Πέντε TikTok challenges που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Πέντε TikTok challenges που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Make Tiktoks γράφει η μπλούζα του πιτσιρικά στην Αυστραλία. AP

Πολλές από τις δοκιμασίες/προκλήσεις στο ΤikTok ακυρώνουν κάθε έννοια λογικής. Ή πλάκας. Ή διασκέδασης. Ας δούμε τις πιο επικίνδυνες που οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς -για να προφυλάξουν τα παιδιά τους.

Το Μάρτιο του 2020 είχε κάνει θραύση στο TikTok το #coronovariuschallenge, hashtag που συγκέντρωσε πολύ σύντομα 100 εκατομμύρια views και ένα χρόνο μετά έχει ξεπεράσει τα 3.1 δισεκατομμύρια (views). Το concept ήθελε να κάνετε ό,τι είναι επικίνδυνο για να κολλήσετε Covid-19. Όπως το να γλείψετε το κάθισμα τουαλέτας αεροπλάνου. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο, αλλά κάτι που έκανε μοντέλο του Instagram, ονόματι Άνα Λουίζ. Aυτός που προτεινε την πρόκληση λέγεται Τίμουχιν Καν. Δημιούργησε μάλιστα, 123 σχετικά videos. Όλα έχουν την επισήμανση “μάθετε τα δεδομένα για το Covid-19”, την οποία πρόσθεσε η πλατφόρμα. Αρχικά είχε ανακοινώσει πως θα αποσύρει τα σχετικά posts. Δεν τα κατάφερε στο εκατό τοις εκατό με το συγκεκριμένο challenge. ‘Κατέβηκαν’ ωστόσο, άλλα εξόχως επικίνδυνα. Από τον ορυμαγδό επικίνδυνων challenges που υπάρχουν στα social networks αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα πιο επικίνδυνα που έγινε trends στο TikTok και τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ενεργά έως τη σήμερον ημέρα. Ας πούμε αυτό.

Πάμε και στα πιο επικίνδυνα, ξεκινώντας από ένα αποδεδειγμένα θανατηφόρο που ανήκει στα τελευταία trends: το task της λιποθυμίας, με τους μετέχοντες να περνούν από το λαιμό τους κορδόνι παπουτσιού και να το σφίγγουν έως ότου χάσουν τις αισθήσεις τους. Στις 30/3 ένα 12χρονο αγόρι από το Κολοράντο έμεινε εγκεφαλικά νεκρό, μετά τη δοκιμασία.

Τι άλλο επικίνδυνο υπάρχει

#Skullbreakerchallenge

Eίναι επικίνδυνο για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Που έχουν να κάνουν με την υγεία των μετεχόντων. Κυρίως αυτού που αναλαμβάνει το πιο σημαντικό κομμάτι του challenge: το skull break. Δηλαδή, το ‘άνοιγμα’ του κρανίου. Που όντως μπορεί να συμβεί. Αφότου έγινε viral η πρόκληση, γονείς πόσταραν φωτογραφίες και stories με τραυματισμούς των παιδιών τους (πολλά κατέληξαν στο νοσοκομείο), ως συνέπεια της δοκιμασίας. Ένα 10χρονο κορίτσι στην Ιταλία είναι εγκεφαλικά νεκρό -μετά το challenge.

Εκπρόσωπος του TikTok ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι trend που εμπνεύστηκε η πλατφόρμα μας, καθώς έχουμε την ευημερία και την ασφάλεια των χρηστών μας ως απόλυτη προτεραιότητα. Όπως ξεκαθαρίζουμε στους κανόνες χρήσης, δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο που ενθαρρύνει, προωθεί ή δοξάζει επικίνδυνα challenges που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Και κάθε παράβαση διαγράφεται”. Το Refinery 29 εξήγησε πως δεν ήταν αυτοί που δοκίμασαν την πρόκληση, που την έκαναν viral “αλλά οι γονείς που θέλοντας να σταματήσουν οι τραυματισμοί πόσταραν αναρίθμητα videos’.

#passoutchallenge

Ο βλακώδης τρόπος για να προσπαθήσεις να λιποθυμήσεις μπορεί να γίνει και αιτία θανάτου, όπως ενημέρωσαν οι ειδικοί αφότου το #passoutchallenge έγινε viral. Ξεκίνησε το Φλεβάρη και αυτοί που δέχονταν την πρόκληση κουνούσαν το κεφάλι μπρος-πίσω, αριστερά-δεξιά, με μανία και για ώρα. Πόση; Όση χρειάζονταν για να λιποθυμήσουν. Η ‘επιτυχία’ οφειλόταν στο ότι πολλοί δεν πίστευαν πως όντως μπορούν να χάσουν τις αισθήσεις του, κατά αυτόν τον τρόπο (που μιμείται την ασφυξία), έως ότου τον δοκίμασαν. Γιατροί εξήγησαν πως οι κινήσεις αυτές διακόπτουν -πρόσκαιρα- τη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο αυτών που τις έκαναν. Εξ ου και η λιποθυμία, αφού ένιωθαν ζάλη και δύσπνοια. Οι επιστήμονες τόνισαν πως το διακόπτουμε το ‘οξυγόνο’ του εγκεφάλου μας, δεν είναι ακριβώς πλάκα. “Η μικρή οξυγόνωση του εγκεφάλου για πάνω από τρία λεπτά, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη. Πάνω από πέντε μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο” τόνιζαν οι γιατροί. Κάποιοι έκαναν την πρόκληση, ενώ ήταν σε σκάλες -γεγονός που μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό (δηλαδή όχι μπορεί, αλλά οδήγησε) ή θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζονται τα ποσταρίσματα.

#CerealChallenge

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε στο σπίτι σας δημητριακά. Και πιάτα. Ας πούμε ότι δεν έχετε πιατικά, αλλά θέλετε να φάτε τα δημητριακά. Μάλλον θα επιλέξετε να τα βγάλετε από τη συσκευασία, με το χέρι σας. Σε μικρές ποσότητες. Αυτό όμως, δεν είναι fun κατά το TikTok, όπου έγινε viral αυτό που είδατε από πάνω. Δηλαδή, αν μένετε μόνοι, καλείτε κάποιον, τον ξαπλώνετε (με την πλάτη) στο τραπέζι της κουζίνας και του ζητάτε να ανοίξει το στόμα του. Αφού ρίξετε γάλα και δημητριακά (απευθείας στον οισοφάγο), παίρνετε το κουτάλι και τρώτε από το στόμα τα δημητριακά. Αφότου έγινε viral, ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι πως πρόκειται για επικίνδυνη δοκιμασία που μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό.

#Gorillagluechallenge

Η κόλλα στιγμής, της μάρκας Gorilla χρησιμοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς τρόπους τον περασμένο Φλεβάρη. Ένας άνδρας από τη Λουιζιάνα, κατέληξε στο νοσοκομείο -καθώς την τοποθέτησε στο στόμα του με απώτερο σκοπό να τη γλείψει. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Μια άλλη χρήστης την έβαλε στα μαλλιά της. Μαντέψτε. Πάλι δεν βγήκε ποτέ και χρειάστηκε να πάει και αυτή στο νοσοκομείο -ενώ μετά έκοψε τα μαλλιά της. Η εταιρία που παράγει την κόλλα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι “τα προϊόντα μας δεν μπορείτε να τα καταπιείτε, να τα βάλετε στα μάτια, το δέρμα ή τα ρούχα σας. Χρησιμοποιούνται για εργασίες, αυτοκίνητα και projects γραφείου, ώστε να μονταριστούν αντικείμενα σε επιφάνειες, όπως χαρτί, ξύλο, μελαμίνη και ύφασμα”.

#SilhouetteChallenge

Το challenge είναι να βρεις μια πόρτα όπου θες να ποζάρεις και να μετατρέψεις τον εαυτό σου σε μια μαύρη σιλουέτα, σε κόκκινο φόντο -με τη βοήθεια φίλτρου του Snapchat. Δεν βλέπετε να υπάρχει κάπου πρόβλημα. Μετά τα 90 εκατομμύρια views εμφανίστηκαν τύποι που μπορούσαν να κάνουν edit και να αποκαλύψουν τα πραγματικά σώματα των μετεχόντων. Αν σταματούσαν εκεί, ενδεχομένως πάλι να μην υπήρχε θέμα. Αλλά τα πόσταραν -χωρίς την άδεια των ανθρώπων στους οποίους άνηκαν.

To logo του TikTok. AP

Yστερόγραφο

Το Tik Tok απέσυρε το #Cha-ChaSlideChallenge (δεν υπάρχει πια video), κατά το οποίο κυρίως έφηβοι οδηγούσαν στο ρυθμό του χορευτικού τραγουδιού με τον τίτλο ‘Cha cha slide’, το οποίο κυκλοφόρησε προ 20ετιας. Έκαναν ό,τι έλεγε ο ερμηνευτής (‘γλιστρήστε δεξιά’, ‘κάντε crisscross’) κλπ) ανεξαρτήτων συνθηκών.

Επίσης, ‘κατέβηκε’ το #coinchallenge με το στόρι να αφορά την τοποθέτηση ενός κέρματος πίσω από ένα φορτιστή τηλεφώνου που ήταν εν μέρει συνδεδεμένος με την πρίζα (δηλαδή, ήταν εκτεθειμένο το φις). Προηγήθηκαν πολλές προκλήσεις φωτιάς -κάποιες σε σχολεία, άρα απειλήθηκαν πολλές ζωές.

To τρίτο που δεν υπάρχει πια είναι το #benadrylchallenge, με τους μετέχοντες να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα του συγκεκριμένου αντισταμηνικού και να αναφέρουν τις παραισθήσεις που είχαν. Μόνο που στις συνέπειες ήταν το ντελίριο, η ψύχωση, η καταστροφή οργάνων, η υπερθερμία, το κώμα και ο θάνατος. Δεκάδες νοσηλεύτηκαν. Ένα 15χρονο κορίτσι από την Οκλαχόμα πέθανε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα