Ξανθός – Φίλης: Υψηλού υγειονομικού ρίσκου το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα

Ξανθός – Φίλης: Υψηλού υγειονομικού ρίσκου το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα
Eurokinissi

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας και Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν προσχηματική την χαλάρωση των μέτρων στα σχολεία και κατηγορούν την κυβέρνηση οτι πήρε αποφάσεις πριν συνεδριάσει η Επιτροπή Επειρογνομόνων.

“Για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία απέναντι στη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και τον κορονοϊό” τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

“Ειδικά φέτος που έχουν καταργηθεί όλα τα προστατευτικά και περιοριστικά μέτρα για την εκπαιδευτική κοινότητα, το υγειονομικό ρίσκο είναι τεράστιο και οι ευθύνες της κυβέρνησης δεδομένες για την πιθανή έξαρση και την υπερμετάδοση στο σχολικό περιβάλλον” τονίζουν οι Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.

Στη δήλωσή τους τονίζουν πως “η «χαλάρωση» των μέτρων, όχι μόνον στα σχολεία αλλά σε όλη την κοινωνία, είναι προσχηματική και παραπειστική. Άλλωστε, η καλοκαιρινή «ανακωχή» με την Covid-19 δεν έγινε για λόγους επιδημιολογικούς, αλλά για πολιτικούς και οικονομικούς. Ακόμα και το αφήγημα της «συνύπαρξης με την πανδημία» δε συνεπάγεται τον εφησυχασμό, την αγνόηση του κινδύνου της ανεξέλεγκτης διασποράς και την «απενοχοποίηση της μόλυνσης»”.

“Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει ήδη προειδοποιήσει για την ανάγκη μέτρων, συνυπολογίζοντας τις ειδικές συνθήκες κάθε χώρας (κτιριακές υποδομές, αερισμός αιθουσών, πυκνότητα μαθητών, ποσοστό εμβολιασμού μαθητών και εκπαιδευτικών, επίπεδο ανοσίας του παιδικού πληθυσμού). Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, της κας Κεραμέως και του κ. Πλεύρη, οι υπουργοί έσπευσαν να ανακοινώσουν πως τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς τεστ και μάσκες, πριν καν συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Χωρίς καμία αναθεώρηση του επικίνδυνου πρωτοκόλλου «50%+1», χωρίς καμία μέριμνα για τον επαρκή αερισμό των τάξεων. Καμία συζήτηση λοιπόν και κυρίως κανένα μέτρο υπέρ της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Για τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, που δε διδάχτηκε απολύτως τίποτα από την πρωτοφανή πανδημική κρίση, η όποια ενίσχυση προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί «τροχοπέδη» και όχι αναγκαία συνθήκη για την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας” τονίζου χαρακτηριστικά.

“Στην καθημερινή ανασφάλεια των πολιτών για την ενεργειακή φτώχεια και το κόστος ζωής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσθέτει και την ανησυχία των γονιών για την υγεία των παιδιών τους, όπως και των εκπαιδευτικών για τη δική τους υγεία. Η «θωράκιση» των δημόσιων αγαθών και η άμεση αλλαγή πολιτικού παραδείγματος είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τη συνοχή και την αξιοπρέπεια της κοινωνικής πλειοψηφίας” καταλήγουν στην ανακοινωσή τους οι κκ Ξανθός και Φίλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα