Το δίλημμα των επόμενων εκλογών και το “επίδομα ακρίβειας” λόγω Ουκρανίας

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών και το “επίδομα ακρίβειας” λόγω Ουκρανίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA

"Σταθερότητα ή περιπέτειες" θα κληθούν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι, διαμήνυσε ο Κ.Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα τα επόμενα μέτρα στήριξης.

Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, ως γνωστόν, για αυτό και ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύσει χθες ότι σχεδιάζει να στήσει κάλπες εκμεταλλευόμενος το πολιτικό παράθυρο που ανοίγει για την κυβέρνηση ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Έθεσε όμως ήδη πολύ ξεκάθαρα το δίλημμα των επόμενων εκλογών, αν και δήλωσε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας: Σταθερότητα ή περιπέτειες.

Δίλημμα που είχε προδιαγράψει κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη για την Ουκρανία. Όπως έχει γράψει το News24/7, στόχος του πρωθυπουργού είναι να συσπειρώσει ξανά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, από τη “σκληρή” δεξιά μέχρι το πασοκογενές κέντρο, με αφορμή ακριβώς τη διεθνή κρίση.

“Δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών”, είπε επίσης χθες ο κ.Μητσοτάκης.

Αν και διαψεύδει τα σενάρια εκλογών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο Δυτικό Τομέα Αθηνών. Μία κίνηση που φούντωσε ακόμη περισσότερο την εκλογολογία και ερμηνεύθηκε ως ένα άνοιγμα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο Μαξίμου φοβούνται ότι μπορεί να επιστρέψει στο ΚΙΝΑΛ.

Επειδή όμως τα εθνικά θέματα και τα ιδεολογικά ζητήματα επηρεάζουν μεν τους ψηφοφόρους, αλλά στην κάλπη τον κύριο λόγο παίζει η οικονομία, η κυβέρνηση συνεχίζει τις κινήσεις στήριξης πρώτα από όλα των ευάλωτων, ώστε να δείξει πως μάχεται την ακρίβεια, παρόλο που τη θεωρεί αναπόφευκτη σε ένα βαθμό και επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία πως οφείλεται σε μία διεθνή κρίση πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες ότι μέσα στο Μάρτιο θα εξαγγελθεί το έκτακτο βοήθημα του Πάσχα, το οποίο αποκάλεσε “επιταγή ακρίβειας”. Δεν αναφέρθηκε φυσικά στο ύψος, που θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, ούτε στο εύρος των δικαιούχων. Θεωρείται όμως πιθανότερο καταρχάς να το λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του επιδόματος αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα επικαλείται την πολιτική των φοροελαφρύνσεων. “Η καλύτερη πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η μείωση των φόρων”, υποστήριξε και χθες ο κ.Μητσοτάκης στον Alpha και πρόσθεσε: “Για σκεφτείτε λίγο να έπρεπε να είχαμε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με τους φόρους που πληρώναμε το 2018. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Και μιλάμε για μια μείωση που θα αφορά το 80% των ελληνικών νοικοκυριών και θα είναι μεγαλύτερη στα νοικοκυριά που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.”

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαϊου, παραδεχόμενος ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλοί. Προανήγγειλε επίσης σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγης, όσον αφορά στους νέους κυρίως, καθώς τα ενοίκια πλέον είναι πολύ υψηλά και οι μισθοί, όπως αναφέρθηκε, χαμηλοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα