Πόθεν Έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των πολιτικών

Πόθεν Έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των πολιτικών
Το ελληνικό κοινοβούλιο Shutterstock

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής, οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Φορτισμένο το κλίμα λόγω των καταγγελιών για το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού.

Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δημοσιοποίησε, τις δηλώσεις “Πόθεν Έσχες”, βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων.

Η δημοσιοποίηση αφορά τις δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν το 2020 και αφορούν στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση οικονομικής χρήσης του 2019.  Οι δηλώσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Δείτε εδω όλα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων.

Το κλίμα έχει ήδη οξυνθεί με τοην αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την Επιτροπή για προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης του πρωθυπουργικού Πόθεν Έσχες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε λίστα η οποία περιείχε ζητήματα ελέγχων Πόθεν Έσχες ως υποθέσεις που επρόκειτο να αρχειοθετηθούν. Αρχικά εκεί περιλαμβάνονταν και το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού για το οποίο τίθεται θέμα επανελέγχου μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν εταιρία της συζύγου του που είναι καταγεγραμμένη από τις Γαλλικές αρχές να μη περιλαμβάνεται στην δήλωση, ενώ υφίσταται μάλιστα και νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να έχουν μετοχές σε εταιρίες του εξωτερικού βουλευτές και πρόσωπα με πρώτο βαθμό συγγένειας.

Όμως από την πλευρά του προεδρείου στην συνέχεια υπήρξε ο ισχυρισμός ότι «εκ παραδρομής» μπήκε σε αυτή την λίστα το πρωθυπουργικό Πόθεν Έσχες. Μάλιστα δηλώθηκε ότι τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και προκύπτουν από δημοσιεύματα θα εξεταστούν από υπηρεσιακούς παράγοντες και η επιτροπή θα αποφανθεί για το θέμα σε μελλοντική συνεδρίαση.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Πολάκης έχει καταθέσει στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες υπόμνημα που αναφέρει πως «από δημοσιεύματα και επίσημα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκύπτει ότι o Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελέσει, ως πρόσωπο κατ’ άρθρο Ι του v. 3213/2003, το αδίκημα της εξακολούθηση υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), ενώ φέρεται να μετέχει μέσω παρένθετου προσώπου στο και τη διοίκηση αλλοδαπής εταιρείας κατά παράβαση του άρθρου 8 του ως άνω νόμου».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός «έχει δηλώσει στην υποβληθείσα το έτος 2017 Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασής του, ότι η σύζυγός του, κα. Μαρέβα Γραμπόφκσι – Μητσοτάκη έχει μεταβιβάσει – και μάλιστα δωρεάν – το ποσοστό συμμετοχής της (ήτοι τα 950 εταιρικά μερίδια που κατείχε) στην αλλοδαπή εταιρεία «SCI PERSONAL VENTURES», παραλείποντας ωσαύτως κατά τα επόμενα έτη (2018 Και 2019) να δηλώσει οτιδήποτε σχετικά με τη συμμετοχή της συζύγου του στην ως άνω γαλλική εταιρεία. Εντούτοις προκύπτει και αποδεικνύεται από έγγραφα, τα οποία έχουν συνταχθεί εις την γαλλική γλώσσα και τηρούνται στο επίσημο αρχείο του Γαλλικού Επιμελητηρίου και τα οποία έχουν νομίμως μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, ότι το ως άνω πρόσωπο εξακολουθούσε να μετέχει στο κεφάλαιο της αλλοδαπής εταιρείας και την 20η Δεκεμβρίου 2020, καθώς και στη διοίκηση αυτής μέχρι και σήμερα».

Μπούρας: “Να αφήσουν την Επιτροπή εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης”

Ο αντιπρόεδρος Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Θανάσης Μπούρας με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και το θέμα που δημιουργήθηκε με τους καταλόγους των 43 περιπτώσεων που επανελέγχθηκαν και τέθηκαν στο Αρχείο αναφέρει ότι η Επιτροπή βάση του Συντάγματος «λειτουργεί ως ειδικό όργανο στην οποία πέραν των τριών μελών- βουλευτών συμμετέχουν και 8 ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί, έχω την θεσμική υποχρέωση να διαφυλάξω το κύρος της και να την κρατήσω μακριά από μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις

Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε απάντηση όσων αναληθών αναφορών φιλοξενούνται σήμερα από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου περί απόπειρας δήθεν «κουκουλώματος» από την Επιτροπή, ξεκαθαρίζω ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής της 23ης Ιουνίου 2021 αρχειοθετήθηκαν οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών που εξετάστηκαν κατά προτεραιότητά των χρήσεων 2015-2018 μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απόφαση αρχειοθέτησης ήταν ομόφωνη, δηλαδή και σύμφωνη γνώμη του τακτικού μέλους της Επιτροπής και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρου Λάππα, ο οποίος χθες αντικαταστάθηκε από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλο Πολάκη.

Η συζήτηση που προκλήθηκε μετά την αντικατάσταση του κ. Λάππα και τα όσα ο κ. Πολάκης υποστήριξε ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, από τεχνικό λάθος του υπηρεσιακού παράγοντα που επεξεργάστηκε τη λίστα με τις υπόλοιπες δηλώσεις υπόχρεων που ήταν προγραμματισμένες να εξεταστούν, υπήρξαν και 43 επαναλήψεις υπόχρεων που είχαν αρχειοθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου 2021.

Μεταξύ αυτών των 43ων επαναλήψεων ήταν και η δήλωση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και ενός ακόμη πολιτικού αρχηγού.

Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω τις πολιτικές παρατάξεις να αφήσουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης τη λειτουργία της Επιτροπής καθώς πέραν του κύρους της, προσβάλλουν και τα μέλη της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα