Αστυνομική βία στο Γαλάτσι: Σιγή ιχθύος από την ΕΛ.ΑΣ. για τα ανήλικα στην καφετέρια

Αστυνομική βία στο Γαλάτσι: Σιγή ιχθύος από την ΕΛ.ΑΣ. για τα ανήλικα στην καφετέρια
Αριστερά: Άνδρας απομακρύνει μωρό από το σημείο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της 1ης Νοέμβρη έξω από την καφετέρια. Δεξιά: Άνδρας κρατά στην αγκαλιά του ανήλικο στο σημείο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της ίδιας μέρα μέσα στην καφετέρεια.

Καμία απάντηση από την ΕΛΑΣ για την παρουσία ανήλικων κατά την απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε καφετέρια στο Γαλάτσι, την 1η του περασμένου Νοέμβρη, μετά το αποκλειστικό βίντεο του NEWS 24/7. Ανοιχτά ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το NEWS 24/7 το πρωί της Κυριακής, από την απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε καφετέρια στο Γαλάτσι την 1η Νοεμβρίου 2020.

Το αποκλειστικό βίντεο του NEWS 24/7:

Στο αποκαλυπτικό βίντεο από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά τη διάλυση συγκέντρωσης ομάδας διαδηλωτών στη Λαμπρινή, οι αστυνομικοί διακρίνονται να κάνουν χρήση αλόγιστης βίας και χημικών κατά των διαδηλωτών σε καφετέρια που βρίσκεται δίπλα σε πεζόδρομο, παρά το γεγονός ότι εντός και εκτός αυτής κάθονταν πελάτες κάθε ηλικίας, μεταξύ αυτών, και ανήλικα. Να τονισθεί, πως, όλα έγιναν έξι ημέρες πριν επιβληθεί νέο lockdown στη χώρα (7/11), γεγονός που εξηγεί και την παρουσία του κόσμου σε καταστήματα εστίασης.

Στο βίντεο είναι εμφανείς οι εικόνες ωμής βίας και καταστολής από την πλευρά των αστυνομικών που χτυπούσαν και ψέκαζαν αδιακρίτως, παρά το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονταν οικογένειες και παιδιά.

Είναι χαρακτηριστική και ξεκάθαρη η εικόνα στο 0:36 της πρώτης λήψης του βίντεο, όπου ένας άνδρας διακρίνεται να κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά του, προσπαθώντας να το απομακρύνει με ασφάλεια από τα τραπεζοκαθίσματα στα οποία, την ίδια ώρα, αστυνομικοί καταφέρνουν αλλεπάλληλα χτυπήματα με γκλοπ και ψεκάζουν με δακρυγόνο αέριο (φυσούνα) διαδηλωτές, ενώ πελάτες του καταστήματος φεύγουν εσπευσμένα από το σημείο.

Σε συγκεκριμένα σημεία των δύο πρώτων λήψεων του βίντεο, φαίνεται η υπέρμετρη χρήση βίας, με χτυπήματα σε άτομα που είναι πεσμένα στο έδαφος, ενώ η αγριότητα των αστυνομικών μεταφέρεται και στο εσωτερικό της καφετέριας, όπως προδίδει η τρίτη λήψη. Εκεί μάλιστα, υπάρχει ένα 5χρονο κορίτσι, το οποίο, μαζί με τη μητέρα του, προσπαθούν να βρουν διέξοδο προς την τουαλέτα της καφετέριας. Η πόρτα δείχνει να “φρακάρει”, ενώ στο ίδιο σημείο σπεύδουν και διαδηλωτές προσπαθώντας να φυγαδευτούν, επίσης στην τουαλέτα. Δευτερόλεπτα αργότερα, αστυνομικοί εμφανίζονται με ορμή στο σημείο, να χτυπούν τους διαδηλωτές με γκλοπ, τη στιγμή που πίσω τους βρίσκεται το ανήλικο κορίτσι, όπως τους υπέδειξε και ένας άνδρας, κάνοντας μία χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι του (3:06 ), ενώ λίγο αργότερα, ο ίδιος άνδρας, κρατώντας το κορίτσι στην αγκαλιά του, το μεταφέρει εκτός της καφετέριας.

Αστυνομική βία στο Γαλάτσι: Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το NEWS 24/7 προκάλεσε και τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για συγκλονιστικά βίντεο που εκθέτουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: “Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη”, τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ στάθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, που για το συγκεκριμένο περιστατικό ανέφερε πως “καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου κ της μητέρας του”.

“Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη φυγή του εγκληματία υπαρχηγού των νεοναζί, που διαρκώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και χωρίς καμία ντροπή απαντά μόνο με ψέματα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπουργός. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας την επιβολή κυρώσεων σε όποιους εμπλέκονται τόσο στο βίαιο περιστατικό όσο και στην προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινωνίας”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΜέΡΑ 25 ανέφεραν πως υπάρχει “ακέραιη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησή του, τόσο για την συμμοριοποίηση της δράσης αυτών των ομάδων της ΕΛ.ΑΣ., όσο και για την επιχειρούμενη φίμωση πολιτών που καταγγέλλουν την δυσλειτουργία του καθεστώτος Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη”, καταγγέλλοντας ότι “δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της δίωξης κατά του Κώστα Βαξεβάνη, και ήρθε στο φως νέο τεκμήριο για την αστυνομική βία στο Γαλάτσι το Νοέμβριο του ’20, από το NEWS 24/7. Ομοίως δεν έχει προλάβει να στεγνώσει η άρση της ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου για την καταγγελία της για αστυνομικούς προβοκάτορες, και νέα ντοκουμέντα κονιορτοποιούν την «ιερή αγανάκτηση» των θιγόμενων αστυνομικών»”.

Καμία ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ, καμία αναφορά από τον Μ. Χρυσοχοΐδη

Παράλληλα, την ώρα που πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανέφεραν πως το βίντεο που δημοσίευσε το NEWS 24/7 θα συσχετιστεί με την ήδη εξελισσόμενη, από τον περασμένο Νοέμβριο, ΕΔΕ, τονίζοντας δε πως το οπτικό υλικό αναμένεται να αποσταλεί και στον Συνήγορο του Πολίτη, από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως επίσης δεν υπήρξε και καμία σχετική αναφορά από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επιδόθηκε σε… πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να θυμίσουμε πως η (από 2/11) ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα γεγονότα στο Γαλάτσι ανέφερε ότι “οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid -19. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης”.

Όσο για τις καταγγελίες σχετικά με την παρουσία 5χρονου παιδιού, η ζωή του οποίου κινδύνεψε, διέψευδαν, τονίζοντας: “δύο (2) περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο (2) ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό”.

Η επανάληψη όλων των παραπάνω μάλιστα, ήρθε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16/3, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο 26 σταχυολογημένα ψέματα, ανακρίβειες, fake news, μισές αλήθειες και συκοφαντίες από τα άφθονα Δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία”.

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, λοιπόν, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ, δεν υπήρξε καμία νέα ανακοίνωση, παρά μόνο διαρροές που έκαναν λόγο για “καδρόνια” και “κράνη” διαδηλωτών, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην παρουσία ανήλικου κοριτσιού εντός της καφετέριας, αλλά και βρέφους εκτός αυτής, στα τραπεζοκαθίσματα του πεζόδρομου.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε σε μία λιτή δήλωση, μέσω της οποίας επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι και να αναφερθεί στα γεγονότα της 1ης Νοεμβρίου στο Γαλάτσι και τις εικόνες που έφερε στη δημοσιότητα το NEWS 24/7.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατρακυλά. Σήμερα εκτρέπεται δια του εκπροσώπου του. Με μίσος και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Γιατί δεν αντέχει όχι 42, αλλά ούτε μια απλή αλήθεια: η Ελλάδα προχωρά με ηπιότητα, καρτερία και σχέδιο. Ο,τι τους λείπει”, έγραψε ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη.

Εν αναμονή απαντήσεων

Μετά από τέσσερις μήνες, λοιπόν, παρά την έκταση που έχουν πάρει οι συγκλονιστικές εικόνες ωμής ένστολης βίας σε καφετέρια του Γαλατσίου, μεταξύ οικογενειών και θαμώνων του καταστήματος που είδαν τη ζωή τους να τίθεται σε κίνδυνο εν μέσω τυφλών χτυπημάτων και ψεκασμών, η ΕΛ.ΑΣ, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τουλάχιστον, εμμένει διά… της σιωπής (και των διαρροών) της στην ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη των επεισοδίων (2/11).

Μολονότι, οι καταγγελίες κατοίκων και εργαζομένων για παρουσία 5χρονου κοριτσιού στην καφετέρια επιβεβαιώνονται από το βίντεο και ενώ η εικόνα που δείχνει ότι υπήρξε και βρέφος στον χώρο της επίθεσης είναι ξεκάθαρη, η ΕΛ.ΑΣ τηρεί σιγή ιχθύος, με μοναδική και τελευταία επίσημη τοποθέτησή της την ανακοίνωση που διέψευδε ή απέκρυπτε όλα τα παραπάνω. Ανάλογη στάση και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, στη δήλωσή του παρέλειψε να σχολιάσει το βίντεο του NEWS 24/7 και το περιστατικό της 1ης Νοέμβρη.

Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε για την παρουσία ανήλικων στην καφετέρια και αν είχε οπτικό υλικό στην κατοχή της όταν συνέτασσε την ανακοίνωση που διέψευδε τις καταγγελίες, ή αν αρκέστηκε στις καταθέσεις των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.

Τέλος, είναι απορίας άξιο γιατί, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, προτίμησε να καταφύγει σε διαρροές αντί να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση, όπως έκανε δηλαδή στις 2/11, αλλά και γιατί, στις διαρροές της, δεν υπήρχε καμία αναφορά στα ανήλικα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα