O ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στο να μην ψηφίσει τη Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις

O ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στο να μην ψηφίσει τη Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις
O Αλέξης Τσίπρας. Eurokinissi

Η απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είναι οριστική και στηρίζεται στη μη καταδίκη της Τουρκίας από τον Ντ. Τραμπ και στο χρόνο κύρωσης της Συμφωνίας

Στην απόφαση να μην υπερψηφίσει τη Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νews24/7, μετά και τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου επιλέγει τη συγκεκριμένη απόφαση, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που είχε προετοιμάσει εν πολλοίς τη συγκεκριμένη Συμφωνία, για δυο κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί ο Λευκός Οίκος, παρά τη συμφωνία για την αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, αποφεύγει (κατ’ουσίαν αρνείται) να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή και, πρωτίστως, να καταδικάσει την Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία και  κορυφαία απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.

Δεύτερον -και επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες- επειδή χρονικά η συζήτηση και η ψήφιση της Συμφωνίας  για τις αμερικανικές βάσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπίπτει με την πολεμική κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που ενδέχεται να βάλει στο στόχαστρο τη χώρα, λόγω του ρόλου των αμερικανικών  βάσεων, όπως αυτή της Σούδας.

 Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, κατηγορεί ευθέως τον έλληνα πρωθυπουργό ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δυο πλευρών, όπως ονομάζεται η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, πριν την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να εισπράξει τελικά -όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου- την απαξίωση.

 Το στίγμα των θέσεών του έδωσε, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, όπου είχε τονίσει τα εξής:

 «Εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας.

Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει. Και η ελληνική πλευρά οφείλει να πιέσει για να το ξεκαθαρίσει. Και πίεση δεν υπάρχει αν η ελληνική στάση θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε ενστάσεις στο αμερικανικό νομοσχέδιο το οποίο αναφερόταν στις τουρκικές παραβιάσεις και στη στήριξη του σχήματος 3+1. Εάν οι δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ του σχήματος 3+1 και του αγωγού EastMed δεν είναι σαφείς- πόσο δε μάλλον αν δεν υπάρξουν καν -, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πτυχές αυτής της συνεργασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα