Εμβόλιο Κορονοϊού: “Μικρό καλάθι” και λιγότερες δόσεις για την Ελλάδα

Εμβόλιο Κορονοϊού: “Μικρό καλάθι” και λιγότερες δόσεις για την Ελλάδα
Το εμβόλιο έρχεται στην Ελλάδα, αλλά οι δόσεις όπως φαίνεται θα είναι λιγότερες Shutterstock

Αν και γνωρίζουμε ότι είναι θέμα μόλις 3-4 εβδομάδων να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα, αυτός κάθε άλλο παρά μαζικός θα είναι. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Χαμηλές οι προσδοκίες για τις διαθέσιμες προς την Ελλάδα δόσεις του εμβολίου των Pfizer – Bionetch κατά του κορονοϊού μέσα στον Ιανουάριο, κρατά πλέον η Ελλάδα, ελπίζοντας ότι σύντομα θα εγκριθούν και τα υποψήφια εμβόλια των Moderna και Οξφόρδης – AstraZeneca προκειμένου να πετύχουμε το στόχο για κάλυψη του 60% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, η χώρας μας με βάση αυτό που της αναλογεί σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, δεν προβλέπεται να λάβει πάνω από 300.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο.

Έτσι από το πρώτο εμβόλιο που θα εγκριθεί άμεσα στην ΕΕ, η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά. Μάλιστα μέσα στον Ιανουάριο δεν αναμένεται να εμβολιαστούν πάνω από 150.000 άτομα. Κι αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει απόσταση σχεδόν ένα μήνα ανάμεσα στις δύο δόσεις που θα πρέπει να κάνει ο καθένας μας, αλλά θα πρέπει ήδη αυτές να έχουν δεσμευτεί εξ αρχής.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα περιμένει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 300.000 δόσεις αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρώτη παρτίδα θα ήταν 500.000. Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επίσης ερωτήθηκε πόσες δόσεις του εμβολίου περιμένει η ΕΕ έως το τέλος Ιανουαρίου, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο νούμερο. Κι αυτό διότι έχει προκύψει ζήτημα με την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας Pfizer

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer παραδέχθηκε προ ημερών ότι η προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου δεν πάει όπως θα ήλπιζε και συνεπώς περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως. Η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει να φτάσει στις 100 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

Η χώρα μας έχει προετοιμαστεί ώστε να μπορεί να διενεργεί περί τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, όμως εάν δεν εγκριθούν και άλλα εμβόλια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα