Πόθεν Έσχες: “Έσχες” σίγουρα, “Πόθεν” όχι και τόσο

Διαβάζεται σε 1'
Πόθεν Έσχες: “Έσχες” σίγουρα, “Πόθεν” όχι και τόσο
To ελληνικό κοινοβούλιο Shutterstock

Τα Πόθεν Έσχες δόθηκαν και φέτος στη δημοσιότητα και για άλλη μια φορά δεν γίναμε σοφότεροι. Πέντε πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για να καταλάβετε τι (δεν) σας λένε.

To Πόθεν Έσχες των πολιτικών (και άλλων) προσώπων, τα οποία δόθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα, είναι μια νομοθετημένη διαδικασία που σε καιρούς παρατεταμένης κρίσης εμπιστοσύνης φιλοδοξεί να διασώσει την «τιμή και την υπόληψη» του πολιτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες. Σε ένα μεταπολιτευτικό τοπίο όπου τα οικονομικά σκάνδαλα ειναι απανωτά και ενίοτε καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Όμως παρά τις βελτιώσεις που καταγράφονται με την πάροδο του χρόνου, ιδίως μετά την πολύπλευρη κρίση του 2008-2018, το Πόθεν Έσχες συνεχίζει να έχει αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή του. Τέτοιας έκτασης και ποιότητας που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το να καταγραφεί στην συνείδηση των πολιτών ως ένας μηχανισμός διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών δημοσιοποιούνται πλέον μία φορά τον χρόνο. Δεν φαίνεται όμως να πείθουν για το ότι παρέχουν την εικόνα του ποια και πόση είναι η περιουσία του πολιτικού προσωπικού (Έσχες) ούτε πολύ περισσότερο ότι ελέγχεται η προέλευσή της (Πόθεν).

Το NEWS 24/7 επιχειρεί να εξηγήσει το γιατί είναι αυτή η κυρίαρχη εικόνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα