Υποκλοπές: Απόρρητο δια πάσαν νόσον και (εξεταστική) επιτροπήν

Υποκλοπές: Απόρρητο δια πάσαν νόσον και (εξεταστική) επιτροπήν
Ο Παναγιώτης Κοντολέων στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ "καρφώνει" Μητσοτάκη και εκτιμά ότι η Θεσμών αποτέλεσε "πρόβα" για "κρυφτούλι" με το απόρρητο και στην εξεταστική για τις υποκλοπές. Το Μαξίμου όμως σφυρίζει αδιάφορα.

Σκληρό ροκ παίζει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τις υποκλοπές, καλώντας πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε άρση του απορρήτου για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Χαριλάου Τρικούπη είχε ζητήσει να σταλεί ο σχετικός φάκελος της ΕΥΠ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου όμως έτσι κι αλλιώς οι εμπλεκόμενοι επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην απαντήσουν καν για το λόγο της παρακολούθησης.

Στο ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ υποπτεύονται μάλιστα ότι το ίδιο “κρυφτούλι” με το απόρρητο θα παιχτεί και στην εξεταστική επιτροπή, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Δηλαδή ότι όσοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κληθούν και στην εξεταστική επιτροπή, θα επικαλεστούν ξανά το απόρρητο για να μην απαντήσουν σε “καυτές” ερωτήσεις.

Τη γραμμή “στρίβειν δια του απορρήτου” είχε δώσει άλλωστε εξαρχής στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Νέα Δημοκρατία.

Ενώ η κυβέρνηση αγνόησε και την εκτίμηση του Κώστα Καραμανλή ότι εν προκειμένω η διαφάνεια είναι πιο σημαντική από το απόρρητο, επικαλούμενη την “ευαίσθητη εθνικά αποστολή” της ΕΥΠ.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κάλεσε λοιπόν χθες τον κ. Μητσοτάκη να άρρει το απόρρητο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, καθώς το άρθρο 14 παράγραφος 4 του νόμου 3649/2008 δίνει το δικαίωμα αυτό στον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, που είναι από το 2019 ο πρωθυπουργός.

Τη δυνατότητα αυτή του νόμου είχε επισημάνει νωρίτερα με ανάρτησή του ο συνταγματολόγος, Ξενοφών Κοντιάδης. Και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις και άλλων συνταγματολόγων.

Το Μαξίμου πάντως δεν έχει καμία πρόθεση να άρει το απόρρητο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Στο ερώτημα πως απαντούν στη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικά έλεγαν απλώς ότι “απαντήθηκαν όλα από τους αρμόδιους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας”.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως επικαλούνται ότι στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, αλλά και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης και Θόδωρος Δραβίλλας, ότι δεν ισχύει το απόρρητο για όσους καταθέτουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Και από το ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν με αφορμή τη στάση Δημητριάδη-Κοντολέοντα ως παράνομη την “οχύρωση” της κυβέρνησης πίσω από το απόρρητο και υποστηρίζουν ότι “ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μία ακόμη απόδειξη της καθεστωτικής πρακτικής του, καταργώντας ουσιαστικά τη λειτουργία της ίδιας της επιτροπής”.

Καλούν δε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να ζητήσει ποιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές θέλουν να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους για να τα στείλει στην ΑΔΑΕ ώστε να διαπιστωθεί αν και πόσοι παρακολουθούνται επίσημα από την ΕΥΠ.

Από την πλευρά της ΝΔ υποστηρίζουν πάντως ότι ήδη στην επιτροπή κατέρρευσε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει πολιτικά την υπόθεση Ανδρουλάκη, καθώς όπως λένε αποσαφηνίστηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμιά απολύτως άρση και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα επισυνδέσεων, αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα