Όταν ένα σύννεφο ερωτεύτηκε μια χορωδία

Διαβάζεται σε 9'
Το ερωτευμένο σύννεφο- Χορωδία Rosarte
Βαλέρια Ισάεβα

Η διευθύντρια και ιδρύτρια της παιδικής και νεανικής χορωδίας Rosarte Ρόζη Μαστροσάββα και πέντε μέλη της χορωδίας που συμμετέχουν στο οπερατικό έργο «Το ερωτευμένο σύννεφο» που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μιλούν στο NEWS 24/7. 

H εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, η όπερα για παιδιά και νέους «Το ερωτευμένο σύννεφο» της διακεκριμένης συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη, είναι αφιερωμένη στην πολυβραβευμένη παιδική και νεανική χορωδία Rosarte που ίδρυσε και διευθύνει η μαέστρος Ρόζη Μαστροσάββα.

Στην παράσταση, σε λιμπρέτο Ελένης Ζαφειρίου, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ, και σε σκηνοθεσία η Ελένης Ευθυμίου, μια από τις πιο καταξιωμένες σκηνοθέτριες της νέας γενιάς, συμμετέχουν συνολικά 57 μέλη της Rosarte σε δύο διανομές. Η χορωδία αποδίδει στο «Ερωτευμένο σύννεφο» τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αφηγητή, εμπλέκεται στα δρώμενα, σχολιάζει, συμπάσχει και παίρνει θέση υπέρ του δικαίου και της αδελφοσύνης.

Με αφορμή τις νέες παραστάσεις της όπερας στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ που ολοκληρώνονται στις 3 Δεκεμβρίου – τα εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις εξαντλήθηκαν εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη πρεμιέρα – η διευθύντρια και ιδρύτρια της παιδικής και νεανικής χορωδίας Rosarte Ρόζη Μαστροσάββα και πέντε μέλη της χορωδίας που συμμετέχουν στο οπερατικό έργο, μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία της Rosarte και λίγη από τη μαγεία του ποιητικού και λυρικού «Ερωτευμένου σύννεφου» που έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους.

 

Ρόζη Μαστροσάββα

Διευθύντρια και ιδρύτρια της παιδικής και νεανικής χορωδίας Rosarte

H Ρόζη Μαστροσάββα
H Ρόζη Μαστροσάββα Βαλέρια Ισάεβα

Η παιδική και νεανική Rosarte δημιουργήθηκε από την αγάπη μου για τις παιδικές χορωδίες και τη δίψα μου να καλλιεργήσω και να προωθήσω την χορωδιακή τέχνη στα παιδιά και εφήβους της χώρα μας, ώστε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, πρότυπο για όλες τις παιδικές χορωδίες του τόπου μας. Να έχουν την αισθητική και τη φωνητική τους καλλιέργεια σε ανώτατο επίπεδο, αποδεικνύοντας πως η συλλογική συντονισμένη προσπάθεια, που δεν ανταγωνίζεται αλλά διέπεται από πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης, αλληλοστήριξης, φιλίας, αποδοχής, εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με ταλέντο, επιμονή αλλά και μεθοδική δουλειά μπορεί να μας φτάσει πολύ ψηλά, να κάνει θαύματα.

Η συνεργασία μας με την αγαπημένη Σοφία Καμαγιάννη ξεκίνησε από το 2009, αγαπηθήκαμε, νιώσαμε ότι έχουμε κοινό ηθικό κώδικα και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να συνθέσει μια όπερα για τη Rosarte. Το «Ερωτευμένο σύννεφο» του Ναζίμ Χικμέτ, έχει τόσα πανανθρώπινα μηνύματα, τόση σοφία συμπυκνωμένη μέσα στο θαυμάσιο αυτό παραμύθι, για την αγάπη στον συνάνθρωπο, στην αυτοθυσία για την ειρήνη και την αγάπη, τη φιλία, το σεβασμό στη φύση.

Νιώθω ευλογημένη γιατί η ομάδα των δασκάλων που εργάστηκαν μαζί μας, είναι όλες καταπληκτικά πλάσματα, και η συνεργασία μας ήταν γεμάτη φως, σεβασμό, ήθος, καθαρότητα, έμπνευση. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, τη Σοφία Καμαγιαννη, την σκηνοθέτη μας Ελένη Ευθυμίου, και τη βοηθό σκηνοθέτη Ελένη Ζαφείρη, την χορογράφο μας Ελένη Γεροδήμου, τη λιμπρετίστα μας Ελένη Ζαφειρίου, την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, καθώς και όλο το τεχνικό προσωπικό που συνεργάζονται άψογα μαζί μας.

Το ερωτευμένο σύννεφο- Χορωδία Rosarte
Βαλέρια Ισάεβα

Η παράσταση είναι συγκλονιστική, ο κόσμος βουρκωμένος από συγκίνηση το συζητάει για μέρες, και το αξιοθαύμαστο είναι πως όλοι οι συντελεστές, ερμηνεύουν, υποδύονται, κινούνται ως άψογοι επαγγελματίες ενώ συνειδητοποιούμε πως σχεδόν όλοι, εκτός από τους τρεις κορυφαίους ρόλους που ερμηνεύουν οι Μιράντα Μακρυνιώτη (Αϊσέ), Γιάννης Φίλιας (Σύννεφο), Βασίλης Δημακόπουλος (Καρά Σεϊφί) είναι παιδιά! Τους ρόλους ερμηνεύουν μέλη της Rosarte, οι Ειρήνη Κουμπάρου, Δήμητρα Καλούμενου (Περιστέρια), Ανθή Αρβανίτη, Υιακύνθη Παπαγεωργίου (Λαγοί), Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Ρωμίνα Ριζοπούλου (Άνεμοι), Νανά Μπορμπόλη, Αλεξάνδρα Αυλίν Μαρίνου (Φίδια).

Ρόδη Θεοδωροπούλου

(12 ετών, Αφηγητής και σόλο)

«Τραγουδάω στη Rosarte από 8 ετών. Νιώθω πως ανήκω σε μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά, της οποίας κάθε μέλος είναι ξεχωριστό, αλλά όταν τραγουδάμε όλοι μαζί , είμαστε όλοι ίσοι. Έχω αποκομίσει πολλές και σημαντικές εμπειρίες. Όπως στο Ηρώδειο (Όρνιθες, Carmina Burana, Συμφωνία Μάλερ),η συμμετοχή μας σε φεστιβάλ στη Βουλγαρία. Αγαπώ τη χορωδία μου, γιατί μοιράζομαι τη χαρά μου για το ομαδικό τραγούδι με συγχορωδους μου. Το «Ερωτευμένο σύννεφο» είναι μια φανταστική εμπειρία για όλους μας γιατί συνδυάζει συναρπαστική μουσική, ωραία λόγια, νοήματα και ιδέες. Μιλάει για την αντιμετώπιση του κακού από την ομάδα και για το πώς μπορεί μια ασήμαντη λεπτομέρεια να γίνει επικίνδυνη εμμονή».

Το ερωτευμένο σύννεφο- Χορωδία Rosarte
Βαλέρια Ισάεβα

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

(17 ετών, Άνεμος)

«Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που μπήκα στην χορωδία. Το γεγονός ότι πήγαινα νηπιαγωγείο ενώ τώρα τελειώνω το λύκειο είναι από μόνο του κάπως συγκινητικό. Έχοντας ζήσει μοναδικές εμπειρίες σε συναυλίες, πρόβες, κάμπινγκ, ταξίδια και παραστάσεις όπως το «Ερωτευμένο σύννεφο», έχω δει τη Rosarte σε πολλές διαφορετικές μορφές και συνθήκες. Πάντα, όμως, επικρατεί ο σεβασμός και η αγάπη προς τον συγχορωδό αλλά και το αντικείμενο. Το «Ερωτευμένο σύννεφο», εκτός του ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο έργο με συγκινητικά μηνύματα περί ομαδικότητας, αγάπης και ζωής, αποτελεί μια παραγωγή που από την αρχή μέχρι το οποιοδήποτε τέλος, σε γεμίζει με συναισθήματα. Ειδικά όταν μοιράζεσαι την εμπειρία αυτή με άτομα που είτε ξέρεις λίγους μήνες ή κάποια χρόνια αλλά τα νιώθεις ήδη πολύ κοντά σου, είτε με άτομα που έχεις συνυπάρξει σε προσχολική ηλικία και ξανασυναντιέστε στην σκηνή (αλλά και εκτός) ως έφηβοι ή και ενήλικες».

Νανά Μπορμπόλη

(17 ετών, Φίδι)

«Νιώθω την Rosarte σαν δεύτερη οικογένεια μου. Ως μέλος της χορωδίας τα τελευταία εννέα χρόνια έχω αποκτήσει πολλές εμπειρίες, πολύτιμα εφόδια για το μέλλον μου στο καλλιτεχνικό χώρο της μουσικής και του θεάτρου. Μάλιστα, έχω την ευκαιρία να εξερευνήσω αυτούς τους χώρους μέσα από τα πολλά μας project. Ένα από αυτά είναι η όπερα «Το ερωτευμένο σύννεφο» που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Σε αυτήν την πανέμορφη παραγωγή, παίζω τον ρόλο του φιδιού και του λουλουδιού/αφηγητή. Και οι δύο αυτή ρόλοι με έχουν βοηθήσει να αναπτυχθώ, πρώτα ως καλλιτέχνης και ηθοποιός, αλλά και ως άνθρωπος. Είμαι ευγνώμον κάθε μέρα που βρίσκομαι σε μία τόσο καλή ομάδα που μου προσφέρει ανιδιοτελώς τόσα πολλά».

Το ερωτευμένο σύννεφο- Χορωδία Rosarte
Βαλέρια Ισάεβα

Νόρα Παπαδάτου

(23 ετών, Χορωδός, αφηγητής)

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχω ζήσει την χορωδία σε όλα τα στάδια της ζωής μου όντας η μικρότερη αλλά και πλέον μια από τις μεγαλύτερες χορωδούς. Η συγκεκριμένη χορωδία αλλά και η μαέστρος μας θεωρώ, έχει συμβάλει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία μου ως άνθρωπος αλλά και ως καλλιτέχνης. Μου άνοιξε τους ορίζοντες, μέσα από αυτή αγάπησα περισσότερο την μουσική αλλά το πιο βασικό, έμαθα πως είναι να μοιράζομαι κάτι που αγαπώ πολύ με άλλους και να συνδέομαι μαζί τους μέσα από αυτό. Η σύνδεση των ανθρώπων μέσω της μουσικής και γενικότερα των τεχνών έχει μια ιδιαίτερη αξία στην ζωή μας. Θεωρώ πως αυτό είναι κάτι που ο κόσμος το έχει πολύ ανάγκη, ειδικά τα τελευταία χρονιά. Νομίζω από τις καλύτερες στιγμές που έχω ζήσει είναι η συμμετοχή μου στο «Ερωτευμένο Σύννεφο». Η Σοφία Καμαγιάννη συνέθεσε ένα πρωτότυπο έργο, σε σχέση με το τι έχουμε συνήθως στο νου μας ως μια κλασσική όπερα. Είναι συγκινητικό, μαζί του βιώνεις σχεδόν όλο το φάσμα των συναισθημάτων, όλα αυτά δοσμένα με υπέροχη σύγχρονη μουσική. Περνάει μηνύματα, επίκαιρα και διαχρονικά».

Ρωμίνα Ριζοπούλου

(18 ετών, Άνεμος)

«Συμμετέχω στην Rosarte από το 2018. Αμέσως ένιωσα το κλίμα ομαδικότητας που την χαρακτηρίζει. Κάθε πρόβα δεν είναι απλά ένα μουσικό ταξίδι με συνοδοιπόρο τους συνχωροδούς σου και οδηγό την Ρόζη Μαστροσάββα, αλλά κι ένα διάλειμμα από την σκληρή παραστατικότητα του ατομικισμού στην οποία ζούμε. Έχω την χαρά να συμμετέχω στο «Ερωτευμένο Σύννεφο» από την πρώτη, ανολοκλήρωτη λόγω covid, προσπάθεια υλοποίησης του (2019-2020). Τρία χρονιά μετά κι έπειτα από δυο κύκλους παραστάσεων πλημμυρίζω από χαρά γιατί βρίσκομαι σε αυτήν την παραγωγή σε έναν εξαιρετικό χώρο με εξαιρετικούς συνεργάτες κι ένα αντιπολεμικό έργο άκρως συνδεδεμένο με την εποχή που ζούμε».

Το ερωτευμένο σύννεφο- Χορωδία Rosarte
Βαλέρια Ισάεβα

Λίγα λόγια για την παιδική και νεανική χορωδία Rosarte

Η παιδική και νεανική χορωδία Rosarte, που ίδρυσε και διευθύνει η μαέστρος Ρόζη Μαστροσάββα, αποτελείται από 150 επίλεκτα παιδιά και νέους ηλικίας 5 έως 23 ετών.Τα τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια (World Choir Games 2008, 2014, 2018), αλλά κυρίως το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών που δόθηκε στη Rosarte και τη μαέστρο της, ήταν η ύψιστη τιμή μας και το επιστέγασμα των κόπων μας.

Λειτουργούν τα τμήματα Μουσικοκινητικής, τμήματα προπαιδικής, παιδικής αρχάριων και προχωρημένων, εφηβικό και νεανικό τμήμα. Μαζί με την Ρόζη Μαστροσάββα διδάσκουν καταξιωμένοι μουσικοπαιδαγωγοί και μαέστροι, οι Δέσποινα Ματθαιοπούλου, Μαρία Λαμπιδώνη, Maria Susak και Αλέξανδρος Κομνάς. Την προετοιμασία της όπερας «Το ερωτευμένο σύννεφο» στο πιάνο η πιανίστα των εφηβικών και νεανικών τμημάτων μας Αποστολία Αναστασίου.

Η Rosarte αποτελεί φυτώριο καταξιωμένων χορωδών, μονωδών και εν γένει μουσικών. Έχει συνεργαστεί με όλες τις Συμφωνικές Ορχήστρες και επαγγελματικές χορωδίες του τόπου μας, με την Εθνική Λυρική Σκηνή (90 παραστάσεις ως τώρα), αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από αρχιμουσικούς, σκηνοθέτες, συνθέτες και ανθρώπους του πνεύματος. Έχει προσφέρει σε εθελοντικές δράσεις φιλανθρωπικών Συλλογών (ΦΛΟΓΑ, ΕΛΕΠΑΠ, ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΜΑΚΕ Α WISH, ΑCTION AID),ενώ έχει ως μέντορά της τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Αρχιμουσικό και συνθέτη κ. Θεόδωρο Αντωνίου.

 

Πληροφορίες

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής -Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
1, 2, 3 Δεκεμβρίου 2023
Ώρα έναρξης παραστάσεων:
Καθημερινές στις 20.30 (30/11 & 1/12)
Σαββατοκύριακα στις 11.00 και στις 19.30

Επόμενες δράσεις της παιδικής και νεανικής χορωδίας Rosarte είναι η συμμετοχή τριών παιδιών της χορωδίας στην όπερα «Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ (22/12, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), καθώς και η εορταστική «Χριστουγεννιάτικη συναυλία» όλων των τμημάτων της Rosarte (23/12, Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα