Ο Μητσοτάκης ανοίγει νέα μέτωπα

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Στη ΝΔ θεωρούν ότι παίζουν χωρίς αντίπαλο και ως εκ τούτου φέρνουν τη ρύθμιση για ιδιωτικά ΑΕΙ “από το παράθυρο” και εξετάζουν την επίσπευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Μετά το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει δύο ακόμη “δύσκολα” μέτωπα.

Στη Νέα Δημοκρατία εξάλλου θεωρούν ότι παίζουν επί της ουσίας χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό γήπεδο. Και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση και είναι ανοιχτή η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση, η κυβερνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να εμφανίσει εαυτόν ως εκφραστή και του κέντρου.

Σταθερή παραμένει στο πλαίσιο αυτό η πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει στη ρύθμιση για ιδιωτικά πανεπιστήμια “από το παράθυρο”, πριν έρθει η ώρα της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έρθει η ρύθμιση για συνεργασίες του δημόσιου πανεπιστημίου με ιδιωτικά και κρατικά ΑΕΙ άλλων χωρών. Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δίνοντας ως ορίζοντα το Δεκέμβριο.

Η ρύθμιση αυτή θα “πατάει” στο άρθρο 28 του Συντάγματος και η κυβέρνηση θα κάνει λόγο για ίδρυση “μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ”, τα πτυχία των οποίων θα έχουν ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση σε αντίθεση με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά στόχος ήταν η εν λόγω ρύθμιση να είχε κατατεθεί πριν τη ΔΕΘ, ωστόσο με τις πλημμύρες και την αρνητική επικαιρότητα, η κυβέρνηση δεν είχε θελήσει να ανοίξει και άλλα μέτωπα.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και οι συνταγματικές πιρουέτες του Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το NEWS 24/7 ήταν δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα μέχρι το καλοκαίρι. Ο σχεδιασμός ήταν ειδικότερα να έρθει η νομοθετική ρύθμιση μετά τις ευρωεκλογές, για να αποφύγει η ΝΔ διαρροές προς τα ακρο- δεξιά.

Κυβερνητικά στελέχη δεν επιβεβαίωναν, αλλά ούτε διέψευδαν, δημοσίευμα της Απογευματινής, σύμφωνα με το οποίο ο κύβος ερρίφθη και το σχέδιο νόμου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ με κύριο “επιχείρημα” την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Κανονικά, για λόγους συνταγματικής ισότητας, εφόσον θεσμοθετηθεί ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια. Και εδώ όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα κάνει μία συνταγματική… πιρουέτα, δίνοντας απλώς και σε άνδρες, όπως και σε γυναίκες, το δικαίωμα σε κατά μόνας υιοθεσία.

Πάντως δεν αναμένεται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς είναι δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών στην καλύτερη θα απέχουν από την ψηφοφορία.

Νέα μέτρα και νέα γραμματέας στη ΝΔ

Την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή και ο προϋπολογισμός, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προϊδεάσει σχετικά για τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία. Και βέβαια η κυβέρνηση ποντάρει επικοινωνιακά στα νέα χριστουγεννιάτικα επιδόματα. Ενώ επιμένει στο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, παρά τις αντιδράσεις.

Το πολιτικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα αναμένεται να δώσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία αναμένεται να εκλέξει νέα γραμματέα, τη Μαρία Συρεγγέλα.

Η 48χρονη βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι ένα πρόσωπο της νέας γενιάς με δράση σε γυναικεία θέματα. Και μόνο άλλωστε ο συμβολισμός του γεγονότος ότι για πρώτη φορά θα εκλεγεί γραμματέας της ΝΔ μία γυναίκα, εντάσσεται στη στρατηγική Μητσοτάκη με το βλέμμα στους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα