Έρχεται κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές κινητών – Το χρονοδιάγραμμα

Έρχεται κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές κινητών – Το χρονοδιάγραμμα
Φορτιστές κινητών AP

Ένα βήμα πιο κοντά στον κοινό φορτιστή για όλες τις συσκευές για τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε για πρώτη φορά το θέμα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Ζητούν χρόνο οι εταιρείες.

Η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα καταλήξει στη θέση της σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη θέσπιση ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση που είχε υποβάλλει η Κομισιόν στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 για την υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, πρόταση που είχε προκαλέσει και αντιδράσεις από τεχνολογικές εταιρείες, με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει πλήγμα στον ανταγωνισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton AP

 

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θύρα USB Type-C port θα καταστεί η κοινή για όλα τα smartphones, τα tablets, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός.

Επιπλέον, η Επιτροπή είχε προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, τα κράτη – μέλη συμφώνησαν σε διαπραγματευτική εντολή για την πρόταση κοινού φορτιστή με στόχο τη διασφάλιση των καταναλωτών ώστε να μην χρειάζεται πλέον να αγοράζουν νέο φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν ένα νέο κινητό και ότι όλες οι συσκευές θα μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή.

Όπως αναφέρεται, η πρόταση θα διευκολύνει τους καταναλωτές καθώς η πώληση φορτιστών θα αποδεσμευτεί από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, έτσι ώστε να μη συμπεριλαμβάνεται απαραίτητα νέος φορτιστής κατά την αγορά νέας συσκευής. Αυτό θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την απόρριψη φορτιστών.

Η εν λόγω απόφαση εγκρίθηκε από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ(Coreper) και αποτελούσε μια πάγια θέση του Ευρωκοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια.

Το 2014, το Κοινοβούλιο τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ύπαρξης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό (RED). Έκτοτε, στο πλαίσιο αρκετών άλλων πρωτοβουλιών του Κοινοβουλίου έχει ζητηθεί άμεσα ή έμμεσα την τυποποίηση των φορτιστών κινητών τηλεφώνων, όπως στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Από τη δική του μεριά, ο νομοθέτης Alex Agius Saliba, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε πως ελπίζει ότι η νομοθετική συνέλευση θα μπορέσει να ψηφίσει την πρότασή του τον Μάιο, ανοίγοντας τον τελικό δρόμο για το προσχέδιο που θα τεθεί προς ψηφοφορία, με ορίζοντα να καταλήξουν σε συμφωνία οι ευρωβουλευτές μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, o Saliba ανέφερε πως στόχος είναι να εναρμονιστούν και τα ασύρματα συστήματα φόρτισης μέχρι το 2025, ενώ προτείνει η νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την έγκρισή της, διάστημα μέσα στο οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συσκευές τους. Από τη δική τους μεριά, οι εταιρείες ζητούν περισσότερο χρόνο. Ρεαλιστικά πάντως εκτιμάται πως η μετάβαση θα απαιτήσει τουλάχιστον 12 μήνες, οπότε έχουμε χρόνο μπροστά μας.

Η Apple έχει προειδοποιήσει ότι η πίεση της ΕΕ για έναν κοινό φορτιστή θα έβλαπτε την καινοτομία και θα δημιουργούσε ένα βουνό ηλεκτρονικών απορριμμάτων εάν οι καταναλωτές αναγκάζονταν να στραφούν σε νέους φορτιστές.

Περισσότερα αναμένουμε από την επόμενη εβδομάδα, σε επίπεδο προσαρμογών και αντιδράσεων. Σημειώνεται πάντως, πως η ΕΕ έχει περιορίσει τους φορτιστές τα τελευταία δέκα χρόνια, από 30, σε τρεις διαφορετικούς τύπους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα