Το παζλ των προσώπων του Μαξίμου και ο γρίφος με τον Επίτροπο

Το παζλ των προσώπων του Μαξίμου και ο γρίφος με τον Επίτροπο
Στιγμιότυπο από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου Eurokinissi

Ποια μορφή λαμβάνει ο “πρωινός καφές” του Μαξίμου επί Μητσοτάκη, τα νέα πρόσωπα και το ερωτηματικό ποιος θα είναι ο επόμενος Επίτροπος της χώρας, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Σαμαρά

Το παζλ του νέου Μαξίμου συμπληρώνεται σιγά σιγά, καθώς ο “πρωινός καφές” του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει την οριστική του μορφή, ενώ νέα πρόσωπα προστίθενται στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η βασική ομάδα του “πρωινού καφέ” αποτελείται από το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο (Γεραπετρίτης- Σκέρτσος έχουν και την εποπτεία του συστήματος “Μαζί” που αποτελεί το ψηφιακό “μάτι” του Μαξίμου στα υπουργεία και θα καταγράφει την πορεία του κυβερνητικού έργου), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας, και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, πρώην διευθυντής των Νέων, που αναλαμβάνει σύμβουλος Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο ρόλος του κ.Δημητριάδη στο Μαξίμου όπως έχει γράψει το News 24/7 είναι κομβικός και έτσι ο “κλειδοκράτορας” του πρωθυπουργικού γραφείου θα έχει τη δική του ομάδα.

Καθοριστικό ρόλο, όπως είχε και στο κόμμα, θα έχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και ο στενός συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα που μπήκε στην πολιτική. Θανάσης Νέζης.

Ευρύτερο ρόλο θα έχει στο νέο Μαξίμου επίσης ο Γιώργος Μυλωνάκης.

Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Και βέβαια σημαντικό ρόλο έχει ο νέος γραμματέας της κυβέρνησης, ο 40χρονος λέκτορας της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην νομικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη την περίοδο 2012-2015, Στέλιος Κουτνατζής.

Η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου διευρύνεται και ενισχύεται. Διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού όπως αναφέρθηκε είναι ο κ.Ζούλας και διευθύντρια επικοινωνίας η Κύρα Κάπη με αναπληρωτή διευθυντή τον Αργύρη Παπαστάθη. Στο γραφείο τύπου του Μαξίμου μετακινείται από το κόμμα και ο Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, ενώ η ομάδα ενισχύεται με το δημοσιογράφο Χρήστο Ζωγράφου και στη Βουλή το γραφείο του πρωθυπουργού έχει αναλάβει ο Μιχάλης Μπεκίρης.

Το πρόσωπο του επόμενου Επιτρόπου

Το γεγονός ότι από την πλευρά του Μαξίμου τηρείται σιγή ιχθύος για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί το Δημήτρη Αβραμόπουλο στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου (αν και πιθανότατα σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο και όχι στο Μετανάστευσης), επιβεβαιώνει πως αυτό παραμένει ένας γρίφος.

Τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν λόγω και της χθεσινής συνάντησης του κ.Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να επιθυμούσε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο τα αρχικά σχέδια του Μεσσήνιου φαίνεται πως επηρεάζονται από τη μη εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Το γεγονός ότι ο Βαυαρός δεν εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ.Σαμαρά από ένα ισχυρό σύμμαχο, αλλά δεν είναι μόνο εκεί το θέμα. Οι λεπτές ισορροπίες για την εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν περιπλέκουν και τη μοιρασιά των θέσεων αντιπροέδρων της Κομισιόν μεταξύ των ευρωκομμάτων. Και ο κ.Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός ήθελε και εθιμικά ανέμενε, εάν μετακόμιζε στις Βρυξέλλες, να πήγαινε ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε ένα πολιτικό πόστο.

Αυτό λοιπόν φαίνεται πως είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, ενώ την ίδια στιγμή πρόθεση του κ.Μητσοτάκη είναι να επαναδιαπραγματευθεί το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας (παρότι ο πρώην πλέον πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει προεκλογικά η χώρα να κρατήσει το Μετανάστευσης), με στόχο όπως φαίνεται να πάρει κάποιο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, ενδεχομένως το Γεωργίας. Ο πρωθυπουργός εξάλλου προεκλογικά είχε πολλάκις τονίσει ότι μία από τις μεγάλες μάχες που θα δώσει η κυβέρνηση του στην Ευρώπη θα αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος στήριξε σε μεγάλο ποσοστό τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, το οποίο είχε συζητηθεί και για την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα