Το Μαξίμου “τα ρίχνει” στο ΣΥΡΙΖΑ για τα σκάνδαλα της ΝΔ

Το Μαξίμου “τα ρίχνει” στο ΣΥΡΙΖΑ για τα σκάνδαλα της ΝΔ
Eurokinissi

Για ηθικολογία και σκανδαλολογία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Οικονόμου. Παραδέχθηκε ότι δεν είχε γίνει ενδελεχής έλεγχος για Πάτση. Απέφυγε να καλύψει ευθέως Δημητριάδη για υποκλοπές.

Με επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη πολιτική θέση, μετά το σκάνδαλο Πάτση και την αναζωπύρωση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έσπευσε με μία μακροσκελή εισαγωγική τοποθέτηση στο briefing να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για ηθικολογία και σκανδαλολογία.

Το Μαξίμου συνεχίζει άλλωστε να λέει “απεταξάμην” για τον Ανδρέα Πάτση, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν είχε γίνει ενδελεχής έλεγχος των δραστηριοτήτων του βουλευτή Γρεβενών προτού θέσει υποψηφιότητα. Καλύπτει πάντως πλήρως την επικεφαλή του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, Ρεβέκκα Πίτσικα, για τις επιχειρηματικές σχέσεις με το δημόσιο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί ταυτόχρονα να συγκρατήσει νέα συζήτηση για τις υποκλοπές. Ο κ. Οικονόμου υποβάθμισε το δημοσίευμα των Νέων που άφηνε υπόνοιες για παρακολούθηση και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά απέφυγε ευθέως να καλύψει τον παραιτηθέντα ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, όσον αφορά στις αποκαλύψεις του Βήματος, εστιάζοντας στην κυβερνητική γραμμή ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί, ούτε έχουν χρησιμοποιήσει το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού απέτυχε στην πολιτική, επιχειρεί να στηριχθεί στην ηθικολογία, τον πιο αγαπημένο μηχανισμό των προπαγανδιστών για να αποπροσανατολίζουν το λαό”. Σχολίασε ότι “ηθικολογία και ήθος είναι δύο διαφορετικά πράγματα” και επιχείρησε να υπενθυμίσει στη βάση της ΝΔ και στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο τα αρνητικά της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ειδικότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε στις εκλογές “μετά την υπερήφανη διαπραγμάτευση, τα capital controls, τα σχέδια για έφοδο στο Νομισματοκοπείο, τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών που λιάζονταν, την απόπειρα απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης, τη “φορομπηχτική πολιτική σε βάρος της μεσαιας τάξης, το σχέδιο άλωσης της δικαιοσύνης, την απόπειρα εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων”.

Υποστήριξε δε ότι αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίστηκε την πανδημία, την “εισβολή μεταναστών” στον Έβρο, την τουρκική επιθετικότητα, ενώ μείωσε τους φόρους και όπως είπε “αναγέννησε την ελληνική οικονομία”.

Η ΝΔ είναι κόμμα αρχών και αξιών”

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι “ως κυβέρνηση κάνουμε και λάθη και αστοχίες. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συμπεριφορές λίγων στελεχών που κινούνται εκτός του αξιακού μας συστήματος”, αλλά πρόσθεσε: “Αυτή η μοίρα όσων προσπαθούν και δρουν. Η βασική διαφορά μας είναι ότι δεν αφήνουμε τα προβλήματα να χρονίσουν. Η κυβέρνηση αναγιγνώσκει τα λάθη της γρήγορα, τα αναγνωρίζει με γενναιίοτητα και προχωρά σε λύσεις. Δεν καλύπτει πολιτικά ούτε βάζει προβλήματα κάτω από το χαλί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα καλύπτει πολιτικά στελέχη του που έχουν παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο”.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι: “Η ΝΔ είναι κόμμα αρχών και αξιών. Η ΝΔ κινείται στο φως γιατί δεν το φοβάται”.

Υποστήριξε μάλιστα ότι “κάτω από την ηθικολογία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κρύψει σκάνδαλα όπως τα βοσκοτόπια, η σκευωρία Novartis, η καταγραφή υπουργών, η διασπάθιση δημόσιου πλούτου” και παράφρασε ένα στίχο του Κωνσταντίνου Καβάφη, λέγοντας: “Οι περί ηθική λαλούντες ήταν τελικά οι τα φαιά φορούντες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει οικεία στο σκοτάδι γιατί φοβάται το φως. Προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση από την πολιτική σε υποκριτική ηθικολογία και σκανδαλολογία.”

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τακτική λάσπης, κατασυκοφάντησης και ξεδιάντροπου ψέματος” και υποστήριξε ότι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράται να εφεύρει σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν, παρουσιάζοντας καθόλα νόμιμες πράξεις ως παράνομες, να πλήξει ηθικά τη ΝΔ και την κυβέρνηση με υποθέσεις που αντιμετώπισαν γρήγορα και δραστικά, όχι διαγράφοντας και ξεδιαγράφοντας, ώστε να μη μείνει στίγμα και υποψία συγκάλυψης”.

Ο κ.Οικονόμου κατέληξε: “Για όσους έχουν αδυναμία να παράγουν πολιτική, να απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες των πολιτών, δεν μένει άλλος δρόμος από τη διαρκή ταλάντωση ανάμεσα στην ηθικολογία και τη σκανδαλολογία. Αυτή θα είναι η τακτική τους από σήμερα, μέχρι και τις εκλογές. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, σεμνότητα και σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα.”

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τους πλειστηριασμούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και το θέμα των πλειστηριασμών “με όρους προπαγάνδας, με σκοπό την καπηλεία των αισθημάτων των πολιτών.”

Ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε ότι: “Το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών ανήλθε σε 17.125. Το 2019, με βάση το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν 18.421 πλειστηριασμοί. Το 2020 και το 2021 οι πλειστηριασμοί κυμάνθηκαν περίπου στις 10.000 ανά έτος και το 2022 κυμάνθηκαν στις 30.000 περίπου. Από αυτούς κατοικίες αφορά περίπου το ένα τρίτο.”

Υποστήριξε συνεπώς ότι αποδεικνύεται πως “πλειστηριασμοί και πλειστηριασμοί κατοικιών γίνονταν αντίστοιχα και επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Τα κοράκια για τα οποία μιλάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς το 2018 και το 2019 ήταν περιστέρια.

Επικαλέστηκε επίσης ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πλειστηριασμοί σήμερα δεν αφορούν κατοικίες, καθώς όπως είπε “η κυβέρνησή μας έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τους ευάλωτους δανειολήπτες.”

Σύμφωνα με τον κ.Οικονόμου: “Οι κραυγές περί πλειστηριασμών και οι γενικεύσεις συνήθως υποκρύπτουν δολιότητα. Αυτοί που βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλους τους πλειστηριασμούς και όλες τις ιδιοκτησίες, οριζόντια και χωρίς εξειδικεύσεις, το κάνουν για να καλύψουν στρατηγικούς κακοπληρωτές και ανθρώπους που συστηματικά πλουτίζουν, μην πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους στο Κράτος και σε ιδιώτες. Είναι πρώτιστο μέλημά μας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, να στηρίξουμε ανυποχώρητα τον αδύναμο, αλλά είναι υποχρέωση και απόδοση δικαιοσύνης να υποστεί συνέπειες ο στρατηγικός κακοπληρωτής. Η εξίσωση όλων, στην οποία συστηματικά επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια εξίσωση δόλια.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι με το πρόγραμμα «Ηρακλής», αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», το οποίο υποστήριξε ότι η ΝΔ παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εκτίμησε επίσης ότι ο εξωδικαστικός ηχανισμός ρύθμισης οφειλών σταδιακά άρχισε να αποδίδει, τονίζοντας ότι ο περιβόητος νόμος Κατσέλη απεδείχθη αναποτελεσματικός.

“Το πλέον εντυπωσιακό, πλέον χαρακτηριστικό της υποκρισίας της Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό: Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε με τα αρ. 1 έως και 3 του ν.4354/2015 αφενός, ένα αναλυτικό πλαίσιο αδειοδότησης των servicers (επονομαζόμενες ως «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) από την ΤτΕ και αφετέρου προέβλεψε αναλυτικές διαδικασίες για την σύναψη συμβάσεων πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων στα δάνεια. Ειδικότερα, με το αρ.2 παρ.4 ν.4354/2015, προβλέφθηκε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενοι servicers σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό διαθέτουν το δικαίωμα, δηλαδή νομιμοποιούνται, να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Επομένως ο ν.4354/2015 μερίμνησε ώστε να είναι απολύτως βέβαιη η δυνατότητα εκπλειστηριασμού ακινήτων από τις διαχειρίστριες εταιρείες”, δήλωσε επίσης ο κ. Οικονόμου.

Αστοχία με την υποψηφιότητα Πάτση

Οι νέες αποκαλύψεις για μπαράζ απευθείας αναθέσεων από τα ΕΛΤΑ και σε άλλη εταιρεία φέρνουν πάντως σε αμηχανία την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να απαξιώσει την όποια συζήτηση δια του…. Παύλου Πολάκη.

“Το πλέον ειρωνικό αυτής της απελπισμένης προσπάθειας είναι η επιλογή του προσώπου που έχει αναλάβει το ρόλο του αρχαγγέλου της υποτιθέμενης «κάθαρσης»”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Οικόνομου.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη συζήτηση με τη μακροσκελή εισαγωγική του τοποθέτηση, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων στη συνέχεια. Επικαλέστηκε ότι ο κ. Πάτσης διεγράφη και από την ΚΟ και από το κόμμα της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι η διαγραφή του είναι οριστική.

Παραδέχθηκε πάντως ότι: “Προφανώς υπήρξε αστοχία στην επιλογή υποψηφιων. Η ΝΔ έχει εκατοντάδες υποψηφίους. Αποδεικνύεται ότι έπρπε να είχε γίνει πιο ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος”, αλλά τόνισε ότι: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μία απόφαση οριστική. Εμείς δε διαγράφουμε και ξεδιαγράφουμε βουλευτές, που βρίζουν συναδέλφους τους”, αναφερόμενος στην επιστροφή Κουρουμπλή στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επισήμανση ότι προ διετίας είχε τεθεί ζήτημα για το πόθεν έσχες του βουλευτή Γρεβενών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει πλέον η ίδια η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. Σχολίασε ότι “και η υπόθεση αυτή ανέδειξε σημαντικά κενά και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην επεξεργασία των πόθεν έσχες” και επικαλέστηκε ότι “μόλις είχαμε καθαρή εικόνα, πάρθηκαν καθαρές αποφάσεις.”

Ο κ.Οικονόμου θεώρησε πάντως σαφείς τις εξηγήσεις που έχει δώσει η εταιρεία της κ.Πίτσικα για τις συναλλαγές της με το δημόσιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάτση ότι με δική του καθοδήγηση είχε αρχικά χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα ο βουλευτής Γρεβενών και ότι είχαν συννενοηθεί για το δελτίο τύπου που εξέδωσε. Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι πραγματι υπήρξε επικοινωνία του με το βουλευτή Γρεβενών, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα του το 2010, προσθέτοντας: “Μας κατέθεσε μία σειρά απόψεις, που δεν ήταν επαρκείς. Δεν απαντούσε ούτε για το ότι ήταν μέτοχος εξωχώριων εταιρειών, ούτε για τις δουλειές με το δημόσιο”.

Αμηχανία για Δημητριάδη

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε επίσης για τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης και υπουργών και το ρόλο του κ.Δημητριάδη.

“Σε ό,τι αφορά στο Predator, έχουμε τονίσει ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθευτεί και δε χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά. Η κυβέρνηση μας θέλει να συνεργαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα. Το δημοσίευμα των Νέων είχε εικασίες, υποθέσεις και σχόλια, δεν είχε ονόματα. Ισχύουν όσα κατα καιρούς η κυβέρνηση έχει πει. Δεν υπάρχει κρατική αρχή ασφάλειας που να χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα λογισμικά”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα