Ο 7ος ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας: Αντίσταση και δωσιλογισμός

Ο 7ος ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας: Αντίσταση και δωσιλογισμός
Φωτογραφία από τον περσινό περίπατο

Ο ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός του ιστορικού περιπάτου στο Κέντρο της Αθήνας διεξάγεται και εφέτος για 7η συνεχή χρονιά.

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, πέμπτη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης πραγματοποιεί ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, με τίτλο «Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατοχική Αθήνα».

Οι εκδηλώσεις αυτές, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, συνδιοργανώνονται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, την ΕΡΤ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Αντλώντας στοιχεία από τη διδακτορική του διατριβή, που εκδόθηκε το 2012 με τίτλο “Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα”, αλλά και από τη 15ετή του έρευνα, ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης μας οδηγεί σε σημεία του κέντρου της Αθήνας όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αντιστασιακές ενέργειες, αλλά και στα κτίρια όπου είχαν την έδρα τους γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και ελληνικές φιλοναζιστικές οργανώσεις.

Ημερομηνία: Κυριακή 6 Οκτωβρίου

Ώρα: 10:30

Τόπος συνάντησης: Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)

Διαδρομή:

Στάση 1. Ασκληπιού και Σόλωνος. 25 Μαρτίου 1942, η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή διαδήλωση κατά τον παράνομο εορτασμό της εθνικής επετείου

Στάση 2. Σίνα 8 Η έδρα της αντισημιτικής οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς γνωστής και ως Τρία Έψιλον

Στάση 3. Πανεπιστημίου και Ομήρου 22 Ιουλίου 1943, η μεγαλύτερη κατοχική διαδήλωση στην Ελλάδα

Στάση 4. Παπαρηγοπούλου 7 Η έδρα και η δράση των «Ελληνικών Ες-Ες»

Στάση 5. Σανταρόζα 3 Η Υπηρεσία Ασφαλείας των Ες-Ες και οι Έλληνες πράκτορές τους

Στάση 6. Πανεπιστημίου 64 Τα καζίνο της Κατοχής

Στάση 7. Πατησίων και Γλάδστωνος Η έδρα και η δράση της Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης και η ανατίναξή της από τους αντιστασιακούς της ΠΕΑΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα