Bayer: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενούς

Bayer: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενούς
UNSPLASH

Μέσω του προγράμματος Healthcare Accelerator, η Bayer Ελλάς αναπτύσσει την ψηφιακή υγεία και συμβάλλει στη μετάβαση του συστήματος υγείας σε μια νέα εποχή καινοτομίας

Καινοτομία με επίκεντρο -πάνω απ’ όλα- τον ασθενή. Αυτός ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο στόχος της Bayer, η οποία εργάζεται πυρετωδώς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ασθενών ανεξαιρέτως. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες και οργανώνει ειδικά προγράμματα.

Μία απ΄ αυτές τις πρωτοβουλίες συνίσταται στο πρόγραμμα Healthcare Accelerator (HCA), το οποίο βρίσκεται ήδη στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του,και αφορά την δημιουργία ενός οικοσυστήματος, εντός του οποίου η κλινική έρευνα, η ιατρική εκπαίδευση και η κλινική πρακτική ενδυναμώνονται και αλληλεπιδρούν, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους ασθενείς τόσο του σήμερα όσο και του αύριο οδηγώντας σε ένα καινοτόμο και αποδοτικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Κάνοντας μια ξεχωριστή αναφορά στο κομμάτι της κλινικής πρακτικής, οφείλουμε να σταχυολογήσουμε τον ρόλο και τις πρακτικές του ιατρού, τον ρόλο του ασθενούς αλλά και την μεταξύ τους επικοινωνία. Είναι σαφές, εξάλλου, ότι η διαθεσιμότητα πληθώρας λύσεων στους γιατρούς, οι ορθά ενημερωμένοι ασθενείς και η αναβαθμισμένη παροχή φροντίδας, οδηγεί σε καλύτερα τελικά αποτελέσματα.

UNSPLASH


Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς

Έχοντας υπόψη την ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για βέλτιστη ιατρική απεικόνιση, έγκαιρη διάγνωση και σωστή καθοδήγηση στον σχεδιασμό της θεραπείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να λύσει τα χέρια, παρέχοντας μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών προς όφελος του ασθενούς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η Bayer ανέπτυξε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ψηφιακής υγείας και συγκεκριμένα της Τεχνητής Νοημοσύνης (artificial intelligence-AI), όπως το «Calantic Digital Solutions». Η εν λόγω εφαρμογή στοχεύει στη διαχείριση της αποτελεσματικότητας σε διάφορους βασικούς τομείς της ακτινολογίας, όπως:

  • Εφαρμογές διαλογής για την επισήμανση κρίσιμων ευρημάτων ασθενών για ταχεία επανεξέταση και θεραπεία
  • Εφαρμογές ανίχνευσης για τη βελτίωση της ανίχνευσης βλαβών
  • Εφαρμογές ποσοτικού προσδιορισμού που στοχεύουν σε ένα εύρος αυτοματοποιημένων εργασιών

Παράλληλα, παρέχει προγράμματα διάγνωσης θωρακικών και νευρολογικών ασθενειών, καθώς και εργαλεία, τα οποία στοχεύουν να βοηθήσουν στην απεικόνιση του μαστού και του προστάτη.

Στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων είναι οι ακτινολόγοι να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον τεράστιο φόρτο εργασίας, εξοικονομώντας χρόνο και υποστηρίζοντας την αποστολή τους, για παροχή έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης. Βασικό μέλημα, επίσης, είναι η βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών μέσω της ολοκληρωμένης ανάλυσης και ερμηνείας των δεδομένων υγείας, διευκολύνοντας την λήψη αποφάσεων από τους ειδικούς.

Μην ξεχνάμε δε, ότι ένα νέο πρόγραμμα επιτάχυνσης για ιατρικές εφαρμογές απεικόνισης «Calantic SPARK» έχει ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο από την Bayer, προωθώντας την καινοτομία στην Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της ακτινολογίας.

UNSPLASH

Η ψηφιακή υγεία στην Ελλάδα


UNSPLASH

Στην Ελλάδα, η ψηφιακή υγεία και οι εφαρμογές της έχουν υιοθετηθεί μόνο σε μικρό βαθμό. Αλλά, αναμφίβολα, οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες. Έχοντας αυτό ως γνώμονα, το πρόγραμμα HCA της Bayer Ελλάς στηρίζει ενεργά τον πυλώνα της εξέλιξης της κλινικής πρακτικής μέσω των ψηφιακών εφαρμογών στην υγεία. Χάρη σ’ αυτό, οι επαγγελματίες υγείας ενδυναμώνονται με καινοτόμες τεχνολογίες για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, η Bayer στηρίζει την ανάπτυξη των εφαρμογών «DDiVAT» για τη εξ’ αποστάσεως διάγνωση εκφυλιστικών παθήσεων της ωχράς κηλίδας και «VTEcareNET» για την εξ’ αποστάσεως διαχείριση των ασθενών με φλεβική θρομβοεμβολή. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Level Up|G4A», η Bayer υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων στον τομέα της υγείας.

Παρόλα αυτά, η υιοθέτηση τέτοιου είδους εφαρμογών ψηφιακής υγείας εντός του συστήματος υγείας αποτελεί βασική πρόκληση, καθώς απουσιάζει ή είναι ελλιπές το πλαίσιο έγκρισης, αξιολόγησης λειτουργίας τους.

Με όραμα, λοιπόν, τη μετάβαση του συστήματος υγείας στη νέα ψηφιακή εποχή, η Bayer Ελλάς συμβάλει σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης διαλόγου και προτείνει λύσεις για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου (ρυθμιστικό/νομοθετικό, κανονιστικό) σχετικά με την ένταξη της ψηφιακής υγείας στο σύστημα υγείας του αύριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα