Δρόμοι της Θεσσαλονίκης Μέρος 2ο

Δρόμοι της Θεσσαλονίκης Μέρος 2ο
Πανοραμική φωτογραφία της Πλατείας Αριστοτέλους MotionTeam

Αγάπη, Βάζελοι και Ρεμπελιό στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Αν κάποια πόλη της Ελλάδας, μεγαλούπολη εννοώ, έχει αδιάλειπτη ζωή εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, είναι ασφαλώς η Θεσσαλονίκη, κι όχι η Αθήνα. Όλη αυτή η ιστορία της, έχει αποτυπωθεί στα ονόματα των δρόμων της.

Όμως σήμερα θα πάμε πίσω από τη βιτρίνα. Πίσω από τη Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Λεωφόρο Στρατού, την Αγίου Δημητρίου ή την Τσιμισκή και την Εγνατία.  Προφανείς οι συμβολισμοί τους. Σήμερα θα πάμε στο παρασκήνιο, για να περπατήσουμε στους παράξενους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, αυτή την τόσο ερωτική πόλη, όπως θεωρείται, μια οδός Αγάπης… Ωστόσο, αυτή η ιστορία, της Θεσσαλονίκης ως μιας ιδιαιτέρως ερωτικής πόλης, μπορεί να την επινόησαν κάποιοι Αθηναίοι, που αξιώθηκαν να τσιλιμπουρδήσουν πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, σε κάνα ταξίδι για δουλειές… Και οι καπάτσοι Σαλονικιοί φυσικά δεν το διέψευσαν, καθώς ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον τιμητικός για την πόλη. Ωστόσο, εάν λες πως η Θεσσαλονίκη είναι ιδιαιτέρως ερωτική πόλη, λες και αλλού οι άνθρωποι πολλαπλασιάζονται διά διχοτομήσεως, σαν τις αμοιβάδες, είναι σαν να λες πως οι άνθρωποι φταρνίζονται ιδιαιτέρως στο Λονδίνο…

Ένας άλλος δρόμος, που ασφαλώς δεν περίμενε κανείς να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, την ποδοσφαιρική επικράτεια της Μπαοκάρας, του Άρη και του Ηρακλή, είναι η οδός Βαζέλωνος, στην Καλαμαριά.  Πριν αναρωτηθείτε τί γυρεύουν οι Βάζελοι στη Σαλονίκη, να σας πληροφορήσω πως η οδός Βαζέλωνος πήρε το όνομά της από μία Μονή, έξω από την Τραπεζούντα, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη…

Καθώς η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτηριστεί «φτωχομάνα», είναι φυσικό να έχει και δρόμους που ενισχύουν αυτή την ιδιότητά της. Ένας τέτοιος είναι και η οδός Βιοπαλαιστών, αλλά υπάρχει και καλύτερη: η οδός Ρέμπελου, οι μάλλον οι οδοί Ρέμπελου, μία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και η άλλη στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Αλλά πρέπει αν πούμε πως με τη συγκεκριμένη οδωνυμία μάλλον δεν τιμάται η εξέγερση, το ρεμπελιό, αλλά ούτε και κατακρίνεται η τεμπελιά, η ιδιότητα του αργόσχολου. «Ρέμπελος» ήταν το παρατσούκλι του Μακεδονομάχου Χρήστου Τσαλακόπουλου…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα