“Τρομονόμος” στην Τέχνη: Οι καλλιτέχνες βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στη λογοκρισία

“Τρομονόμος” στην Τέχνη: Οι καλλιτέχνες βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στη λογοκρισία
Πλακάτ με το σύνθημα "Ο Πολιτισμός δεν φιμώνεται" σε διαδήλωση των καλλιτεχνών Eurokinissi

Σφοδρές αντιδράσεις από τους καλλιτέχνες για το "νομοσχέδιο Λιβάνιου - πρώην Πέτσα". Τι περιλαμβάνει το άρθρο 8 και ποιες οι ανησυχίες. Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση και κατάθεση ψηφίσματος.

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα, Πέμπτη (11/2) οι καλλιτέχνες, καθώς ο κλάδος του πολιτισμού πλήττεται σημαντικά τόσο από την πλήρη παύση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων εδώ και ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και την απουσία οικονομικής στήριξης από το κράτος, όσο και από την επερχόμενη ενσωμάτωση τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο “νομοσχέδιο Λιβάνιου – πρώην Πέτσα”, η οποία ανοίγει “κερκόπορτα” λογοκρισίας και διώξεων.

Συγκεκριμένα, η πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την οποία στηρίζουν πολλά σωματεία από τον χώρο του πολιτισμού, θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 12:00 και θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα κατατεθούν τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου. Έπειτα, θα προχωρήσει προς τη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, ώστε να κατατεθεί το ψήφισμα των καλλιτεχνών για απόσυρση του άρθρου 8 από το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”.

Ψήφισμα για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου

Η επερχόμενη ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, που προβλέπει διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τον “τρομονόμο” (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα) δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, με τον κλάδο να ανησυχεί πως έτσι ανοίγει ο δρόμος της λογοκρισίας στην τέχνη και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD) “οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκίνηση βίας ή μίσους που απευθύνεται σε ομάδες ή σε μέλη ομάδας που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος απαγορεύεται επίσης”.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδίκασε απερίφραστα το άρθρο 8, αναφέροντας πως πολύ σύντομα ενδέχεται να δούμε ποινές και διώξεις σε καλλιτέχνες για τα έργα τους, με το πρόσχημα υποκίνησης σε βία ή μίσος και φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις ευρωπαίων καλλιτεχνών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος συγκέντρωσε χθες, Τετάρτη (09/2), υπογραφές ενάντια στην εφαρμογή του τρομονόμου από καλλιτέχνες του χώρου της μουσικής, τις οποίες θα καταθέσει σήμερα, Πέμπτη (11/2) στη Βουλή.

Το κείμενο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και των Σωματείων

Το κείμενο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το οποίο υιοθετούν και στηρίζουν πολλά καλλιτεχνικά σωματεία της χώρας, κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!

“Against Art Censorship” και αντιδράσεις από τους καλλιτέχνες

Την ίδια στιγμή πλήθος από καλλιτέχνες αντιδρούν προς τον τρομονόμο και τη λογοκρισία στην τέχνη με διάφορους τρόπους στα social media, είτε υιοθετώντας και κοινοποιώντας την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, είτε με αναρτήσεις τους και δημοσιεύσεις τραγουδιών. Παράλληλα, οι καλλιτέχνες προσθέτουν στην εικόνα – προφίλ τους στο Facebook το υδατογράφημα “Against Art Censorship” (Κατά της λογοκρισίας τέχνης).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα