Βουλή: Κόντρα για τα νέα μέτρα – LIVE EIKONA

Βουλή: Κόντρα για τα νέα μέτρα – LIVE EIKONA
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές" Eurokinissi

Συζήτηση στη Βουλή για ιδιωτικοποιήσεις και τα νέα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού. Παρεμβάσεις από Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη.

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Στο βήμα ανέβηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, καθώς και ο Γ. Βαρουφάκης.

Παπαθανάσης: Το Δημόσιο παραμένει κυρίαρχο στον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων

Είναι προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, πέραν των άλλων μεταρρυθμίσεων, να αλλάξει το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων γιατί ξέραμε τι θα παραλαμβάναμε τον Ιούλιο του 2019 στον τομέα της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια.

“Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 ήταν ουραγός στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ήταν στο 10%, όταν όλη η Ευρώπη εκινείτο μεσοσταθμικά στο 22%”, είναι το στοιχείο που επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν τι σημαίνει να είναι η Ελλάδα σε αυτό το ποσοστό, ποια ανεργία συνεπάγεται αυτό, πώς συνέβαλε στο brain drain.

“Αλλάζουμε τελείως τη λειτουργία του νόμου με στόχο να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη ταχύτητα και ευελιξία, κινούμενοι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και χωρίς καμία έκπτωση στα ζητήματα της διαφάνειας”, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το Δημόσιο παραμένει κυρίαρχο στον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων. Καθώς μεγάλο μέρος της κριτικής αφορά στο εάν το Δημόσιο θα απωλέσει τη δυνατότητα να ελέγξει τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι το Δημόσιο όχι μόνο παραμένει κυρίαρχο αλλά, προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, δημιουργείται ένα καθεστώς ισχυρό, το οποίο “θα μπορεί να αποδεσμεύσει δυνάμεις από το Δημόσιο, ώστε το Δημόσιο να επικεντρώσει την προσοχή του πάνω στην ολοκλήρωση των δημοσίων συμβάσεων με επιτάχυνση των διαδικασιών”.

“Δημιουργούμε ένα διαφορετικό πλαίσιο που συνιστά μεταρρύθμιση. Εξορθολογίζει, απλοποιεί όλες τις διαδικασίες ώστε να έχουμε δημόσιες συμβάσεις που θα υλοποιούνται με βάση το ενωσιακό δίκαιο, με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης. Όπως πρόσθεσε, διαφάνεια διασφαλίζεται και στις συμβάσεις χαμηλότερου οικονομικού εύρους, ενώ δημιουργείται έδαφος ώστε να μπορούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να μπορούν ευκολότερα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. “Δημιουργούμε πλαίσιο διαφάνειας ώστε μικρότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε μικρότερους διαγωνισμούς”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο:

– Προωθείται ευρύτερη χρήση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

– Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων άνω των 30.000 ευρώ.

– Περιορίζονται οι έγχαρτες διαδικασίες.

– Δημιουργείται, στις εθνικές κεντρικές αγορές, κεντρικός προγραμματισμός και προβλέπεται υποχρέωση δημοσίευση ετήσιου προγραμματισμού προμήθειας αγαθών.

– Απλοποιούνται οι διαδικασίες του ενιαίου Ευρωπαϊκού Εγγράφου Σύμβασης.

– Περιορίζονται τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα στάδια σε ένα στάδιο για ανάθεση με κριτήριο αποκλειστικά την τιμή και σε δύο στάδια η ανάθεση βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας/τιμής.

“Η διευθύνουσα υπηρεσία δεν θα απωλέσει τον έλεγχο της δημόσιας σύμβασης”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε: “Δεν μεταφέρεται δημόσια εξουσία σε ιδιώτη. Έχουμε δικλείδα ασφαλείας για την επιτάχυνση της ποιοτικής κατασκευής ενός έργου. Η δημόσια διοίκηση μπορεί να ελέγξει και να επιβάλλει ποινές και στον ιδιώτη που θα κάνει τον έλεγχο και στον εργολάβο”.

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο “μέσω του θεσμού της διαιτησίας του φιλικού διακανονισμού επιδιώκεται η επιτάχυνση της έννομης προστασίας, καθώς οι καθυστερήσεις σε έργα που παρουσίασαν νομικό κώλυμα είναι μεγάλες και καθοριστικές για την έκβαση των έργων”, γιατί η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα έδαφος που ο ξένος επενδυτής θα είναι σίγουρος ότι θα βρει το δίκιο του με μεγαλύτερη ταχύτητα”.

Χαρίτσης: Ένα ακόμη ν/σχ με σκοπό την ιδιωτικοποίηση βασικών δημόσιων λειτουργιών

Για «ένα ακόμη νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση βασικών δημόσιων λειτουργιών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και την  συγκεντροποίηση της τεχνικής δραστηριότητας  σε λίγους μεγάλους ομίλους» κατηγόρησε νωρίτερα την κυβέρνηση ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, τόνισε ότι  «αντί να είστε σε συναγερμό για την θωράκιση του ΕΣΥ, την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και την στήριξη της κοινωνίας». «Καταργείτε τον δημόσιο έλεγχο στην ποιότητα και το κόστος των δημόσιων έργων, εκχωρώντας την επίβλεψη στους ιδιώτες και αυξάνετε τα όρια των απευθείας αναθέσεων και των συμβάσεων που δεν απαιτούν δημοσιοποίηση» υπογράμμισε ο βουλευτής, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ίδια αρμόδια Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κρούει τον κώδωνα για αυτές τις διατάξεις».

Ανέφερε επίσης ότι «Στο υπαρκτό πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, εμείς απαντήσαμε με ένα τριετές πρόγραμμα προσλήψεων 1500 επιστημόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την περίοδο 2019-2021, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και κατόπιν καταγραφής των αναγκών». «Δυστυχώς και αυτό το σημαντικό πρόγραμμα το πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων».

«Ως μέρος της συνολικής σας προσπάθειας να αποκλειστούν από την αγορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με αυτό το νομοσχέδιο δυσχεραίνετε σημαντικά την δυνατότητά τους να διεκδικήσουν βιώσιμα την εκτέλεση ενός δημόσιου έργου ή προμήθειας» υπογράμμισε ο τομεάρχης, επισημαίνοντας ότι «έχετε αφήσει αναξιοποίητη και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του χρηματοδότη των ΜμΕ, για την οποία εγκαθιδρύετε ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, διοικητικοκεντρικό, εξουσιαστικό σύστημα » ενώ «δεν έχετε ενεργοποιήσει ούτε τις μικροχρηματοδοτήσεις που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που τις περιμένουν πώς και πώς οι ΜμΕ».

Ταυτόχρονα, ο  τομεάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάργηση των απαράδεκτων διατάξεων Κεραμέως που εξισώνουν τις πενταετείς σπουδές στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση με ολιγοετή φοίτηση σε ιδιωτικά κολλέγια» και «την πρότασή μας να καταστούν αφορολόγητες, ακατάσχετες και ασυμψήφιστες οι  ενισχύσεις των επιχειρήσεων από τις περιφέρειες».

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης ζήτησε εξηγήσεις για την «αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής, με την οποία τινάζεται στον αέρα το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες» κάνοντας λόγο για «επιβράβευση της παρανομίας». «Συνεχίζετε την ακραία υποβάθμιση του περιβάλλοντος «παρακάμπτοντας ακόμη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο όνομα ενός παρωχημένου και χρεοκοπημένου μοντέλου υποτιθέμενης «ανάπτυξης» χωρίς κανόνες που αντιμετωπίζει τους φυσικούς πόρους ως λάφυρο των οικονομικά ισχυρών» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα