Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 293 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 81 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η ΝΔ με 73,  το ΚΙΝΑΛ με 51, το ΚΚΕ με 32 και η Ελληνική Λύση με 28, το ΜέΡΑ25 με 28.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 139 ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη επερώτηση, 103 Αναφορές, 1 Επερώτηση, 1 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ), 38 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 10 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 18.1.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Επικείμενη παραβίαση της Συνταγματικής Αρχής της “Ισότητας” και διαχωρισμός των Ελλήνων πολιτών από το υπό θεσμοθέτηση πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του ιού “Covid_19”

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αλεξοπούλου  Αναστασία, καταθέτει ερώτηση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον διαχωρισμό των Ελλήνων πολιτών από το υπό θεσμοθέτηση πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του ιού “Covid_19”. Πιο συγκεκριμένα η βουλεύτρια επικαλούμενη την αρχή ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 του Συντάγματος), υποστηρίζει ότι με την θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του ιού “Covid_19″, η εν λόγω αρχή παραβιάζεται. Με βάση τον παραπάνω ισχυρισμό ρωτά τα προαναφερθέντα υπουργεία: ” Για ποιον ακριβώς λόγο ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως αυτό κατά του κορονοϊού, πρόκειτε να μετατραπεί σε κρίσιμο έγγραφο, που θα προκαλέσει στον κάτοχο του το δικαίωμα απολαβής επαυξημένων προνομίων, σε σχέση με τους συμπολίτες που δεν θα το κατέχουν, οπότε, κατ’ουσίαν, θα δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού στιγματισμού εις βάρος των τελευταίων ;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Πάγωμα αιολικών πάρκων εντός του δυκτίου Natura 2000.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ο βουλευτής κάνει αναφορά σε έρευνα η οποία κατέδειξε μόλις 1.115 περιοχές άνευ δρόμων στην χώρα μας. Επίσης, κάνει αναφορά στην δέσμευση του Υπουργού να κριθούν οι μελλοντικές αιτήσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura, με βάση τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Με βάση τα παραπάνω, ρωτά τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, αν δεσμεύεται να σταματήσει την αδειοδότηση κατασκευής αιολικών βιομηχανικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, εως ότου να ολοκληρωθούν και να εγκριθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και τα προεδρικά διατάγματα προστασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Στήριξη της αγοράς επιχειρήσεων και εργασίας

Ο βουλευτής του κινήματος αλλαγής, Κεγκέρογλου  Βασίλειος, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς: Οικονομικών κο Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Γεωργιάδη. Ο βουλευτής αναφέρει ότι η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς ήταν αναγκαία προκειμένου να ανακοπεί η
επιβάρυνση των ήδη συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά πρέπει αφενός να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων και αφετέρου η κυβέρνηση να πάρει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και να ανακουφίσει εμπόρους και επαγγελματίες. Παραθέτοντας συνοπτικά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τα οικονομικά μέτρα, ρωτά τους Υπουργούς: “Προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει και να αποδεχθεί τις παραπάνω προτάσεις επιβίωσης των επαγγελματιών, εμπόρων, μεταποιητών, αγροτών, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων; “

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 19.1.2021

ΜέΡΑ25: Αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης και διευκόλυνσης φορολογουμένων.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αδαμοπούλου Αγγελική, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την φορολογία. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι δεδομένης της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών, της σημαντικής αύξησης της ανεργίας ή της περιορισμένης απασχόλησης λόγω και της εκτεταμένης αναστολής επαγγελματικής δραστηριότητας σε πολλούς κλάδους, η φορολόγηση κατά τα ισχύοντα πρότυπα είναι μη ρεαλιστική. Δεδομένης της προπεριγραφείσας κατάστασης ρωτά : “Τι μέτρα σχεδιάζετε να αναλάβετε και πόσο σύντομα προτίθεστε να ενεργήσετε για να διευκολύνετε στην πράξη τους φορολογούμενους;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρότατες ευθύνες για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων Covid_19 στη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φάμελλος Σωκράτης, καταθέτει επερώτηση προς  τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο βουλευτής κάνει αναφορά σε δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι στη σύσκεψη της 19.10 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους. Αναφέρει επίσης ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων. Υποστηρίζει επομένως, πως η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή αξιολογώντας ως υπέρτερο αγαθό τους εορτασμούς έναντι της προστασίας της υγείας των πολιτών και παράλληλα δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο για να ενισχύσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Βάσει των παραπάνω ρωτά, μεταξύ άλλων “Με ποια δεδομένα και ποιο σκεπτικό επιλέχθηκε η πραγματοποίηση του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενώ λίγες μέρες πριν οι ειδικοί είχαν ενημερώσει για έκρηξη των κρουσμάτων;”

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 20.1.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με υπόμνημά του θέτει το θέμα σχετικά με την απόσυρση των νομοθετικών ρυθμίσεων του Ν. 4763/2020 που προβλέπει την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλων σπουδών από τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια) και αιτείται απαντήσεων.

Με αναφορά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Καρασμάνης, θίγει το θέμα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλων σπουδών από τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια). Πιο συγκεκριμένα, απευθύνει την αναφορά στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών. Η εν λόγω αναφορά αποτελεί ένα υπόμνημα από πληθώρα συλλόγων επαγγελματιών υγείας της χώρας μας. Στο υπόμνημα αυτό με τίτλο: ” Άμεση απόσυρση των νομοθετικών ρυθμίσεων του Ν. 4763/2020 που προβλέπει την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλων σπουδών από τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια)” χαρακτηρίζουν τις ρυθμίζεις του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων, ως απαράδεκτες.

Δείτε την αναφορά εδώ.

Κ.Κ.Ε. : Μέτρα για τη θωράκιση των δημόσιων μονάδων υγείας της Δυτικής Αττικής.

Έξι (6) βουλευτές του Κομουνιστικού κόμματος, καταθέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την θωράκιση των δημοσίων μονάδων υγείας της Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι παρά τις καταγγελίες που έχουν υπάρξει για τις ελλείψεις τόσο των Κέντρων Υγείας, όσο και του νοσοκομείου της περιοχής, δεν έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης. Δεδομένης της κατάστασης  της πανδημίας καθώς και της πυκνότητας κατοικιών της Δυτικής Αττικής,  οι βουλευτές ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων Υγείας και να αξιοποιηθούν όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 21.1.2021

ΜέΡΑ25: Πρακτικά Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, κατέθεσε ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Η βουλεύτρια αναφέρετε στο  αιτήμα του Γραμματέα και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 κ Γιάνη Βαρουφάκη να κατατεθούν στην Βουλή τα πρακτικά και τις Εισηγήσεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, το οποίο και δεν ικανοποιήθηκε από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ Βασίλης Κοντοζαμάνης στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών θα έπληττε «την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής». Με βάση τα παραπάνω ρωτά, μεταξύ άλλων, “Παρακαλώ όπως μου δοθούν τα Πρακτικά της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως και τα Πρακτικά της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, με πλήρως καλυμμένα τα ονόματα των συμμετεχόντων ώστε, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός να μην πληγεί «η ανεξαρτησία και η ευθυκρισία των ειδικών».

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ασαφείς διαδικασίες στους «επιλεκτικούς» και κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς για τον Covid_19.

Πλήθος βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την προτεραιότητα των εμβολιασμών κατα του Covid_19. Αναφέρονται στους εμβολιασμούς υψηλά ιστάμενων προσώπων, για «συμβολικούς» λόγους. Ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι πολλά στελέχη της ΝΔ εμβολιάστηκαν ΚΑΙ εκτός λίστας είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσει η διαδικασία. Επίσης, υπάρχουν στον τύπο καταγγελίες από προσωπικό νοσοκομείων, ότι γίνονται εμβολιασμοί που δεν ταιριάζουν στο προφίλ είτε των εμβολιασμών υγειονομικών είτε σε εκείνο των εμβολιασμών υπερηλίκων. Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν: ” Έχει υπάρξει κατά προτεραιότητα εμβολιασμός ατόμων εκτός από τις λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αν ναι, με ποιο σκεπτικό;”, “Προτίθεται να πάρει μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας ώστε να μην υπάρχουν σκιές και να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στη διαδικασία;” και “Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι στιγμής (δύο δόσεις το καθένα);”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα