ΣΥΡΙΖΑ: Άρωμα εκλογών και… γυναίκας στην πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού

ΣΥΡΙΖΑ: Άρωμα εκλογών και… γυναίκας στην πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού
Με τους δύο νέους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου συγκαλεί τη πρώτη συνεδρίαση του οργάνου ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

"Καλομελέτα κι έρχονται" οι κάλπες δήλωσε χθες από την Μυτιλήνη ο Αλέξης Τσίπρας.

Με βασικό αντικείμενο την άτυπη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει μπει η χώρα συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση του οργάνου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, με αντικείμενο την πολιτική εκτίμηση της τρέχουσας συγκυρίας αλλά και τον προγραμματισμό των κινήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά στον φόντο των εκτιμήσεων της ηγεσίας του κόμματος ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο εξαιτίας των αδιεξόδων της πολιτικής της.

Το Εκτελεστικό Γραφείο

Το νέο 8μελές αυτό όργανο, απορρέει από το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε στο 3ο Συνέδριο. Ουσιαστικά θα έχει την συνολική εποπτεία των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και των τακτικών κινήσεων που θα αποφασίζονται από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αλλά κυρίως θα συντονίζει την καθημερινή δράση. Αντικαθιστά ουσιαστικά το λεγόμενο «Πολιτικό Κέντρο» του ΣΥΡΙΖΑ που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε αυτόν τον ρόλο. Παρότι σε αυτό εκπροσωπείται όλο το φάσμα των απόψεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκριτικά πιο ολιγομελές ώστε να έχει την απαραίτητη ευελιξία. Πάντως κατα καιρούς στις συνεδριάσεις του οργάνου θα μετέχουν και οι αρμόδιοι τομεάρχες όταν συζητείται ζήτημα της αρμοδιότητάς του ακόμη και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αν απαιτηθεί.

Στο όργανο αυτό θυμίζουμε μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος μετέχουν θεσμικά η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, η γραμματέας της Κ.Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη και ο εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος. Επίσης τρία μέλη που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας και ενέκρινε σε συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Μία από τις 5 γυναίκες του Εκτελεστικού Γραφείου Eurokinissi

Γυναικεία «πλειοψηφία»

Στο όργανο αυτό είναι προφανής η πλειοψηφία με βάση το φύλο, αφού μετέχουν 5 γυναίκες και μόλις 3 άντρες. Μια επιλογή που δεν προέκυψε τυχαία. Αντιθέτως πρόκειται για μία ξεκάθαρη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που σηματοδοτήθηκε από την πρόταση του για ποσόστωση 50% των δύο φύλων σε όλα τα όργανα.

Αξίζει να επισημάνουμε μάλιστα ότι κατά την διάρκεια των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του κόμματος διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση ότι το μέτρο της ποσόστωσης χρειάστηκε να αξιοποιηθεί πολύ λιγότερο από όσο περίμενε στην ανάδειξη της Κ.Ε ενώ σε πολλές περιφέρειες πρώτευσαν γυναίκες. Σημάδι πως η εκλογή γυναικών στην ηγεσία αποτελεί εν πολλοίς «κουλτούρα» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπρόσθετα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρκετές φορές πει ότι αυτή είναι πρόθεση του και για το υπουργικό σχήμα της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του «αυτή την τολμηρή επιλογή που έκανα για το κόμμα, θα την κάνω και σε ό,τι αφορά το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Θα έχει άρωμα γυναίκας».

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ από την γεμάτη πλατεία στην Μυτιλήνη Eurokinissi

Να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην σημερινή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταφέρει το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που αποκόμισε από την περιοδεία του στην Λέσβο και την χθεσινή ομιλία του στην πλατεία της Μυτιλήνης. Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την μαζικότητα της συγκέντρωσης.

Την σχολίασε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε στο κλείσιμο της ομιλίας του. Όπως ανέφερε «υπάρχει η εντύπωση ότι αυτή πλατεία γεμίζει μόνον σε προεκλογικές περιόδους. Να λοιπόν που γέμισε σήμερα και δεν έχουμε προεκλογική περίοδο αλλά …καλομελετάτε κι έρχεται».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με έντονα προεκλογικό ύφος λέγοντας ότι υπάρχει μήνυμα και σύνθημα νίκης». Τόνισε την ανάγκη για άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Όπως είπε «δεν πάει άλλο η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη πρέπει να φύγει. Αυτό το καθεστώς πρέπει να πέσει» και «ο μόνος τρόπος για να φύγει είναι οι εκλογές κι αυτές να γίνουν το συντομότερο και να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με μία ψήφο αλλά με μεγάλη διαφορά όσο πιο καθαρή είναι η διαφορά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη της νέας προοδευτικής κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στις εξελίξεις στο κόμμα λέγοντας πως «μεγαλώσαμε ως κόμμα, γίναμε μαζικό, λαϊκό, είμαστε βαθιά ριζοσπάστες και ξέρουμε τι θέλουμε για να πετύχουμε να στηρίξουμε την κοινωνία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα