Τζανακόπουλος για Κεραμέως: Εχει βαθιά ιστορική άγνοια

Τζανακόπουλος για Κεραμέως: Εχει βαθιά ιστορική άγνοια
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Για ασύγγνωστη αβελτηρία κατηγόρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τη Νίκη Κεραμέως για όσα υποστήριξε η Υπουργός Παιδείας στο μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου.

Με ποστάρισμα στο facebook απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη Νίκη Κεραμέως για όσα υποστήριξε στο μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου και τα οποία σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. 

Ιδού το ποστάρισμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ: 

Το μήνυμα της υπουργού παιδείας για την 28η Οκτωβρίου αναδεικνύει ταυτόχρονα την βαθιά ιστορική της αγνοία αλλά και ασύγγνωστη αβελτηρία. Κατά την κα Κεραμέως ο Β´ ΠΠ δεν είχε ξεκινήσει το 1940, στη χώρα δεν εισέβαλαν οι φασίστες του Μουσολίνι, ούτε αργότερα οι Ναζί. 

Μακάρι να ζούσαν περισσότεροι από εκείνη τη γενιά σήμερα ώστε να ενημερώνονταν από την Υπουργό Παιδείας ότι δεν πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό αλλά κάποιες αόριστες δυνάμεις βίας και μίσους. Και με κάποιο τρόπο που η ίδια μόνο κατανοεί ο αγώνας τους στέλνει σήμερα μήνυμα κατά του λαϊκισμού. Πολιτικά υποκινούμενη αλλά και τερατωδώς άστοχη χρήση της ιστορίας με το αποτέλεσμα να γίνεται γκροτέσκο. Αν η κα Κεραμέως είναι παράδειγμα αριστείας τότε να με συγχωρείτε αλλά προτιμώ την κλήρωση. 

To μήνυμα της κ. Κεραμέως είχε ως εξής:

Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς: Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. 

Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας. 

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν. 

Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν σήμερα να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα. Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας.

Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να καλλιεργήσει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο. 

Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, 

Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα