Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτήν τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία και την υγεία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε έντονη συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 279 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται o ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ με 79, ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 51, το Κίνημα Αλλαγής με 43, το ΚΚΕ με 31, η ΝΔ με 30, το ΜέΡΑ25 με 25 και οι Ανεξάρτητοι με 12 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 167 Ερωτήσεις, 68 Αναφορές, 34 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 3 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 3.10.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις ενημέρωση της Βουλής για το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με την υπόθεση Turkaegean.

Σαράντα εννιά βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την ενημέρωση της Βουλής για το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με την υπόθεση Turkaegean. Οι βουλευτές αναφέρονται στην αδιαφορία της κυβέρνησης να καταθέσει ένσταση την περίοδο που η Τουρκία είχε καταθέσει την αίτηση πριν την εγκρίνει η αρμόδια Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ. Έπειτα, αναφέρουν ότι οι πολιτικές ευθύνες για την αδιαφορία αυτή μετατέθηκαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες με την έναρξη της διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την οποία δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση προς την Εθνική Αντιπροσωπεία. Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό αν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της ΕΔΕ και αν θα προχωρήσει σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της υπόθεσης Turkaegean.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Ανάγκη για απεξάρτηση των τηλεφωνικών συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας από την ηλεκτροδότηση μέσω του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερώτηση καταθέτει η βουλεύτρια του Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άδωνι ΓεωργιάδηΧρήστο Σταϊκούρα και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την απεξάρτηση των επαγγελματικών χώρων, των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων από τις τηλεφωνικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος είτε είναι προγραμματισμένη λόγω εξοικονόμησης είτε λόγω φυσικών καταστροφών διότι όλες οι σύγχρονες συσκευές σταθερής τηλεφωνίας είναι φορητές. Έπειτα, η βουλεύτρια προτείνει την αποτροπή της οποιαδήποτε προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος και την εντατικοποίηση των συντηρήσεων των υποδομών των δικτύων ηλεκτροδότησης αλλά και την είσοδο των εφεδρικών μέσων υποστήριξης ενεργειακής στήριξης στα τηλεφωνικά δίκτυα. Τέλος, ρωτά τους Υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν τα παραπάνω αναγκαία μέτρα για την επίλυση του ζητήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Έντονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα, αναφέρονται στο γεγονός ότι πολλοί δάσκαλοι αναγκάζονται να διδάξουν καλλιτεχνικά μαθήματα προκειμένου να συμπληρωθούν ώρες εργασίας μη προχωρώντας έτσι στον διορισμό καλλιτεχνών εκπαιδευτικών. Ωστόσο, ακόμα και οι νεοδιόριστοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σχετικά με τον διορισμό τους σε απομακρυσμένες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους, την αναζήτηση στέγης και των καθημερινών εξόδων κάτι που τους οδηγεί πολλές φορές στην άρνηση του διορισμού τους. Τέλος, δίνοντας έμφαση στην διόγκωση των προβλημάτων στην εκπαίδευση λόγω κατάργησης των καλλιτεχνικών στο Λύκειο και μείωση τους σε μονόωρο μάθημα στο Γυμνάσιο, ρωτούν την Υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 4.10.2022

Κίνημα Αλλαγής: Απόρρητες συμβάσεις και κονδύλια για έργα ύψους τριάντα επτά εκατομμυρίων (37.000.000) ευρώ. Άμεσος κίνδυνος παράκαμψης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτη Μηταράκη, σχετικά με τις απόρρητες συμβάσεις και κονδύλια για έργα ύψους 37.000.000 ευρώ. Ο βουλευτής με σχετικά παραδείγματα αναφέρεται στα κονδύλια αυτά για τα οποία η Βουλή δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση. Η πρακτική της κυβέρνησης αυτής σύμφωνα με τον βουλευτή, έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο 4686/2020 και 4451/2017 και τον Κανονισμό της Βουλής σύμφωνα με τους οποίους προβλέπεται ότι όταν το ποσό της δαπάνης υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ ,τα δικαιολογητικά έγγραφα της δαπάνης διαβιβάζονται προς την Βουλή. Στην συνέχεια, αναφέρεται σε διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση για την δυνατότητα χαρακτηρισμού ως απόρρητων συμβάσεων μιας σειράς έργων που προκαλούν ένα πλέγμα αδιαφάνειας διότι εξισώνουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ζητήματα που προκύπτουν λόγω διαχείρισης προσφυγικών δομών. Τέλος, ερωτάται ο Υπουργός αν τηρούνται οι σχετικές διατάξεις για τον χαρακτηρισμό αυτών των έργων ως απόρρητων και αν υπάρχει σχετική γνωμοδότηση οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επ’ αυτού.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Επιτάχυνση των εκταμιεύσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονομώ_Αυτονομώ».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους του προγράμματος “Εξοικονομώ- Αυτονομώ”. Ο βουλευτής, δίνοντας έμφαση στην σημασία αυτού του προγράμματος λόγω της ενεργειακής κρίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι ενώ τα χρήματα είναι διαθέσιμα, υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι δεν έχει προχωρήσει η άμεση καταβολή αυτών των χρημάτων στους δικαιούχους. Τέλος, ρωτά τους Υπουργούς πώς μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας εκταμίευσης και ποιος είναι ο βαθμός υλοποίησης των έργων από τους δικαιούχους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Συγκάλυψη και νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας από την Υπουργό Πολιτισμού;

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σία Αναγνωστοπούλου, απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στυλιανή Μενδώνη, σχετικά με την συγκάλυψη αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια καταγγέλει την εν κρυπτώ υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και τριών ιδιωτικών νομικών προσώπων για την διαχείριση συλλογής από 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Λέοναρντ Στερν. Συνεχίζει λέγοντας, ότι ποτέ δεν διερευνήθηκαν, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, οι συνθήκες εξαγωγής της συλλογής αυτής από την Ελλάδα, οι συνθήκες απόκτησης και νομιμότητας κατοχής από τον Στερν. Τέλος, ζητάει από την Υπουργό να λογοδοτήσει για τις πράξεις της αφότου πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της συλλογής από τον Στερν και ρωτάει αν προτίθεται να ακυρώσει αυτή την παράνομη συμφωνία.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 5.10.2022

ΜέΡΑ25: Διεύρυνση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Αναφέρονται συγκεκριμένα, στα άτομα με αναπηρία όπου πλήττονται δυσανάλογα περισσότερο από την ενεργειακή κρίση διότι έχουν να καλύψουν περισσότερες ανάγκες όπως για παράδειγμα η χρήση ιατρικών μηχανημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους βουλευτές οι ανάγκες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση, διότι οι προϋποθέσεις ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο αφήνουν εκτός αυτού ένα μεγάλο μέρος ΑμεΑ. Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό αν σκοπεύει να λάβει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Διαχείριση και Διάθεση των Ανοικτών Δεδομένων της Πανδημίας Covid_19 από το Υπουργείο Εσωτερικών, Ελεύθερη Πρόσβαση σε όλα τα Επιδημιολογικά Δεδομένα, καθώς και στα αντίστοιχα Συσχέτισης Θνησιμότητας και Νοσηλείας.

Σαράντα πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με την διάθεση ανοικτών δεδομένων της πανδημίας Covid-19 και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι βουλευτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει επιδημιολογικά δεδομένα μετά την δημοσίευση μιας σειράς από μελέτες από Πανεπιστημιακούς σχετικά με την σχέση της θνησιμότητας ασθενών Covid-19 με την νοσηλεία εκτός ή εντός ΜΕΘ που κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα περί μη χρησιμότητας των ΜΕΘ. Στη συνέχεια, αναφερόμενοι σε μια σειρά από νομοθετικές διατάξεις ρωτούν τον Υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να σταματήσει αυτή η παράνομη απόκρυψη επιδημιολογικών δεδομένων από τους ερευνητές.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 6.10.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και η ανάγκη σοβαρού σχεδίου για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας.

Πενήντα ένα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφου προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Αρχικά, αναφέρονται στο γεγονός ότι η υγειονομική κρίση ανέδειξε την τεράστια σημασία των δημοσίων συστημάτων υγείας για τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας όπως αυτής της δημόσιας περίθαλψης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας περίθαλψης είναι απαραίτητη η επαρκής στελέχωση ενός αξιοπρεπώς αμειβόμενου προσωπικού και η ισόρροπη κατανομή του προσωπικού αυτού σε όλη την χώρα. Στη συνέχεια, σε αντίθεση με τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα τελευταία χρόνια της πανδημίας η στελέχωση του ΕΣΥ έχει μειωθεί δραματικά λόγω παραιτήσεων, αναστολών εργασίας κτλ. Τέλος, ζητούν από τον Υπουργό να καταθέσει τα έγγραφα για την ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις, τις παραιτήσεις και τις αναστολές εργασίας του προσωπικού του ΕΣΥ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών για το τραγικό εργατικό ατύχημα στα μεταλλεία της εταιρίας Imerys στη Φωκίδα

Ερώτηση καταθέτουν δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και Κωνσταντίνος Σκρέκας, αντίστοιχα, σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών για το εργατικό ατύχημα στη Φωκίδα. Το τραγικό αυτό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή ενός εργαζόμενου έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια κάτι που καθιστά αναγκαία την διασφάλιση της τήρησης της ασφάλειας των εργαζομένων. Στην συνέχεια, αναφερόμενοι στις ευθύνες της κυβέρνησης να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους για την μείωση των εργατικών ατυχημάτων, ρωτούν τους Υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν κάποια μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Ανανέωση συμβάσεων για 4.000 εργαζόμενους στην Υγεία.

Ερώτηση απευθύνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλοςπρος τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρησχετικά με την ανανέωση συμβάσεων για εργαζόμενους στην Υγεία. Ο βουλευτής αναφέρεται στο αίσθημα ευθύνης που επέδειξε το προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που υπηρετούν με ειδικά προγράμματα απασχόλησης, των οποίων η σύμβαση ανανεώνεται τα τελευταία χρόνια μετά την λήξη της. Στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στην χρονοβόρα διαδικασία της ανανέωσης της σύμβασης αλλά και στην υψηλή ανάγκη που υπάρχει για προσωπικό στην δημόσια υγεία ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει το αίτημα των 4.000 εργαζομένων για ανανέωση των ετήσιων συμβάσεων τους

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 7.10.2022

Ανεξάρτητοι: Kλιμακούμενη κοινωνική όξυνση στη γειτονιά των Εξαρχείων από την αδιάλειπτη παρουσία πάνοπλων δυνάμεων της Αστυνομίας

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τα περιστατικά αυθαιρεσίας και βίας εις βάρος των πολιτών εκ μέρους της Αστυνομίας με αφορμή τις κατασκευές έργων στην πλατεία Εξαρχείων και στον λόφο του Στρέφη. Μάλιστα, η εγκατάσταση αυτών των δύο εργοταξίων στα Εξάρχεια, όπως αναφέρει η βουλεύτρια, γίνεται όχι με την συναίνεση των κατοίκων των Εξαρχείων αλλά με την οξυνόμενη καταστολή εις βάρος τους. Τέλος, ζητά από τον Υπουργό ενημέρωση για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο αυτών έργων και για το κόστος δαπάνης της φύλαξης Αστυνομικών Δυνάμεων για την κατασκευή των έργων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Σχέδιο ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης στις δομές ευάλωτων συμπολιτών μας.

Είκοσι δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ καταθέτουν ερώτηση προς την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον των δομών που φιλοξενούν ευάλωτα άτομα. Σύμφωνα με τους βουλευτές, λόγω της ενεργειακής κρίσης το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά κάτι που θέτει σε προτεραιότητα ένα σχέδιο ανάσχεσης των δομών αυτών που φέρουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία. Στη συνέχεια, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την προστασία των ευάλωτων ατόμων από την φτωχοποίηση κάτι που φάνηκε από τα ελλείματα του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέλος, ρωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς για το αν υπάρχει σχέδιο για την προστασία αυτών των δομών από την ενεργειακή κρίση και τι άλλα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα