Οικονόμου: “Ιστορικό δικαίωμα” η αίτηση Μητσοτάκη για αγροτική αποζημίωση 8.500 ευρώ

Οικονόμου: “Ιστορικό δικαίωμα” η αίτηση Μητσοτάκη για αγροτική αποζημίωση 8.500 ευρώ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου eurokinissi

Η αιτιολογία που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αγροτική επιδότηση του πρωθυπουργού. "Δεν γινόταν να τα αρνηθεί", είπε.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες μέσα από ρεπορτάζ της εφημερίδας Ντοκουμέντο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε οικονομική ενίσχυση ως “αγρότης” μετά από σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο πρωθυπουργός ενισχύθηκε οικονομικά με ποσό περίπου 8.500 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), για το 2020 και το 2021.

Η ενίσχυση αυτή ήρθε μετά την αποζημίωση που είχε λάβει ο κ. Μητσοτάκης το 2019 από τον ΕΛΓΑ, για ελαιόδεντρά του που είχαν υποστεί ζημιές από κακοκαιρία.

Το πρωί της Τρίτης, ερωτηθείς σχετικά με τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε πως κανένας δικαιούχος δεν δύναται να ζητήσει εξαίρεση από τη σχετική επιδότηση, κάτι που ίσχυε και για τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά, ο ίδιος απάντησε:

Είναι η λογική της κοινής αγροτικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί για πολλά χρόνια τα τελευταία δέκα χρόνια ιστορικά δικαιώματα (είναι όρος αυτός της κοινής αγροτικής πολιτικής) προϋπόθεση για την καταβολή αγροτικών ενισχύσεων από αγροτεμάχια που ανήκαν στην οικογένειά του και πέρασαν στην ιδιοκτησία του. Δεν υπάρχει διαδικασία κάποιος να αιτηθεί εξαίρεση για ένα διάστημα από αυτά τα δικαιώματα. Κάθε χρόνο καταθέτεις στο ΟΣΔΕ αυτή τη δήλωση, βάσης αυτής ενεργοποιείς τα δικαιώματα και παίρνεις τις αγροτικές ενισχύσεις. Δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να πει, τις διακόπτω για ένα χρονικό διάστημα και να επανέλθει αργότερα. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί η κοινή αγροτική πολιτική στη χώρα μας το κατανοούν πλήρως αυτό”.

Η απάντηση, στο 16ο λεπτό του παρακάτω βίντεο.

Σημειώνεται πως τη διαδικασία του ΟΣΔΕ μπορούν να κάνουν όχι μόνο οι επαγγελματίες αγρότες αλλά και οποιοσδήποτε έχει κάποια αγροτική εκμετάλλευση στο όνομα του.

Βάσει διαδικασίας:

1. Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης (ΟΣΔΕ) είναι η 15η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους.

2. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά την 15η Μαΐου:

α) της αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.

β) της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν
σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2019 στον δικαιούχο, κατά 3 % ανά εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι καθ’όλα νόμιμα, ωστόσο η “ηθική” της όλης υπόθεσης δε συνάδει με τη κυβερνητική ρητορική περί λιτού τρόπου ζωής και ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και με τα μαθήματα προς τους νέους για έναν πιο “ολιστικό” τρόπο ζωής, χωρίς να είναι τα χρήματα ο μοναδικός και κύριος “γνώμονας” για την ευτυχία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα