Ο Μητσοτάκης μαζί με Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν και το νέο “φλερτ” με Ισραήλ

Ο Μητσοτάκης μαζί με Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν και το νέο “φλερτ” με Ισραήλ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης Turkish Presidency via AP IMAGES

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά τη χθεσινή επίθεση. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, που τα “ξαναβρήκε” με Τουρκία

Στη δεξίωση, που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργά απόψε τη νύχτα ώρα Ελλάδος προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετά τη χθεσινή επίθεση όμως του προέδρου της Τουρκίας στη χώρα μας, τα περιθώρια για οποιαδήποτε συνεννόηση έχουν εξαντληθεί. Ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει σε κάθε περίπτωση επισήμως στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην ομιλία του την Παρασκευή, ενώ η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. 

Ο υπουργός Εξωτερικών (ο οποίος χθες είχε και συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του επαναβεβαιώνοντας τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο) κατήγγειλε ότι ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται ψευδή στοιχεία κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και κάλεσε την Άγκυρα να επανέλθει στο δρόμο της λογικής

Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά, ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να καταγγείλει τεκμηριωμένα στη διεθνή κοινότητα την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία. Αλλά και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα, σε μία συγκυρία κατά την οποία η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ο δε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. ενώ διερωτήθηκε πόσους διακινητές έχει συλλάβει η Τουρκία και πόσα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχει εξαρθρώσει.

“Αντί η Τουρκία να μας κατηγορεί για pushbacks στο Αιγαίο, αυτό που έχει αξία να αναφερθεί είναι ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχολήθεί με το push forward από την Τουρκία η οποία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό”, δήλωσε μάλιστα ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη θα έχει και σειρά συναντήσεων, στις οποίες επίσης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. 

Νωρίτερα σήμερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει επαναπροσεγγίσει πλέον το Ισραήλ και η νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών επισφραγίστηκε τη Δευτέρα με το διορισμό Ισραηλινής πρέσβειρας στην Άγκυρα για πρώτη φορά μετά το 2018.

Αυτή η νέα σύσφιγξη των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας ανησυχεί προφανώς την Αθήνα, καθώς το Ισραήλ αποτελεί ένα βασικό σύμμαχο στο ενεργειακό. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση Μητσοτάκη- Λαπίντ πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, για την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και για τις  εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (σχήμα συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ), με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ προς όφελος των δύο λαών, εργαζόμενοι παράλληλα για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός στις 15:30 ώρα Ελλάδος θα έχει συνάντηση με επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων και AIPAC, στις 17:15 με το βασιλιά της Ιορδανίας, στις 18:00 θα δώσει συνέντευξη στο Bloomberg, στις 19:30 θα παρακαθίσει σε γεύμα με ομογενειακές οργανώσεις, στις 23:00 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Σενεγάλης, τα μεσάνυχτα θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ Γαλλοφωνίας και στις 02:00 θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Μπάιντεν. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα