Βουλή: Μέτρα στρατιωτικοποίησης του κράτους προωθεί ο Βορίδης

Βουλή: Μέτρα στρατιωτικοποίησης του κράτους προωθεί ο Βορίδης
Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Προσλήψεις απόστρατων αξιωματικών στα υπουργεία και ενίσχυση της κατασταλτικής δυνατότητας της δημοτικής αστυνομίας προβλέπει νομοσχέδιο το υπουργείου Εσωτερικών.

Σε μία περίοδο που το θέμα της ανέλεγκτης κρατικής καταστολής βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, ο Μάκης Βορίδης προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις στρατιωτικοποίησης του κρατικού μηχανισμού. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι προσλήψεις απόστρατων αξιωματικών στις Διευθύνσεις Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) στα υπουργεία, ενώ προκρίνει την ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σαφέστατες άλλωστε κατέστησε τις προθέσεις του ο Μάκης Βορίδης μιλώντας σήμερα στη αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε σχετικά με τις προσλήψεις απόστρατων αξιωματικών “αφήνουμε ανοιχτή την δυνατότητα την συγκεκριμένη” επειδή “στις ασκήσεις άνευ στρατευμάτων συμμετέχει και ο συγκεκριμένος θεσμός τα ΠΣΕΑ, σχεδιάζουν την εμπλοκή του κάθε υπουργείου όταν υπάρξει στρατιωτικό ζήτημα σενάρια αμυντικά”. Μάλιστα επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν αντιρρήσεις για την συγκεκριμένη ρύθμιση για “στρατιωτικόφοβία”.

Όσον αφορά την Δημοτική Αστυνομία ο υπουργός Εσωτερικών ήταν σαφής στο ότι πρέπει να ενισχυθούν κατασταλτικά χαρακτηριστικά της Δημοτικής Αστυνομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “θέλουμε αστυνομία ή σώμα ελεγκτών; Αν θέλουμε το δεύτερο να μη χρησιμοποιούμε τη λέξη αστυνομία. Δεν χρειάζονται στολές, βαθμοί, εξοπλισμός. Όμως το νομοθέτημα το προ υφιστάμενο μιλά για αστυνομία” προσθέτοντας πως “εμείς το λέμε καθαρά”.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ του να μπορούν οι δημοτικοί αστυνομικοί να κάνουν συλλήψεις. Όπως επισήμανε με την μορφή ερωτήματος: “Θα τελείται αυτόφωρο πλημμέλημα και δεν θα υπάρχει σύλληψη; Είναι παράνομη πράξη αυτό. Όταν κάποιος βλέπει αυτόφωρο και δεν ενεργεί παρανομεί, εφόσον έχει μάλιστα ειδικά προανακριτικά καθήκοντα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version