“Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της”

“Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της”
Λευτέρης Αυγενάκης Eurokinissi Sports

Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη ψηφοφορία και γιατί κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το ένα λάθος επιχειρεί να διορθώσει το προηγούμενο.

Στο στόχαστρο και του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ και πολλών άλλων ομάδων, αλλά προπαντός του υγιούς φίλαθλου κόσμου θα εξακολουθήσει να βρίσκεται η κυβέρνηση, εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα, με το αίτημά του για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με την επίμαχη ψηφοφορία επιδιώκει ουσιαστικά να εκθέσει τους «γαλάζιους» βουλευτές της Βορείου Ελλάδας και τους βουλευτές-οπαδούς του Ολυμπιακού, καθώς εκτίμησε ότι, ιδίως μετά την διαγραφή Ζαγοράκη από Μητσοτάκη, ουδείς θα την καταψηφίσει και, συνεπώς, δεν θα μπορεί πλέον να πουλάει «τσάμπα μαγκιά» και «οπαδιλίκι» -όπως λένε-στους φιλάθλους και τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ..

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν στα «Παιχνίδια εξουσίας» σχετικά με τα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, τα εξής:

«Καταρχάς να επισημάνουμε ότι παρόλο που η κυβέρνηση δικαιολογεί την τροπολογία, μεταξύ άλλων, για έναν ιδιαίτερα σοβαρό λόγο, την αποτροπή “εθνικού διχασμού”, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Αυγενάκης, δεν βρήκε το κουράγιο να παραστεί στη Βουλή για την υποστηρίξει και να εξηγήσει βεβαίως και το χάος που ο ίδιος και η κυβέρνησή του δημιούργησαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. 

Επί της ουσίας, η τροπολογία αυτή επιχειρεί να διορθώσει ένα λάθος (την παρέμβαση του κ. Αυγενάκη με την έκνομη αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής) με ένα άλλο λάθος, την τροπολογία, όπου συνιστά κατάφορη παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου και αλλαγή των κανόνων του πρωταθλήματος εν μέσω της διεξαγωγής του. Με την τροπολογία αυτή, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο μπάχαλο απ’ όσο την έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε κάθε βουλευτής να αναλάβει και προσωπικά την πολιτική ευθύνη για το μπάχαλο που η ΝΔ δημιούργησε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο». 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν τα εξής ως προς τις ευθύνες του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Οι τραγικοί πολιτικοί χειρισμοί του κ. Αυγενάκη και της κυβέρνησης οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος. 

Ο «Νόμος Βασιλειάδη» (4603/19) ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».

Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της.

Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.

Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της με τους χειρισμούς αυτούς, πλήγμα που θα την οδηγήσει σε νέα προβλήματα προσεχώς στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα