Πώς ο ναύαρχος Αποστολάκης “τορπίλισε” τον ανασχηματισμό του Μητσοτάκη

Πώς ο ναύαρχος Αποστολάκης “τορπίλισε” τον ανασχηματισμό του Μητσοτάκη
Eurokinissi

Ο δομικός ανασχηματισμός... αποδομήθηκε καθώς ο Αποστολάκης αρνήθηκε την πρόταση Μητσοτάκη για ένα νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση. Το παρασκήνιο μιας φαρσοκωμωδίας που πλήγωσε βαθιά την κυβέρνηση.

Τορπίλη στον ανασχηματισμό έριξε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης μόλις τρεις ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί μετά βαϊων και κλάδων πως θα αναλάμβανε ένα νεοσύστατο αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μετά τη σφοδρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ όμως με κατηγορίες περί αποστασίας, ο κ .Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι τον παγίδευσε ο πρωθυπουργός και ότι θεωρούσε πως υπήρχε διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο του.

Η είδηση “πάγωσε” το Μαξίμου, το οποίο ήδη είχε “λανσάρει” την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη ως μία κίνηση συναίνεσης δεδομένου ότι είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικές πηγές εγκωμίαζαν τον κ. Αποστολάκη ως μία υπερκομματική προσωπικότητα, που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης και είχε τις γνώσεις, την εμπειρία και το κύρος να ανταπεξέλθει στο νέο αυτό υπουργείο. Όταν όμως ο ναύαρχος άλλαξε γραμμή πλεύσης, στο Μαξίμου ξέσπασε φουρτούνα.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Αποστολάκη και είχε μαζί του έντονο διάλογο. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με επίσημη ανακοίνωση διέψευσε τόσο τον κ. Αποστολάκη όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ενημερωθεί και “καρφώνοντας” τον ναύαρχο που είχε αποδεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη. Η οργή του Μαξίμου εστράφη λοιπόν τόσο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διχασμό όσο και κατά του κ. Αποστολάκη για δειλία. Από την κυβερνητική πλευρά μάλιστα αφήνουν υπόνοιες για εκβιασμό του ναυάρχου, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Κυβερνητικα στελέχη στη συνεχεια ανέφεραν δε ότι ο κ Αποστολάκης είχε δηλώσει στον πρωθυπουργό ότι θα ήταν τιμή του να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ότι είχε ενημερώσει την Προεδρία της Δημοκρατίας πως θα πήγαινε στην ορκωμοσία μαζί με τη σύζυγο του…

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του από το ΠΑΣΟΚ. Είχε διατελέσει υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου όταν ήταν ο τελευταίος υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Σημίτη. Μετά την εκλογική νίκη του Κώστα Καραμανλή το 2004, όταν ανέλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον απέπεμψε. Αλλά η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου τον επανέφερε και το 2013 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ανέλαβε αρχηγός ΓΕΝ. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε από το ΚΥΣΕΑ αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και στις 13 Ιανουαρίου του 2019, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας τον τοποθέτησε υπουργό Άμυνας.

Τότε ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αντιδράσει σφόδρα στην υπουργοποίηση Αποστολάκη, κάνοντας παραλληλισμούς με τον υπουργό Άμυνας της Χούντας Γρηγόρη Σπαντιδάκη. Ο ναύαρχος είχε τότε δηλώσει ότι ένας στρατιωτικός δεν ξεχνά ποτέ ποιος τον προσέβαλε.

Η ζωή όμως, όπως και η θάλασσα, συχνά έχει απρόβλεπτα ρεύματα και έτσι ο μεν κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον κ. Αποστολάκη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του, ο δε ναύαρχος το αποδέχθηκε μέχρι να το πάρει πίσω.

Μάλιστα, σύμφωνα με “γαλάζιες” κακές γλώσσες, ο κ. Μητσοτάκης αρχικά είχε προτείνει στον κ. Αποστολάκη να αναλάβει τη θέση του Νίκου Χαρδαλιά, δηλαδή υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο ναύαρχος όμως διαμήνυσε ότι θα ήθελε θέση υπουργού για να αποδεχθεί. Έτσι προέκυψε η ιδέα να “σπάσει” το υπουργείο σε Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας.

Τελικά, μετά τη φαρσοκωμωδια με τον ναύαρχο και αφού προφανώς δεν βρέθηκε αντικαταστάτης, η αναδόμηση της κυβέρνησης με την αυτονόμηση της Πολιτικής Προστασίας πήγε περίπατο και οι αρμοδιότητες (της πυροσβεστικής συμπεριλαμβανομένης) επιστρέφουν στο Προστασίας του Πολίτη και ανήκουν στον κ. Θεοδωρικάκο, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί εάν βρεθεί νέος πολιτικός προϊστάμενος, καθως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει οριστικά την ιδέα να ιδρύσει το συγκεκριμένο αυτόνομο υπουργείο.

Πάντως και ο κ. Θεοδωρικάκος σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στη θέση αυτή από καραμπόλα, καθώς αρχικά συζητήθηκε το ενδεχόμενο να διαδεχόταν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος φέρεται όμως να μην ήταν ενθουσιώδης στην ιδέα να εγκαταλείψει το Μαξίμου για τη συγκεκριμένη θέση. Έτσι ο κ. Θεοδωρικάκος που ήταν υποψήφιος για το Υγείας, επέστρεψε στην κυβέρνηση αλλά στο Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια στιγμή, η Νίκη Κεραμέως φέρεται να μη δέχθηκε να μετακινηθεί στο Δικαιοσύνης και άρα παρέμεινε στη θέση αυτή ο Κώστας Τσιάρας, που ήταν μία ακόμη πιθανή επιλογή για το Προστασίας του Πολίτη.

Ταυτόχρονα, έμεινε “ορφανή” η θέση του Υγείας καθώς είχε αποφασιστεί η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο Τουρισμού και έτσι ο Θάνος Πλεύρης αναβαθμίστηκε σε υπουργό, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα το άνοιγμα Μητσοτάκη στη σαμαρική σκληρή δεξιά.

Η “τορπίλ稔 Αποστολάκη “βύθισε” επικοινωνιακά τον όλο συμβολισμό του ανασχηματισμού, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να βγάλει εκτός κάδρου (έστω προσωρινά αν κρίνει κανείς από την αναφορά κυβερνητικών πηγών στο παράδειγμα Θεοδωρικάκου που αποχώρησε από την κυβέρνηση αλλά επέστρεψε) τον πασοκογενή και σημιτικό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη εξευμενίζοντας τη βάση της ΝΔ. Και ταυτόχρονα έβαλε περισσότερους βουλευτές στο παιχνίδι και ενίσχυσε τη σαμαρική πτέρυγα της κυβέρνησης, καθώς αυτός είναι ένας χώρος που απειλεί με εσωκομματικές οργανωμένες κινήσεις.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πληροφορίες το περιβάλλον Σαμαρά διαμήνυε ότι δεν ήταν διόλου ευχαριστημένοι με την παρολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη που ήταν ο υπουργός Άμυνας της συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ γενικότερα στην ΚΟ της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός, καθώς βουλευτές όλων των αποχρώσεων μουρμουρίζουν ότι είχε στελέχη η παράταξη και δεν έπρεπε να απευθυνθεί το Μαξίμου σε έναν άνθρωπο εκτός, που αποδείχθηκε και αναξιόπιστος.

Το Μαξίμου βέβαια θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι ο ανασχηματισμός δε συνεπάγεται αμφισβήτηση της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, και κυρίως ότι δεν αποτελεί αναγνώριση λάθους πορείας. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι οι αλλαγές αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία, για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης ότι ο ανασχηματισμός δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων, αλλά και την παιδεία και τα εργασιακά.

Είναι όμως προφανές ότι ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του τις μετρήσεις και τα στοιχεία που έδειχναν δυσαρέσκεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και κινήθηκε… αναλόγως. Όμως η τορπίλη Αποστολάκη έσκασε με θόρυβο που σκέπασε κάθε άλλη κίνηση…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα