Το UDI αναστέλλει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Φιγιόν

Το UDI αναστέλλει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Φιγιόν
Francois Fillon, former French prime minister, member of The Republicans political party and 2017 presidential candidate of the French centre-right, attends a business conference in Paris, France, January 31, 2017. REUTERS/Christian Hartmann - RTX2Z1GR REUTERS

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό, αφού ένας μετά τον άλλο βουλευτές και κόμματα της κεντροδεξιάς συμμαχίας του ζητούν να παραιτηθεί

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στην προεδρική κούρσα της Γαλλίας, με τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Έπειτα από την επιβεβαίωση των δικαστικών κύκλων, πως θα απαγγελθούν κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση πλασματικής εργασίας της συζύγου του και την δήλωσή του ιδίου πως θα παραμείνει υποψήφιος, έρχονται οι αντιδράσεις από τον ίδιο του τον πολιτικό φορέα. Αργά το απόγευμα, ένας από τους κομματικούς σχηματισμούς που συμμετείχε στην προκριματική εκλογή υποψηφίου προέδρου της κεντροδεξιάς, το UDI, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη στήριξή του στον Φιγιόν. Νωρίτερα, μια σειρά από βουλευτές και εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών ζητούσαν την παραίτησή του.

Το κόμμα της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI), συγκάλεσε συνέλευση στην οποία αποφάσισε να αναστείλει τη στήριξη στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ στο γαλλικό πρακτορείο, το κόμμα αναμένεται να αποφανθεί σε κάθε επίπεδο επί της τελικής απόφασης, με συνεδριάσεις στις τοπικές της κομματικής οργάνωσης ανά τη Γαλλία.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως μεγάλο μέρος των μελών του κόμματος προτίθεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, ο Μπρούνο Λε Μερ, πρώην υποψήφιος για το χρίσμα και εκπρόσωπος ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων στην προεκλογική καμπάνια του Φιγιόν δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς εκείνος εμφανίστηκε ανακόλουθος στα λόγια και τα έργα του. Στο ίδιο μήκος κύματος και βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που ζητούν από τον υποψήφιο να αποσυρθεί. Ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη γαλλική εθνοσυνέλευση, Κατρίν Βοτράν, που ζητά την απόσυρση Φιγιόν και την πρόταση ενός άλλου υποψηφίου.

Διαδήλωση υπέρ του Φιγιόν διοργανώνει το κόμμα

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Πατρίκ Στεφανινί, κατέθεσε αίτημα στην αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου να διοργανωθεί συγκέντρωση υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν. “Ο στόχος είναι να διαδηλώσουμε ενάντια στο πραξικόπημα των δικαστών που αλλοιώνουν την προεδρική εκλογή” σημειώνουν οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού.

“Ναι θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία” ανέφερε το μεσημέρι ο Φρανσουά Φιγιόν και τόνισε: “Δεν τα παρατάω, δεν παραδίνομαι, δεν αποσύρομαι. Θα είμαι συνεπής στο ραντεβού με τη δημοκρατία” και υποστήριξε πως η δικαστική έρευνα σε βάρος του αποτελεί «πολιτική δολοφονία», ενώ ανέφερε πως μένει στον γαλλικό λαό να αποφασίσει δια της ψήφου του για το νέο του πρόεδρο.

Μια υποψηφιότητα για την προεδρία δεν δίνει το δικαίωμα να σπέρνει κανείς το σπόρο της αμφιβολίας αναφορικά με το έργο της αστυνομίας και της δικαιοσύνης

“Μια υποψηφιότητα για την προεδρία δεν δίνει το δικαίωμα να σπέρνει κανείς το σπόρο της αμφιβολίας αναφορικά με το έργο της αστυνομίας και της δικαιοσύνης” ανέφερε παίρνοντας θέση στο πολιτικό δράμα, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ που διέκρινε πως ο δεξιός υποψήφιος επιλέγει να αψηφίσει την πραγματικότητα και να “εξαπολύσει ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της δικαιοσύνης, ενός από τους πιο σημαντικούς μας θεσμούς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα