Η “Οδύσσεια” εμπνέει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Η “Οδύσσεια” εμπνέει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
To Haydn Trio με θέα το κάστρο του Μόλυβου λίγο πριν σκοτεινιάσει Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Στο ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα είναι αφιερωμένη η φετινή θεματική του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στη Λέσβο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου – ΔιΦεΜΜ (Molyvos International Music Festival – MIMF) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015 στον Μόλυβο, με τη συμμετοχή κορυφαίων νέων και καταξιωμένων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.

Ο Μόλυβος (Μήθυμνα) είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς όχι μόνο της Λέσβου, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου. Τον οικισμό “στεφανώνει” το επιβλητικό Φρούριο της Μήθυμνας, το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο της Λέσβου.

Σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως. Φέτος, σε μία δύσκολη περιρρέουσα το φεστιβάλ εμπνέεται από το ταξίδι του Οδυσσέα, που δεν τα παρατάει ποτέ! Το να ξεπερνάμε με οίστρο και εγρήγορση τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που συναντάμε στο διάβα μας, ακόμη και τα πλέον απρόβλεπτα, είναι το διαχρονικό και αισιόδοξο μήνυμα που θέλουν να περάσουν αυτή τη χρονιά οι άνθρωποι του Φεστιβάλ.

Θέα στον Μόλυβο Παντελής Θωμαΐδης

Το 2021 το Φεστιβάλ υπό τον τίτλο «Ελευθερία» γιόρτασε την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης μία αξέχαστη στιγμή που διηγούνται οι διοργανωτές ήταν η συναυλία του έργου του Νικολάου Αστρινίδη «Επανάσταση» από τη «Συμφωνία 1821», την οποία ο Ελληνορουμάνος συνθέτης έγραψε για τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Η ερμηνεία του έργου από τον Julian Pregardien και τους εξαιρετικούς μουσικούς που ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο, βρήκε τους θεατές με δάκρια στα μάτια, όρθιους να χειροκροτούν με συγκίνηση.

Μόλυβος Jean-Francois Renaud

Η φετινή θεματική του φεστιβάλ Μολύβου είναι αφιερωμένη στην “Οδύσσεια”

Φέτος το «ταξίδι» του Φεστιβάλ έχει πρωταγωνιστή τον πολυμήχανο Οδυσσέα. “Το έπος του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, διαπραγματεύεται θέματα τόσο παλιά όσο και ο χρόνος”, σημειώνουν οι Καλλιτεχνικές Διευθύντριες και συνιδρύτριες του Φεστιβάλ Danae και Kiveli Doerken. “Η Οδύσσεια είναι μια ιστορία που περιγράφει το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, της δύναμης και της επινοητικότητας”.


Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Eleonora Powels MIMF 2022

Η στάση του Οδυσσέα που ‘δεν εγκαταλείπει ποτέ’, όχι μόνο δε σταματά μπροστά στις αντιξοότητες αλλά τις ξεπερνά, αποτελεί τη βάση αυτής της μυθικής ιστορίας, που κινείται παράλληλα με την ανθρώπινη ύπαρξη.

“Πρόκειται για την εξιστόρηση της ανθρώπινης περιπέτειας, που διαμορφώνεται από την πορεία μας, τις εμπειρίες που κερδίζουμε και που κτίζουν την ταυτότητα. Μιας περιπέτειας διαχρονικά επίκαιρης” είπαν οι συνιδρύτριες του φεστιβάλ.

Διακεκριμένοι μουσικοί από τις 16 – 19 Αυγούστου θα κατευθυνθούν από όλα τα σημεία της Ευρώπης στο Μόλυβο, της Λέσβου, για να ερμηνεύσουν το πρόγραμμα, που έχει διαμορφωθεί κάτω από τις ενότητες: Αναχώρηση/Departure, Περιπλανήσεις/Wanderings, Δοκιμασίες /Trials, Πηνελόπη/Penelope, Ιθάκη / Ithaka.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Eleonora Powels MIMF

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Λητώ Ντάκου, στην παρουσίαση για την 8η χρονιά του Φεστιβάλ, μίλησε με ενθουσιασμό για τα όσα αναμένονται: “Φέτος έχουμε καταπληκτικούς καλλιτέχνες. Κάθε χρόνο κάνουμε μία ανάθεση σε έναν συνθέτη. Φέτος θα είναι κάτι πολύ πρωτότυπο γιατί μας αρέσει να πειραματιζόμαστε. Αν δεν τολμήσεις δεν πετυχαίνεις. Εμείς τολμούμε! Έγινε ανάθεση σε δύο καλλιτέχνες-έκπληξη“. Η κ. Ντάκου είπε επίσης ότι θα υπάρξει κάποιο αφιέρωμα στην Ουκρανία, ενώ μίλησε και για το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η streaming πλατφόρμα ΙDAGIO για τη μετάδοση του φεστιβάλ στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα, του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής συμπληρώνουν οι Μουσικές Στιγμές (Molyvos Musical Moments) και η Συναυλία για παιδιά και νέους. Φέτος, το ΔιΦεΜΜ θα εντάξει τις εναρκτήριες δράσεις του στο 2ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Μουσικές στιγμές στον Μόλυβο Eleonora Powels

Θυμίζουμε ότι το 2017 Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κέρδισε βραβείο καινοτομίας για το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο, στο πλαίσιο του «Classical: NEXT», του σημαντικού διεθνούς φόρουμ για την κλασική και έντεχνη μουσική. Το βραβείο είχαν παραλάβει εκ μέρους του Φεστιβάλ οι ιδρυτές Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο Δημήτρης Τρύφων, καθώς και η υπεύθυνη οικονομικών, διοικητικών και διεθνών σχέσεων, Λητώ Ντάκου. Για τον στόχο του Φεστιβάλ είχαν πει τότε: “Στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει την κλασική μουσική στο νησί της Λέσβου και ειδικότερα κοντά στα παιδιά, με έναν ποιοτικό και ταυτόχρονα άμεσο και ζωντανό τρόπο αλλά και να κάνει τον Μόλυβο διεθνή μουσικό προορισμό, δημιουργώντας γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων”.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.molyvosfestival.com

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα