Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκηπα Άντριου./ Leon Neal AFP

ΓΙΑΤΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΙΟ, ΑΝΤΡΙΟΥ

Ο αγαπημένος γιος της Ελισάβετ θα δικαστεί ως ιδιώτης στις ΗΠΑ, για την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, το 2001 -αφότου η μητέρα του τον άφησε ολομόναχο με μόλις 42 λέξεις.

Ο Πρίγκιπας Άντριου είναι το τρίτο παιδί και ο δεύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Στα 61 χρόνια της ζωής του, κυκλοφορούσε ως το αγαπημένο παιδί της Μονάρχη. Για την ιστορία, ήταν και ένατος στη γραμμή διαδοχής του βρετανικού θρόνου. Ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και έγινε ήρωας πολέμου, για τη δράση του στον πόλεμο των Νήσων Φόκλαντ.

Από την Πέμπτη 13/1 του αφαιρέθηκαν οι οκτώ στρατιωτικοί τίτλοι και όλοι οι βασιλικοί, με απόφαση της μητέρας του. Η ανακοίνωση του “είσαι μόνος σου” είχε μόλις 42 λέξεις. Ήταν υπεραρκετές.

Γιατί η Ελισάβετ αποφάσισε να τον αφήσει μόνο να τα βγάλει πέρα, ανήμερα της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή του Μανχάταν να εκδικαστεί η κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης που κατέθεσε η Bιρτζίνια Τζιούφρ εναντίον του, τον Αύγουστο του 2001 σε πολιτικά δικαστήρια;

Προηγήθηκαν ουκ ολίγες απόπειρες του Άντριου να απορριφθεί η υπόθεση. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό.

Ας δούμε τι έχει συμβεί με το ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλη Βρετανίας που πια δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τίτλο “His Royal Highness” (ή αυτόν του Πρίγκιπα) και έχει αρνηθεί αμέτρητες φορές την κατηγορία.

Το Νοέμβριο του 2019 είχε συμφωνήσει να μιλήσει στο BBC για όσα κυκλοφορούσαν και τον αφορούσαν και δη τη σχέση του με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Αποδείχθηκε ότι ήταν η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει. Μεταξύ άλλων, είχε πει πως δεν έχει την παραμικρή ανάμνηση της συνάντησης του με την Τζιούφρ. Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε, όταν του έδειξαν τη φωτογραφία που ακολουθεί. Μετά είπε και ότι “είμαι ιατρικά ανίκανος να ιδρώσω” όπως προσπαθούσε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας -που είχε καταθέσει ότι ίδρωνε σαν να μην υπάρχει αύριο, στις συνευρέσεις τους.

H φωτογραφία που δεν θυμόταν ο Άντριου -όπως δεν θυμόταν και την κοπέλα που ήταν δίπλα του. EyePress via AFP

H Τζιούφρ είχε δώσει στο δικαστήριο τη φωτογραφία το 2015, στο πλαίσιο μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε υποβάλει κατά της Γκισλέιν Μάξουελ. Στο Magazine διάβασες ήδη για την εκ των πιο φρικιαστικών υποθέσεων #metoo, με μια γυναίκα να είναι μεταξύ των θυτών. Παρεμπιπτόντως, καταδικάστηκε για συνωμοσία και κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών.

Στο ίδιο κείμενο έγινε και αναδρομή στην υπόθεση του Έπσταϊν, του καθηγητή που έγινε κυρίαρχος της Wall Street, πριν γίνει πρωταγωνιστής σε σκάνδαλο με ‘σκλάβες του σεξ’ και εν τέλει, αυτοκτονήσει στο κελί του.

Τα δικαστικά έγγραφα του 2015 είχαν κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του ίδιου έτους και αποκάλυψαν ότι σε μια κατάθεση του 2016, η ενάγουσα είχε πει ότι οι Epstein και Maxwell κανόνιζαν να παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες σε έναν αριθμό ‘ισχυρών ανδρών’. Έως τότε, ο Άντριου δεν είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα που συνδέονταν με τον Epstein.

Οι βασιλικοί ρεπόρτερ τόνισαν ότι το timing με τον Άντριου δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο, καθώς η Βρετανία είναι στην τελική ευθεία για τον εορτασμό των 70 χρόνων παρουσίας της μητέρας του στο θρόνο και τη μοναρχία “που είναι σύμβολο και ενοποιητής ενός συχνά ανήσυχου έθνους” όπως έγραψαν οι New York Times.

Ενώ η Ελισάβετ παραμένει αγαπητή στο βρετανικό κοινό (όπως άλλαζε 14 Πρωθυπουργούς, αρχής γενομένης από τον Τσόρτσιλ και έγινε η μακροβιότερη μονάρχης της ιστορίας), τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν γίνει τίτλοι σε παγκόσμια media για διαφόρων φύσεων σκάνδαλα. Για παράδειγμα, την αποκάλυψη της Μέγκαν Μαρκλ για το ρατσισμό που βίωσε στο Παλάτι.

Παλαιότερη φωτογραφία της βασιλικής οικογένειας/ TIM GRAHAM/POOL AFP

Γιος του πατέρα του

Ο Άντριου γεννήθηκε στις 19/2 του 1960, πήγε σχολείο -ως οικότροφος- στη Σκωτία, στο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Gordonstoun) από το οποίο είχε αποφοιτήσει και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος. Οι αναλυτές έλεγαν ότι είχε κληρονομήσει τη ροπή προς τις περιπέτειες που είχε και ο πατέρας του και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του προς το έθνος. Εκπαιδεύτηκε ως αξιωματικός του ναυτικού και υπηρέτησε ως πιλότος. Αν απέδειξε κάτι ήταν ότι ζούσε για την αδρεναλίνη. Χαρακτηριστικό ήταν και ότι το 2012 ‘κατέβηκε’ από έναν ουρανοξύστη του Λονδίνου (από τον 87ο όροφο), σε event για τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικό σκοπό.

Στα media και στους βασιλικούς κύκλους, αναφερόταν ως ‘ρεζέρβα’ και party prince και όχι ως διάδοχος, ενώ είχε έντονη κοινωνική ζωή ως εργένης, με μοντέλα και ηθοποιούς να φωτογραφίζονται στο πλευρό του. Έτσι προέκυψε η φήμη του playboy και το παρατσούκλι “Randy Andy”. Έτσι έγινε και τεράστια η ανάγκη να αποκατασταθεί, με τη Σάρα Φέργκιουσον να είναι η επιλογή όλων. Παντρεύτηκαν το 1986, όταν έγινε Δούκας του Εδιμβούργου. Μια δεκαετία αργότερα πήραν διαζύγιο, για το λόγο που φαντάζεσαι (την απιστία). Είχαν αποκτήσει δυο κόρες, τις Πριγκίπισσες Μπεατρίς και Γιουτζίν, ενώ συνέχισαν να μένουν όλοι μαζί στο Royal Lodge, κοντά στο Κάστρο του Windsor.

Στις βασιλικές του αρμοδιότητες ήταν αυτές του εκπροσώπου εμπορίου για τη Βρετανία, ρόλος που τον έφερε σε επαφή με τους πλέον πλούσιους κατοίκους της γης. Σε αυτές γνώρισε το 1999 τον Epstein και σύμφωνα με δικόγραφα του 2015 (της αγωγής κατά του Epstein που εκδικαζόταν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα), είχε βιάσει την Τζιούφρ -όπως υποστήριζε η ίδια-, όταν ήταν 17 χρόνων -το 2001.

Το θύμα κινήθηκε εναντίον του Άντριου τον περασμένο Αύγουστο και πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκε πως θα δικαστεί η υπόθεση, με τον κατηγορούμενο να μην δικάζεται ως Πρίγκιπας, αλλά ως απλός πολίτης -με ό,τι συνεπάγεται αυτού. Να σημειωθεί επίσης, ότι από την ημέρα που η μητέρα του, του αφαίρεσε όλους τους τίτλους, στη λίστα με τα βασιλικά μέλη είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος τα παράτησε όλα κι έφυγε, μετά της συζύγου του και του παιδιού του.

Στα -ας πούμε- θετικά, ο υποβιβασμός του Άντριου ενίσχυσε την εικόνα του αδελφού του και διαδόχου, Πρίγκιπα Κάρολου ως εκείνη του βασιλικού προτύπου που μπορεί να συνεχίσει το έργο της Ελισάβετ.

Τι αναμένεται να γίνει τώρα

Εφόσον ο Άντριου και η Τζιούφρ τα βρουν εξωδικαστικά, η πολιτική αγωγή θα τελειώσει εκεί και ο γιος της Ελισάβετ δεν θα παραδεχθεί κάποια ευθύνη ή το όποιο αδίκημα. Το μόνο που θα χάσει είναι χρήματα. Αν επιλεγεί αυτή η οδός, η διαδρομή θα ολοκληρωθεί έως τις 14/7. Η δεύτερη επιλογή είναι να εκδικαστεί η υπόθεση, ενώπιον ενόρκων, πιθανότατα σε live μετάδοση. Ό,τι ακουστεί εκτιμάται πως θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον Άντριου -και θα υπονομεύσει περαιτέρω τη βασιλική οικογένεια.

Γιατί λοιπόν, η Βασίλισσα άφησε απροστάτευτο το γιο της

Η αποκάλυψη για τη δίκη του Άντριου έπεσε χρονικά, πάνω στην κυβερνητική προδοσία και τα κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ και του Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με την Ελισάβετ να πρέπει να διαχειριστεί δυο, πολύ, σοβαρά μέτωπα όπως προσπαθούσε να γλιτώσει το Παλάτι από περαιτέρω ντροπή. Ο βασιλικός σχολιαστής του BBC Ντέιβιντ ΜακΚλουρ εξήγησε ότι “όσα ζει η Βασίλισσα είναι βάναυσα, υπό πολλές απόψεις. Έπρεπε να χτυπήσει το χέρι της στο τραπέζι και να πει το έως εδώ και μην παρέκει. Η υπόθεση του γιου της έγινε επιζήμια και για τη φήμη της μοναρχίας, οπότε έπρεπε να πάρει μια απόφαση που είχε ως προτεραιότητα την προστασία της φήμης της βασιλικής οικογένειας -που επλήγη πολύ, αφού όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τον Άντριου”.

Η Daily Mail και η Mirror αποκάλυψαν πως η Ελισάβετ δεν πήρε μόνη την απόφαση της διαγραφής του Άντριου. “Οι Πρίγκιπας Κάρολος και Πρίγκιπας Ουίλιαμ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση, που είχε στο επίκεντρο “το Παλάτι πρέπει να επιβιώσει, με τον όποιο τρόπο. Αυτή ήταν πάντα η πραγματικότητα για τη βασιλεία”. Το Insider πρόσθεσε και ότι ο Ουίλιαμ δεν ήταν ποτέ φαν του θείου του (τον θεωρούσε απειλή για την οικογένεια και σιχαινόταν την συμπεριφορά του προς ‘τον μελλοντικό βασιλιά’) και έγινε έξαλλος με την αδυναμία του να κρατήσει την υπόθεση μακριά από τα δικαστήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα