Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 161 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 51 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 28, το Κ.Κ.Ε. με 24, η ΜεΡΑ25 με 23, το Κίνημα Αλλαγής με 20 και η Νέα Δημοκρατία με 15

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 135 Ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη Επερώτηση, 2 Α.Κ.Ε., 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 19 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 15.11.2021

ΜέΡΑ25: Εγκληματική η ολιγωρία της ΕΛΑΣ σε περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκο Τάκη, με την οποία επισημαίνει την αδράνεια της ΕΛΑΣ ως προς τις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα, με αφορμή την δολοφονία μιας γυναίκας στις 29 Οκτωβρίου στην Κρήτη, καθώς και άλλων περιστατικών έμφυλης βίας που χουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αναφέρει ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προστασίας των θυμάτων αυτών, παρά τις καταγγελίες που έχει δεχθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός, λοιπόν, καλείται να απαντήσει στο αν τα αρμόδια όργανα διέπραξαν παράβαση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος και κατ’ επέκταση αν τους έχει ασκηθεί Ε.Δ.Ε.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικολακόπουλος Ανδρέας, με ερώτημά του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, τονίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της είσπραξης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και πιο συγκεκριμένα τη διασφάλιση της είσπραξης κατά την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Όπως αναφέρει, η μεταβίβαση κινητών περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας και κατ’ επέκταση η είσπραξή τους από τον ΕΦΚΑ, καθίσταται δύσκολη εξαιτίας οφειλών των ασφαλισμένων προς τον οργανισμό. Επιπλέον, στην περίπτωση των κινητών περιουσιακών στοιχείων, δεν προβλέπεται η δυνατότητα παρακράτησης του τιμήματος και η απόδοση στον ΕΦΚΑ είτε προς μερική εξόφληση της οφειλής είτε σε πλήρη εξόφληση της οφειλής και έτσι δυσχεραίνεται η είσπραξη απαιτήσεων του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν θα προβεί στην θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη μεταβίβαση κινητών περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: “Η αποτυχημένη διαχείριση, η υγειονομική τραγωδία και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους_θανάτους εκτός ΜΕΘ”

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν επίκαιρη ερώτηση, στον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Θάνο, με κεντρική θεματική τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας και ιδίως την ελλιπή προνοσοκομειακή διαχείριση των περιστατικών covid-19. Ειδικότερα, οι ανεπάρκειες στις κλίνες εντατικής θεραπείας, η ελλειμματική στελέχωση των κλινικών covid και οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή άλλα νοσοκομεία, αποτελούν σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή φροντίδα των covid περιστατικών, αλλά και όλων των υπόλοιπων απειλητικών για τη ζωή περιστατικών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών και καθιστώντας την Ελλάδα στην υψηλότερη θέση της ΕΕ σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, στο αν θα προβεί η Κυβέρνηση σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με επίταξη όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, καθώς και στο πως θα αντιμετωπιστούν οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες των δημοσίων δομών υγείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 16.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και αποτροπής διασποράς της covid _19 από την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης από ανεμβολίαστους αστυνομικούς

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σπίρτζης Χρήστος, διαμορφώνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκο Τάκη, σχετικά με τον έλεγχο τήρησης των μέτρων αποτροπής διασποράς της covid-19 από ανεμβολίαστους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, περίπου 30.000 ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, λόγω του ότι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο τήρησης των μέτρων και κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά και με τον έλεγχο των πολιτών για την κατοχή των απαραίτητων εγγράφων, έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο αρμόδιος Υπουργός, λοιπόν, ερωτάται αν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των ανεμβολίαστων αστυνομικών με τους πολίτες, κατά το έλεγχο των τελευταίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜεΡΑ25: Μια ακόμα περίπτωση εκφοβισμού της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και δημιουργίας κλίματος προληπτικής λογοκρισίας

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Βαρουφάκης Γιάνης, διαμορφώνει ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Οικονόμου Ιωάννη, και τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, Πιερρακάκη Κυριάκο και Τσιάρα Κωνσταντίνο, αντίστοιχα, αναφορικά με την δημοσίευση ενός άρθρου για την τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Ειδικότερα, δύο στελέχη της ως άνω  εταιρείας καταδικάστηκαν για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα η εταιρεία προσπάθησε να παραποιήσει την αλήθεια και άσκησε αγωγή στην δημοσιογράφο, ώστε να μην δεχτεί ξανά καμία κριτική ή έλεγχο. Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν τελικά ασκούνται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην χώρα μας, δηλαδή η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση, καθώς και αν η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί  «Στρατηγική νομική αγωγή ενάντια στη συμμετοχή του κοινού» (SLAPP).

  Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα

Τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, παραθέτουν ερώτημα προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο τονίζουν την έλλειψη επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στο σταθμό του ΗΣΑΠ, λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στα φρένα σε μηχάνημα. Οι συαρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως στο ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους, εάν το όχημα είχε συντηρηθεί, εάν οι εργαζόμενοι είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαίδευσης και γενικά τι μέτρα θα λάβουν ώστε να αποφευχθούν εργατικά ατυχήματα στο μέλλον.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 17.11.2021

Κίνημα Αλλαγής: Να πληρωθούν οι τακτικές δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Πουλάς Ανδρέας, απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, σχετικά με την καθυστέρηση στην πληρωμή τακτικών δεδουλευμένων εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, οι γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία των ΥΠΕ, δεν έχουν πληρωθεί για τις πρόσθετες και τακτικές εφημερίες που πραγματοποίησαν. Έτσι ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στο πότε θα πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και αν θα προχωρήσει στην αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών και στη θέσπιση του αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα