Υποκλοπές: Συνεχίζει τη θεσμική πίεση ο Τσίπρας, απαιτεί απαντήσεις για τις επισυνδέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Υποκλοπές: Συνεχίζει τη θεσμική πίεση ο Τσίπρας, απαιτεί απαντήσεις για τις επισυνδέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Αλέξης Τσίπρας Dimitris Kapantais / SOOC

Θέμα δημοκρατίας αλλά και ασφάλειας θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους επιτελείς του στρατεύματος.

Συνέχεια στις θεσμικές πρωτοβουλίες του για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και σήμερα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ μετρούν αντίστροφα για την επικείμενη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας αλλά και ασφάλειας το να ξεκαθαριστεί μέσω της δικαιοσύνης και με κάθε άλλο θεσμικό τρόπο το αν ήταν “επισυνδεμένη” η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ιδίως από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε άλλωστε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε περιφερειακούς σταθμούς ότι μετά τα δημοσιεύματα για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ των αρχηγών των επιτελείων πως στο σκάνδαλο των υποκλοπών “αλλάζουμε επίπεδο”!

Σχολίασε πως “οι αποκαλύψεις που αφορούν σε παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων πλήττουν τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας”. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα του “ποιος ο εθνικός λόγος να παρακολουθείται η ηγεσία των ΕΔ κι αν υπήρξε κάποιος εθνικός λόγος γιατί παραμένουν στις θέσεις τους;”.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προχθεσινή θεσμική πρωτοβουλία του να συναντήσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Επισήμανε ότι “είχα μια πολύ ειλικρινή θεσμική συζήτηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Του εξέφρασα την εμπιστοσύνη μου στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και βεβαίως την εκτίμησή μου ότι είναι γνωστό σε όλους που βρίσκονται οι αποδείξεις.

Διότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει εγγυήσεις στην λειτουργία την θεσμική της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών” και μάλιστα “στο βαθμό που βγαίνει στην δημοσιότητα ότι έχουμε παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ η οποία μάλιστα βρίσκεται υπό την πολιτική εποπτεία του πρωθυπουργού”.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως «υπάρχουν διατάξεις που υπογράφουν εισαγγελείς και που πηγαίνουν στην ΑΔΑΕ, υπάρχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που υποχρεούνται να τηρούν αρχείο σε βάθος διετίας τουλάχιστον απ’ όλες τις επισυνδέσεις που κάνουν».

Το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος Eurokinissi

Αυτά ενώ χθες βράδυ ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ένα νομοθέτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κίνηση συγκάλυψης του σκανδάλου, μια και μεταξύ άλλων προβλέπει την παρέλευση τριετίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση στα θύματα “επισυνδέσεων”.

Θυμίζουμε ότι αντίθετη στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει δηλώσει η ΑΔΑΕ. Με τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο να τονίζει μεταξύ άλλων πως με τα όσα προβλέπει “αφαιρεί, για πρώτη φορά, εδώ και 18 χρόνια, την αρμοδιότητα ενημέρωσης του θιγέντος από την ΑΔΑΕ”.

Μια κίνηση την οποία χαρακτήρισε “εντελώς αδικαιολόγητη και μη εξηγήσιμη”. Η Ανεξάρτητη Αρχή – που παρότι καθ’ ύλην αρμόδια δεν ρωτήθηκε για την σύνταξη του νομοσχεδίου – έχει καταθέσει πολυσέλιδο υπόμνημα με σειρά διαφωνιών για τον τρόπο ελέγχου της δράσης της ΕΥΠ και τις προϋποθέσεις για την έναρξη της παρακολούθησης ενός πολιτικού προσώπου ή ενός πολίτη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι δυνατόν ένα πρόσωπο μόνο και με έλλειψη αιτιολογίας να αποφασίζει για τόσο σοβαρές συνέργειες και να μην υπάρχει η διαβούλευση την οποία εξασφαλίζει ένα δικαστικό συμβούλιο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπως π.χ. στη Γαλλία που είναι από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεων που προβλέπουν άρση του απορρήτου”.

Αξίζει να σημειώσουμε τέλος πως εντύπωση προκάλεσε το ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, τις οποίες όμως δεν κατέθεσε στην Επιτροπή αλλά θα τις παρουσιάσει στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη. Η εν λόγω συζήτηση στο κοινοβούλιο αναμένεται να μεταβληθει σε μία άτυπη “προ ημερησίας” σε επίπεδο αρχηγών αφού εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα