Τσίπρας: Πρώτος προϋπολογισμός μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης και δίκαιης

Τσίπρας: Πρώτος προϋπολογισμός μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης και δίκαιης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε αυστηρό τόνο στον Κ. Μητσοτάκη για τα όσα είπε στο συνέδριο της ΝΔ, την επίθεση στον ΣΚΑΪ, την στάση του για την Συμφωνία των Πρεσπών και το επεισόδιο με τον Ν. Βούτση προειδοποιώντας τον ότι "στις εκλογές ψηφίζει ο λαός που λεηλατήσατε κι όχι οι δημοσκόποι".

«Σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια λιτότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2019 «τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό μιας Ελλάδας ελεύθερης ξανά, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα μιας Ελλάδας πιο δίκαιης».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αν εσείς θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί για αυτά που πιστεύει, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε για αυτά που κάνατε στο τόπο και γι’ αυτά που ξέρουμε ότι θα κάνετε». Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «στις εκλογές ψηφίζει ο λαός που λεηλατήσατε κι όχι οι δημοσκόποι» κι αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του για να συγκρίνει την κατάσταση της χώρας που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη με την σημερινή κατάσταση.

Στο “κατώτατο σκαλί της αθλιότητας” τα περί “μειοδοτών” του Κ. Μητσοτάκη

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε τον «ίδιο ολισθηρό δρόμο» κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «μειοδότες» και φτάνοντας «στο κατώτατο σκαλί της αθλιότητας». Σε υψηλούς τόνους ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα περί «συναλλαγής» για την Μακεδονία και τις συντάξεις και τόνισε ότι «η συναλλαγή θέλει δύο» ρωτώντας τον Κ. Μητσοτάκη «με ποίον έκανα την συναλλαγή, τον κ. Γιούνκερ, την κ. Μέρκελ, τον κ. Μακρόν;»

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι αυτή η στάση δείχνει την «ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες» παρατηρώντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι κι Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου» θυμίζοντας ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε σε «συναλλαγή» για το ζήτημα των συντάξεων και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε και τα όσα ακούστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ και στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη: «να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι’ αυτά που κάνει, αλλά γι’ αυτά που πιστεύει». Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι την τελευταία φορά που ακούστηκαν παρόμοιες εκφράσεις ήταν «όταν άνοιξαν τα ξερονήσια κι οι φυλακές». Ο Αλ. Τσίπρας καταφέρθηκε κι εναντίον του Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο σημείωσε ότι «θυμήθηκε τον Εμφύλιο Πόλεμο» κι ότι «αναπαρήγαγε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής».

Επαναλαμβάνετε την ακραία κι άθλια ανοησία που ακούστηκε για την επίθεση στον ΣΚΑΪ

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη και για την στάση του στο ζήτημα της επίθεσης Στον ΣΚΑΪ. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απαράδεκτη και καταδικαστέα από όλους» ενέργεια. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «επαναλαμβάνετε την ακραία κι άθλια ανοησία που ακούστηκε και χθες» από τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζου και θύμισε ότι κατηγορία για ηθική αυτουργία σε τρομοκρατική επίθεση είχε να απευθυνθεί σε πολιτικό κόμμα από την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορούνταν ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ισχυρισμός ότι «όποιος ασκεί πολιτική κριτική στοχοποιεί κι οπλίζει το χέρι των τρομοκρατών» μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς. Όπως για παράδειγμα ότι θα μπορούσε κι η ΝΔ να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός των επιθέσεων προς τον Αλέκο Φλαμπουράρη λόγω της κριτικής της για το ζήτημα του πόθεν έσχες ή να θεωρεί υπεύθυνη για τον προπηλακισμό του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ή για την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος.

Με την αντίθεση στην Συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ επιδιώκει να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η αντίθεση της ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι προσχηματική καθώς επιδιώκει «να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς». Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατατέθηκε στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που ορίζει ότι η αλλαγή που προτείνει η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά την υπηκοότητα κι όχι την εθνότητα. Ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη αν η τροπολογία υπερψηφιστεί «θα βγείτε να πείτε δημόσια ότι όσα λέγατε είναι αερολογίες;»

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την στάση του Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα των σχέσεων με την Αλβανία «τσάμπα μαγκιά», καθώς η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη «σαφές μήνυμα ότι αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Είστε κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζει ότι η Βουλή είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με αυστηρότητα και για τον επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν έχει δει ποτέ παρόμοια συμπεριφορά από πολιτικό αρχηγό, δηλαδή να απευθύνεται «με ιταμό κι αυταρχικό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές και τον Πρόεδρο της Βουλής». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «είτε έχετε πολλά νεύρα είτε αυτό είναι στοιχείο χαρακτήρα» χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζει ότι η Βουλή είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας».

Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Την καταστροφική πενταετία με τη πενταετία της ανάκαμψης;

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα εκτός Μνημονίων θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά, του «πρωθυπουργού της καταστροφής» άφησε την χώρα «σαν ηττημένη από πολυετή πόλεμο». Ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Την καταστροφική πενταετία 2010-2014 με τη πενταετία της ανάκαμψης, της αναγέννησης;» Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε συνολικά μία «ήπια προσαρμογή» περίπου 6,4 δισ. ευρώ, την στιγμή που τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων έφτασαν τα 65 δισ. ευρώ.

Μύθος ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μύθο» τις κατηγορίες της ΝΔ ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές λόγω των απαγορευτικών επιτοκίων δανεισμού. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το επιτόκιο κινείται μεταξύ 4,1% και 4,35%, περίπου στο σημείο που βρισκόταν πριν την κρίση. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Κατερίνα Μάρκου που σχολίασε ότι «τρώμε από το μασούρι μέχρι να ξανάρθει το ΔΝΤ» παρατηρώντας ότι «κάποιοι από εσάς θέλετε να γυρίσουμε στις αγκαλιές του» και θυμίζοντας ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είχε προτείνει προληπτική γραμμή, κάτι που θα σήμανε νέο μνημόνιο.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το «μαξιλαράκι» δεν υπάρχει για να το δαπανήσουμε, αλλά «γιατί έχουμε τη πολυτέλεια να περιμένουμε και να διαλέξουμε τη κατάλληλη στιγμή και τους καλύτερους δυνατούς όρους δανεισμού». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δε θα κινηθούμε όπως εσείς με επικοινωνιακούς όρους, ούτε να νομίζετε ότι μας πιέζετε στο θέμα αυτό» τονίζοντας ότι «θα κινηθούμε όπως ορίζει το δημόσιο συμφέρον και όχι καθ όπως ορίζει η δική σας ανάγκη για επικοινωνία και κινήσεις εντυπωσιασμού».

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 120 δόσεις το 2019

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει ή προγραμματίζει να νομοθετήσει η κυβέρνηση στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής ασφάλισης. Μεταξύ πολλών, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει νέα διαδικασία διαχείρισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και «θα είναι ευέλικτη, χωρίς ιδιαίτερα γραφειοκρατικά βάρη και οι δόσεις θα φθάνουν ως και τις 120».

Επίσης από το 2019 επεκτείνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με απλοποίησης της διαδικασίας, ενώ σχεδιάζεται «ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού» για τις μηνιαίες αποπληρωμές των δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα