Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει τους καλλιτέχνες μόνο για επικοινωνιακά σόου

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει τους καλλιτέχνες μόνο για επικοινωνιακά σόου
Ο Αλέξης Τσίπρας. Eurokinissi

Για επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων του Πολιτισμού και απουσία στρατηγικής κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τέχνη δεν είναι μια υπόθεση πολυτελείας, είναι βασικό στοιχείο της ζωής μας, της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε ψυχολογικά υγιείς και όρθιοι, να εμπνευστούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», με αφορμή την Ημέρα Δράσης #save_art από τον «105,5 Στο Κόκκινο» και την «Αυγή» για την στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για απουσία σχεδίου για στήριξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων του Πολιτισμού, αλλά και γενικότερα για τις κινήσεις της που αφορούν στην οικονομία.

   «Αναδεικνύεται πια ένα αίτημα το οποίο δεν μπορεί να το παραβλέψει η κυβέρνηση και είναι ίσως η αρχή για να αρχίσουν σιγά-σιγά να αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα αυτής της κρίσης, στον βαθμό που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν», είπε. Πρόσθεσε ότι το ένα ζήτημα είναι η «αποσπασματική αντιμετώπιση, δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει το “βλέποντας και κάνοντας” και μια προσπάθεια όλη αυτή η ερασιτεχνική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης να καλυφθεί από ένα πέπλο επικοινωνιακής ομίχλης». Επισήμανε ότι αυτό που βιώνει ο κόσμος του Πολιτισμού το βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι. Είπε ότι στην περίπτωση των ανθρώπων της τέχνης η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία για το τι ρόλο παίζει αυτός ο κόσμος στην κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο που νωρίτερα είχε φιλοξενηθεί στην ίδια συχνότητα: «Τα λέει όλα, ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα να πει προεκλογικά για τον πολιτισμό, την τέχνη και τους ανθρώπους της και γι’ αυτό δεν εφαρμόζει τίποτα μετεκλογικά και όταν ήρθε αυτή η κρίση τα έθαψε όλα κάτω απ’ το χαλάκι». «Θέλουν», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τραγουδούν ενίοτε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου παγιδεύοντας τους κι αυτούς σε επικοινωνιακά σόου, τους θέλουν για να εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία τους, αλλά δεν έχουν στρατηγική, σχέδιο, όραμα». «Το κρίσιμο, που ο μεγάλος Ξαρχάκος είπε, είναι ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει άποψη και όραμα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού είναι χιλιάδες, πάρα πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να ενταχθούν στο επίδομα γιατί δεν είχαν ενεργή σύμβαση. Επέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού ότι έχει ανακοινώσει «πενιχρό» για τις ανάγκες ποσό ως πρόσθετη χρηματοδότηση. Ποσό «που δεν επαρκεί ούτε καν για να αναπληρώσει το ποσό που η σημερινή κυβέρνηση περιέκοψε από τον προϋπολογισμό για το 2020 σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν από το 2019».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγκαιρα το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που προέβλεπε τη δυνατότητα όλος αυτός ο κόσμος και οι «αόρατοι» να μπορέσουν να στηριχθούν και να μείνουν όρθιοι, είτε μέσω της επιδότησης της εργασίας είτε μέσω διαδοχικής κατανομής κοινωνικών μερισμάτων ύψους 1,5 δισ., για να καλυφθεί αυτός ο κόσμος μέχρις ότου μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Σχολίασε πως η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν έκατσε να συζητήσει αυτές τις προτάσεις, αλλά τις υποτίμησε και τις σνόμπαρε, ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε περιπαικτικά και στο τέλος μας είπε ότι δεν έχουμε λεφτόδεντρα». Πρόσθεσε ότι το «μαξιλάρι» που «προνοητικά αφήσαμε στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να κρατηθεί όρθια σε μια ώρα ανάγκης, δεν είναι “λεφτόδεντρα” αλλά πραγματικά χρήματα και πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης τι θα τα κάνει, γιατί δεν υιοθετεί στρατηγική εμπροσθοβαρούς και οριζόντιας στήριξης της κοινωνίας, ώστε να περάσουμε τη μπόρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες». «Όταν έχεις χρήματα, όταν η ΕΕ έχει αναστείλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν δεν σου έχει στόχους για το 2020, τι εξυπηρετεί αυτή η στρατηγική του βλέποντας και κάνοντας;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Έκανε λόγο, παράλληλα, για στρατηγική «της σιωπής των αμνών, δια του ελέγχου των ΜΜΕ, έχοντας ξοδέψει -χωρίς στοιχειώδη διαφάνεια και λογοδοσία- πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που συζητά να δώσει στους καλλιτέχνες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα