Βούτσης: Συνάντηση Τσίπρα – Παυλόπουλου μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου

Βούτσης: Συνάντηση Τσίπρα – Παυλόπουλου μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τη συνάντηση πρωθυπουργού-Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου. Θα κυρώσει τους νέους Κώδικες και θα ψηφίσει ακόμα τρία νομοσχέδια. Μήνυμα Βούτση για αποφυγή "φωτογραφικών τροπολογιών".

Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχίσει να νομοθετεί η Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν και να προαναγγέλλουν την αποχή τους από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, αυτήν την εβδομάδα η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει την κύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ θα ψηφιστούν ακόμα δύο διεθνείς συμβάσεις κι ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Σε αυτά τα τρία νομοσχέδια θα κατατεθούν και τροπολογίες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διάλυσή της προσδιορίζοντας την συνάντηση των δύο ανδρών μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου. Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι η Βουλή δεν διαλύεται λόγω πτώσης της κυβέρνησης, η οποία δεν θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακή και θα συνεχίσει να έχει πλήρως τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες της.

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αρχείο Eurokinissi

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι το Σύνταγμα προβλέπει μέγιστο χρονικό διάστημα 30 ημερών μεταξύ της διάλυσης της Βουλής και των εκλογών παρατηρώντας ότι για να γίνουν οι εκλογές στις 7 Ιούλη η Βουλή δεν θα μπορούσε να διαλυθεί σε προγενέστερη ημερομηνία. Ο Ν. Βούτσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο αριθμός των τροπολογιών που θα κατατεθούν θα είναι μικρός κι ότι αυτές οι τροπολογίες δεν θα είναι «φωτογραφικές», αλλά «απολύτως αναγκαίες». Το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες φαίνεται ότι δεν θα ψηφιστεί τελικά, καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος.

Καταγγέλλουν την συνέχιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Η ΝΔ είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν» υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ. Κώστας Τσιάρας σχολιάζοντας ότι «η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς». Για «τρίτη πράξη μεθόδευσης της κυβέρνησης κι ασέβειας προς την Δικαιοσύνη» έκανε λόγο ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου μετά την επιλογή της ηγεσίας του Άρειου Πάγου και «την αποκάλυψη για τη σκευωρία σε σχέση με την Novartis».

«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την διαδικασία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παρατηρώντας ότι η ψήφιση των Κωδίκων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα «δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την σκοπιμότητά». Ο μεταβατικός πρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε ότι «το Ποτάμι θα παίξει το θεσμικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια» προαναγγέλλοντας αποχώρηση από την συζήτηση στην Βουλή «αν τα τελευταία νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών».

Επιστολή Ν. Βούτση στον ανακριτή Δ. Ορφανίδη για την υπόθεση Παπαντωνίου

Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε ότι θα στείλει επιστολή στον ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη που διερευνά υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Η επιστολή θα εμπεριέχει ενημέρωση για τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών για τον Γ. Παπαντωνίου και θα επιτρέψει στον ανακριτή «να προχωρήσει με την δουλειά του» ώστε να μην παραγραφεί η υπόθεση.

Τα παιδιά του ήρωα λιμενικού Κ. Παπαδόπουλου θα υιοθετήσει η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής αυτήν την εβδομάδα θα πάρει επίσης απόφαση για την υιοθεσία των παιδιών του ήρωα λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς εν ώρα υπηρεσίας. Η σχετική απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα