Τρεις σταθμοί για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο: Η σεναριολογία φουντώνει ξανά

Τρεις σταθμοί για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο: Η σεναριολογία φουντώνει ξανά
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Στη ΝΔ όλοι συζητούν ξανά σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αν και ο Κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και έχει “κάψει” ουσιαστικά το σενάριο για κάλπες Μάιο- Ιούνιο. Παρόλα αυτά στη Νέα Δημοκρατία φουντώνει ξανά η εκλογολογία λόγω ακρίβειας.

Ειδικότερα, πολλά γαλάζια στελέχη συζητούν ή υποστηρίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εκφράζοντας την αγωνία ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολιτικά το χειμώνα.

Και αυτό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν και άρα φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνουν σε εξωφρενικά επίπεδα για τον επόμενο χρόνο, πυροδοτώντας νέα κύματα ακρίβειας, με ταυτόχρονη απειλή επισιτιστική κρίσης μετά το φθινόπωρο..

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει έστω στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαϊου αποφάσεις για ουσιαστικά, ευρωπαϊκά, μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Αλλά καθώς αυτό δεν φαίνεται και τόσο πιθανό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ταυτόχρονα προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον κινήσεις στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προφανώς θεωρεί ότι -αν μη τι άλλο- οι 27 θα συμφωνήσουν σε μία σιωπηρή παράταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας, που είχε φέρει ο κορονοϊός, χωρίς όμως τυπικά να αγνοηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο πάντως θα έδινε μικρή μόνο ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία χρειάζεται κονδύλια για δραστικά μέτρα στήριξης ή έστω κάποια παρέμβαση -όπως το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ή η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος– η οποία θα επέφερε ουσιαστική μείωση του ενεργειακού κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαϊου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα μέτρα στήριξης βήμα- βήμα και εάν δεν “ξυπνήσει” η ΕΕ, θα διαθέσει τα υπόλοιπα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2,6 δισ ευρώ που θα απομείνουν μετά τη διανομή της λεγόμενης “επιταγής ακρίβειας” τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το δεύτερο σημείο κλειδί για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ένα βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, είναι πως το καλοκαίρι ο τουρισμός θα φέρει σημαντικά έσοδα, παρότι η χώρα μας έχει ήδη χάσει τους Ρώσους τουρίστες.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, το καλοκαίρι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει “ταμείο” και στα τέλη Αυγούστου, ανάλογα με τις μετρήσεις, να ζυγίσει το ρίσκο και ο κ. Μητσοτάκης να έχει προκηρύξει εκλογές πριν τη ΔΕΘ. Το σενάριο αυτό θέλει ως πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών την 25η Σεπτεμβρίου, με τις δεύτερες κάλπες μέσα στον Οκτώβριο.

Το Μαξίμου πάντως διαμηνύει ότι κωφεύει στις εκλογικές σειρήνες και επιμένει για εξάντληση της τετραετίας, παρόλο που πολλοί γαλάζιοι φοβούνται ότι η πολιτική συγκυρία την άνοιξη του 2023 θα είναι ακόμη χειρότερη…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα