Ο κόσμος της τεχνολογίας έλαμψε στο “σκοτεινό” 2020

Ο κόσμος της τεχνολογίας έλαμψε στο “σκοτεινό” 2020
shutterstock

Σε μία χρονιά-σταθμό για την ανθρωπότητα, η τεχνολογία άφησε το στίγμα της μέσα από τάσεις, επιτεύγματα και συσκευές που διαμόρφωσαν εκ νέου μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς, την ανασκόπηση του 2020 το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια χρονιά που θα μνημονεύεται για δεκαετίες. Ο πλανήτης υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές του και να αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής του, συνηθίζοντας μέχρι νεοτέρας σε μία καινούρια κανονικότητα.

Σε αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές, ο ρόλος της τεχνολογίας ήταν σημαίνων, αφού χάρη στις λύσεις που προσέφερε, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα επετεύχθη ταχύτερα. Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν οι καινοτόμες προτάσεις και τα σπουδαία επιτεύγματα, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, μία ελπίδα που η ανθρωπότητα είχε τόση μεγάλη ανάγκη φέτος.

Τι ξεχωρίζουμε όμως από τον κόσμο της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τη χρονιά που φεύγει; Πάμε να θυμηθούμε τα σημαντικότερα του 2020…

Η προληπτική ιατρική εδραιώθηκε μέσω των wearables

Τα wearables ωρίμασαν. Η κατηγορία ξέφυγε από τα όρια του gimmick, διαθέτοντας πλέον προϊόντα ικανά να παρακολουθήσουν την υγεία του χρήστη 24/7. Πλέον ακόμα και τα φθηνότερα smartwatches είναι σε θέση μέσω των αισθητήρων τους, να προσδιορίσουν δεδομένα όπως ο καρδιακός παλμός και το ποσοστό κορεσμού οξυγόνου. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ξεφεύγουν τελείως, φτάνοντας στο σημείο να μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι και καρδιογράφημα. Σε περίπτωση δε που εντοπίσουν κάτι ανησυχητικό, ο χρήστης ενημερώνεται άμεσα έτσι ώστε να έρθει σε επικοινωνία με τον γιατρό του.

Samsung

Η AI μπήκε παντού

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια κάτι καινούριο. Έχει διεισδύσει σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο να προσφέρει μία αναβαθμισμένη (ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, προσωποποιημένη) εμπειρία στους καταναλωτές και δηλώνει παρούσα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Από τις ρυθμίσεις της κάμερας που πριν από κάθε λήψη προσαρμόζουν τα smartphones και τα chatbots, μέχρι τα πλυντήρια που επιλέγουν πρόγραμμα ανάλογα με το εκάστοτε φορτίο και τα αυτόνομα οχήματα, η AI βρίσκεται πλέον παντού, μαθαίνοντας από τον τρόπο ζωής μας και φροντίζοντας να προσαρμοστεί πλήρως σε αυτόν.

pixabay

Το 5G είναι επιτέλους εδώ

Μέσα στο 2020, το 5G έπαψε να θεωρείται το μέλλον αφού πλέον… είναι εδώ. Η δημοπρασία του φάσματος στη χώρα μας βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τους παρόχους να είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Την ίδια στιγμή στην υπάρχει πλέον πληθώρα 5G συσκευών, με τους καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν από τώρα σε μία πρόταση που θα τους καλύψει και στη νέα γενιά δικτύων. Με το δύσκολο τμήμα της διαδικασίας να αποτελεί παρελθόν, η στιγμή που θα απολαμβάνουμε τις ταχύτητες του 5G δεν αργεί.

PIXABAY

Η αρχή της κυριαρχίας της Tesla

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η Tesla έκλεινε τη χρονιά με χρηματιστηριακή αξία 75,7 δισ. δολαρίων. Μέσα σε 11 μόλις μήνες, η αξία της εταιρείας του Elon Musk έχει εκτοξευτεί στα 555 δισ. δολάρια με απόλυτα ανοδικές τάσεις. Το 2020 η Tesla ξεπέρασε βάσει κεφαλαιοποίησης αγοράς κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως οι Daimler, Volkswagen και BMW μαζί, βάζοντας πλώρη για ακόμα ψηλότερα. Τα τέσσερα σερί τρίμηνα κερδοφορίας αποτέλεσαν το εισιτήριό της για τον δείκτη S&P 500 και πλέον ουδείς μπορεί να προβλέψει αν υπάρχει ταβάνι.

tesla

Οι τηλεοράσεις πλέον… ξετυλίγονται!

Η LG Signature OLED R δεν είναι μία τηλεόραση που μπορεί να αγοράσει ο καθένας. Το 65 ιντσών πάνελ τεχνολογίας OLED και 4Κ ανάλυσης ξετυλίγεται μέσα από μία καλαίσθητη βάση που χρησιμοποιείται και ως μπάρα ήχου! Με τιμή 87.000 δολάρια και την κυκλοφορία του να έχει αρχίσει από τη Νότιο Κορέα, το εν λόγω αναδιπλούμενο μοντέλο είναι μάλλον για λίγους και εκλεκτούς, ωστόσο η εμπορική του διάθεση μας δίνει μια πρώτη εικόνα του πώς θα είναι οι τηλεοράσεις στο μέλλον.

lg

Νέες πραγματικότητες

Μέσα στο 2020 η βιομηχανία της τεχνολογίας φαίνεται πως βρήκε επιτέλους τρόπο να αξιοποιήσει το περίφημο extended reality (XR εν συντομία), έναν γενικότερο όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επαυξημένη (augmented ή AR), την εικονική (virtual ή VR) και τη μεικτή (mixed ή MR) πραγματικότητα. Οι χρήστες μπορούν πλέον να βλέπουν αν το προϊόν που ετοιμάζονται να βάλουν στο καλάθι τους ταιριάζει με τη διακόσμηση του σπιτιού τους και πώς δείχνουν επάνω τους τα ρούχα που είναι έτοιμοι να αγοράσουν, όλα αυτά μέσα απ’ το smartphone τους.

apple

Το ρίξαμε στα podcasts

Ο ελεύθερος χρόνος που είχαμε σε αφθονία μέσα στο 2020, οδήγησε μοιραία αρκετό κόσμο στα podcasts. Άλλοι ξεκίνησαν να ηχογραφούν το δικό τους και άλλοι το έριξαν στην ακρόαση. Σημασία έχει ότι τα podcasts μπήκαν για τα καλά στην καθημερινότητά μας, από την οποία δεν προβλέπεται να αποχωρήσουν σύντομα. Ο μέσος ακροατής άλλωστε παραμένει πιστός στις σειρές που ξεχωρίζει, οι πλατφόρμες αυξάνονται (με το Spotify να κυριαρχεί) και το sharing είναι πια πιο εύκολο από ποτέ.

Podcast shutterstock

Πλέον ψωνίζουμε μέσα από μία οθόνη

Τα νέα ήθη και έθιμα του lockdown μας έμαθαν και αντίστοιχα νέα «κόλπα». Με τα καταστήματα κλειστά για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά, ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται περισσότερο το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έρευνα του GR.EC.A έδειξε ότι ένα 16% των καταναλωτών ψώνισε για πρώτη φορά online κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ ένα 60% πρόκειται να συνεχίσει να κάνει τα ψώνια του διαδικτυακά. Καταστήματα και μεταφορικές προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και όλα δείχνουν ότι μπαίνουν οι βάσεις για μία εντυπωσιακή αλλαγή νοοτροπίας.

Λάπτοπ και κινητό σε διαδικασία συγχρονισμού. shutterstock

Η τηλεκπαίδευση μπήκε στις ζωές μας

Με τα σχολεία κλειστά, η εκπαίδευση γνώρισε τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Ακόμα και εν μέσω lockdown, τα μαθήματα συνεχίστηκαν μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Webex και μπορεί η υλοποίησή της τελευταίας να έγινε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, τα προβλήματα και οι ανορθογραφίες ωστόσο δεν έλειψαν. Η αδυναμία ορθής λειτουργίας της κατά τις πρώτες της ημέρες, η σύνδεση αγνώστων και η αδιευκρίνιστη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων μαθητών και δασκάλων/καθηγητών, αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας που χρήζουν λύσης, ιδίως αν το Υπουργείο αποφασίσει να στηρίξει την τηλεκπαίδευση.

Τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα Eurokinissi

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι το μέλλον

Οι κβαντικοί υπολογιστές υπάρχουν εδώ και κάμποσα χρόνια -αν και προφανώς δε διατίθενται εμπορικά. Μόλις φέτος τον Οκτώβριο όμως η Google κατάφερε να αποδείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανωτερότητά τους έναντι των «κλασσικών». Ένας υπολογιστής με 53 qubits (κβαντικό bit, στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας) χρειάστηκε περίπου τρία λεπτά για έναν υπολογισμό που ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής του κόσμου θα ολοκλήρωνε σε 10.000 χρόνια. Ναι, εξακολουθούμε να απέχουμε χρόνια από τη στιγμή που οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπουν στα σπίτια μας αλλά μέσα στο 2020 είδαμε τι ακριβώς μπορούν να κάνουν.

Quantum computing shutterstock

Οι αποστειρωτές χειρός είχαν την τιμητική τους

Ποιος θα το περίμενε ότι οι αποστειρωτές χειρός όπως το CleanPod της Monos θα είχαν τέτοια ζήτηση φέτος. Ας όψονται οι εξελίξεις όμως… Πρόκειται για συσκευές που λειτουργούν με ακτίνες UV, χάρη στις οποίες σκοτώνουν μικρόβια και λοιπούς βλαβερούς μικροοργανισμούς. Μικρού μεγέθους ώστε να χωράνε παντού, αναδείχθηκαν σε σύγχρονα «μαγικά ραβδιά» καθώς απολυμαίνουν στη στιγμή κάθε αντικείμενο και επιφάνεια, από χερούλια και αποσκευές, μέχρι τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

monos

Netflix & chill

Οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν μεγάλες δόξες το 2020 γιγαντώνοντας τον αριθμό των συνδρομητών τους. Το Netflix έφτασε από τα 167 εκατ. στα 195 εκατ. και αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Το Disney+ και το Apple TV+ στις πρώτες τους ουσιαστικά χρονιές έφτασαν τα 73 εκατ. και 40 εκατ. αντίστοιχα, ενώ σταθερά ανοδική πορεία διαγράφει και το Prime Video. Ακόμα και στην Ελλάδα, το νεότερο σε ηλικία κοινό άρχισε να γυρνά την πλάτη στην τηλεόραση, βρίσκοντας στις υπηρεσίες streaming το περιεχόμενο που έψαχνε για να περάσει τον χρόνο του στο σπίτι -και όχι μόνο.

Το λογότυπο του Netflix στη μικρή οθόνη AP

H SpaceX έγραψε ιστορία

Στις 16 Νοεμβρίου η αποστολή Crew-1 εκτοξεύτηκε με την κάψουλα Crew Dragon και έναν πύραυλο Falcon 9 από τη βάση της NASA στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή τόσο προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, όσο και για τη SpaceX του Elon Musk, σηματοδοτώντας παράλληλα την πρώτη διαστημική πτήση ιδιωτικής εταιρείας. Η κάψουλα που ονομάστηκε Resilience θα επιστρέψει στη Γη τον Μάιο του 2021.

H στιγμή της πρόσδεσης του SpaceX Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό AP

To Bitcoin παίρνει και πάλι τα πάνω του

Μπορεί τα γεγονότα στις αρχές του έτους να μην επηρέασαν ιδιαίτερα το Bitcoin, ωστόσο ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων ετοιμάζεται να κλείσει το 2020 με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Η αξία του πλησιάζει το επίπεδα του 2017, μόνο που όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτή τη φορά το Bitcoin έχει τη δυναμική να παραμείνει ψηλά. Η αγορά έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία τριετία, τα κρυπτονομίσματα γίνονται ευρύτερα αποδεκτά με τον καιρό και η εμπιστοσύνη του κοινού αντικατοπτρίζεται στην αξία τους σε χρόνο μηδέν.

Το κρυπτονόμισμα bitcoin Shutterstock

Τα camera phones «ξέφυγαν»…

Κάθε χρόνο τα smartphones εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με τον προηγούμενο, μόνο που αυτό που συνέβη το 2020 με τα camera phones δεν είχε προηγούμενο. Το P40 Pro της Huawei έφερε την επανάσταση με τις τέσσερις κάμερές του και την τεχνολογία της Leica για να έρθει η Samsung με τα S20 Ultra και Note20 Ultra και τα 108 MP των κύριων καμερών τους. Η χρονιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο καθώς η Apple ανακοίνωσε τα iPhone 12 Pro και Pro Max με την τριπλή κάμερα, τον αισθητήρα LiDAR και την εγγραφή βίντεο σε 10-bit HDR.

Μάθαμε να δουλεύουμε από το σπίτι

Lockdown, καραντίνα… Όροι άγνωστοι μέχρι πρότινος που μέσα στη χρονιά εξελίχθηκαν στην καθημερινότητά μας. Ανάμεσα και σε αυτούς η εργασία από το σπίτι -το περίφημο working from home αγγλιστί. Τα meeting rooms έδωσαν τη θέση τους στο Zoom, οι πίνακες αντικαταστάθηκαν από το Miro και το cloud πήρε φωτιά. Ο κόσμος έμαθε να εργάζεται από το σαλόνι και την κουζίνα με τις εταιρείες ανά τον κόσμο να συνειδητοποιούν ότι εύκολα ή δύσκολα η δουλειά γίνεται και εκτός γραφείου.

Τηλεργασία Shutterstock

PS5 & Xbox Series X/S κάνουν πια παιχνίδι

Η νέα γενιά κονσολών είναι εδώ! Στο φινάλε του 2020 οι gamers πήραν επιτέλους αυτό που περίμεναν εδώ και χρόνια, με τις Sony και Microsoft να λανσάρουν τα συστήματα νέας γενιάς τους. PS5 και Xbox Series X και S κυκλοφόρησαν χωρίς πολλά νέα παιχνίδια αλλά με πλήθος υποσχέσεων. Το πρώτο δείγμα γραφής τους είναι αν μη τι άλλο άκρως εντυπωσιακό και αν κρίνουμε από τις κορυφαίες επιδόσεις και τις αστραπιαίες ταχύτητες απόκρισής τους, η νέα γένια θα μας μείνει αξέχαστη.

SONY, MICROSOFT

Η επαλήθευση γεγονότων έγινε must

Στον καιρό της πανδημίας μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μεταφέρθηκε online. Η ενημέρωση αλλά και η επικοινωνία, άμεση ή έμμεση, γίνονται πλέον διαδικτυακά, ωστόσο οι ψευδείς ειδήσεις, τα περίφημα fake news, κάνουν τη ζωή όλων μας -εκτός από εκείνων που τα διαδίδουν φυσικά- δύσκολη. Facebook και Twitter έχουν ενσωματώσει ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να διαπιστώνουν την ορθότητα των πληροφοριών που δημοσιεύονται στις πλατφόρμες τους. Στο φινάλε πάντως, οι ίδιοι οι χρήστες είναι εκείνοι που πρέπει να μάθουν να φιλτράρουν ό,τι πληροφορία παίρνουν online…

Διαδικτυακό έγκλημα shutterstock

Οι ΗΠΑ «κήρυξαν πόλεμο» στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας

Το 2020 χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων και από τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα σε εμπορικό επίπεδο. Η Ουάσιγκτον δε δίστασε να επιβάλλει κυρώσεις σε Huawei και ByteDance, εταιρεία στην οποία ανήκει η πλατφόρμα TikTok, απαγορεύοντας σε κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο στη χώρα να συναλλάσσεται μαζί τους. Η επικείμενη αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ αφήνει ελπίδες για συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, αν και το διακύβευμα στην εποχή του 5G και της AI είναι μεγάλο.

Η εφαρμογή του Tik Tok AP

Ζούμε σε έναν «ανέπαφο» κόσμο

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού, ο κόσμος άρχισε να αποφεύγει τις επαφές -με άλλους και με αντικείμενα. Η εξέλιξη αυτή, ακόμα κι αν στο μέλλον ατονήσει, επιτάχυνε την ευρύτερη υιοθέτηση των ανέπαφων συναλλαγών. Από τις πληρωμές με κάρτες, smartphones και wearables στα καταστήματα μέχρι το check in στα αεροδρόμια, το κοινό άρχισε να ψάχνει και να προτιμά τις μεθόδους που θα του επέτρεπαν να διατηρήσει τα χέρια του καθαρά, σε μία τάση που ακόμα κι όταν η COVID-19 φύγει, η ίδια θα παραμείνει.

Ηλεκτρονική πληρωμή Eurokinissi

Το έξυπνο σπίτι έγινε εξυπνότερο

Μέσα στο 2020 η αγορά «αγκαλιάσε» ακόμα περισσότερο το κόνσεπτ του έξυπνου σπιτιού. Το smart home έπαψε μια για πάντα να δίνει ραντεβού μαζί μας στις μεγάλες εκθέσεις τεχνολογίας και αντ’ αυτού το βρίσκουμε πια στα καταστήματα. Το Internet of Things είναι πλέον γεγονός καθώς σκούπες, πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες, οδοντόβουρτσες και ό,τι άλλο φαντάζεται κανείς, μπορεί να συνδεθεί στο οικιακό δίκτυο με τον χρήστη να έχει τον πλήρη έλεγχο του σπιτιού του μέσα απ’ το smartphone του.

samsung

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα