Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Τουσκ, Μακρόν και Μέρκελ AP

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.

Στην Οσάκα της Ιαπωνίας οι διαβουλεύσεις μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ. Ίσως η Σύνοδος Κορυφής της 30ης Ιουνίου επαναληφθεί και την επομένη, 1η Ιουλίου καθώς τα αδιέξοδα είναι μεγάλα. Τηλεφωνήματα και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τους διαδόχους Γιουνκέρ, Τουσκ, Μογκερίνι και Ντράγκι.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει φως στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιουνίου, η οποία ούτως ή άλλως είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η Σύνοδος θα επαναληφθεί το πρωί της επομένης, 1ης Ιουλίου, καθώς από τις 2 του μηνός θα συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να συζητήσει για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως η Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να εγκρίνει τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ (ΕΛΚ), αφού η υποψηφιότητα Βέμπερ κάηκε και μαζί της συμπαρασύρει και Τίμερμανς και Βερστάγκερ, ζητά ώς αντάλλαγμα τον Γερμανό Γενς Βαιντμαν για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Γ. Βάιντμαν θεωρείται ως ο σκληρός της ΕΚΤ και η υποψηφιότητα του προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί ότι μπορεί παραχωρώντας την θέση του προέδρου της Κομισιόν στους Γάλλους να πετύχει τη στήριξη του συμπατριώτη της ως διαδόχου του Ντράγκι. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Φρανς Τίμερμανς ενδέχεται να είναι ο αντικαταστάτης της Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση του “σκιώδους υπουργού Εξωτερικών” της Ε.Ε.

Αν, πάντως, δεν επικρατήσουν τα φαβορί υπάρχει plan b, το οποίο όμως θεωρείται ότι υποβιβάζει ιδιαιτέρως την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μιας υπερδύναμης. Στο plan b, μεταξύ άλλων, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν παίζει και το όνομα της Βουλγάρας πρώην επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το όνομα του Μαλτέζου πρωθυπουργό Ζοζεφ Μουσκατ και για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, το όνομα του γνωστού μας Όλι Ρεν. Αντιθέτως, στα υψηλά κλιμάκια έχει αποκλειστεί η ιδέα να είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κριστίν Λαγκάρντ.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα