

Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, αρχικά στην Πράγα δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία, αλλά ο Ερντογάν προκάλεσε θερμό επεισόδιο στο δείπνο την ηγετών και ο Μητσοτάκης του απάντησε ότι η κυριαρχία των νησιών δεν αμφισβητείται.

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα δεν υπήρξε, αλλά η βραδιά έκλεισε με μία νέα πρόκληση του Σουλτάνου στο δείπνο των ηγετών και την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία, ούτε καν ένα βλέμμα. Η απόσταση μεταξύ Μητσοτάκη- Ερντογάν αποτυπώθηκε στην κυριολεξία και στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών, που μετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν συμμετείχαν στις ίδιες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ούτε ήταν μαζί στο ίδιο τραπέζι στο δείπνο των ηγετών. Παρόλα αυτά ο κ. Ερντογάν προκάλεσε θερμό επεισόδιο στο δείπνο, καθώς πήρε το λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του ζήτησε και τα ρέστα από την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι προκαλεί ένταση.

Αμέσως ζήτησε το λόγο ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο κ. Ερντογάν πάντως σε δηλώσεις του μετά το δείπνο όχι μόνο δεν έριξε τους τόνους, αλλά ανέβασε κι άλλο την ένταση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι “οι πολιτικές της Ελλάδας βασίζονται σε ψέματα, όλα ψέματα δεν υπάρχει εντιμότητα” και δηλώνοντας: “Δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε με την Ελλάδα.”

Σχολίασε μάλιστα ότι “εδώ ο κύριος πήρε το λόγο και υποστήριξε πως μίλησα βαριά”, δείχνοντας εκνευρισμένος από την απάντηση του κ.Μητσοτάκη. Μάλιστα ο κ.Ερντογάν έφυγε λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση του ‘Ελληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που είχε προγραμματίσει να δώσει στα τουρκικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμούσαν πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των εταίρων μας, σημειώνοντας ότι έλαβε συστάσεις να σταματήσει αυτή την τακτική της έντασης και να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε ειδικότερα τον κ.Ερντογάν κατά τη διμερή συνάντηση τους να σεβαστεί το δρόμο του δικαίου. Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε στον Τούρκο πρόεδρο και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα ο κ. Ερντογάν μιλώντας μετά το δείπνο στα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασε με ενόχληση για την παρέμβαση Μητσοτάκη “δεν ξέρω από ποιον πήρε άδεια να μιλήσει, ίσως από τον πρόεδρο”, δείχνοντας έτσι τον Μακρόν.

Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Προσερχόμενος νωρίτερα χθες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός “κάρφωσε” την Τουρκία τόσο για έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όσο και για τα δύο ναυάγια με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα.

Ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για το πρόσφατο μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Η Αθήνα χαρακτηρίζει άλλωστε τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης του 2019, πάνω στην οποία “βασίζεται” και το νέο μνημόνιο, ως ένα νομικό και πολιτικό τερατούργημα, το οποίο αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη. Επιπλέον, διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν ατυχείς τις δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη, που επιχείρησε να υπερασπιστεί το νέο μνημόνιο με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει σήμερα στους ηγέτες της ΕΕ για άλλη μία φορά ότι η τουρκική συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, σε μία συγκυρία κρίσιμη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακόμη και να ζητήσει πάντως ο κ. Μητσοτάκης κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, καθώς η Σύνοδος αυτή είναι άτυπη δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Το θέμα όμως είναι ανοιχτό εν όψει της τακτικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα