Ευλογιά των πιθήκων: Τέλος στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Τέλος στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑ
Ευλογιά των Πιθήκων Getty Images/iStockphoto

Η μεγάλη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες θέτει τέλος στον συναγερμό στις ΗΠΑ και πιθανότητα σύντομα σε όλο τον κόσμο. Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την εξέλιξη της ευλογιάς των πιθήκων (mpox), καθώς η δραστηριότητα της νόσου βρίσκεται σε ύφεση στις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να θέσει τέλος στην κατάσταση υγειονομικής κατάστασης έκτακτου ανάγκης που είχε κηρύξει για την εξάπλωση της mpox, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σε ρεπορτάζ του το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές θα θέσουν τέλος στον συναγερμό τις επόμενες 60 ημέρες.

Βάσει του σχεδίου που έχει καταρτιστεί, το μέτρο θα εκπνεύσει την 31η Ιανουαρίου 2023.

Στο ίδιο άρθρο, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση δεν θα είναι οριστική και το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να μεταβληθεί, καθώς πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, η οποία ενδέχεται να παρουσιάσει νέα έξαρση.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε αποφασίσει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «ευλογιά π» (mpox) αντί για τον όρο «ευλογιά των πιθήκων» (monkeypox), εξαιτίας των διαμαρτυριών για το ότι η ονομασία της ασθένειας συνεπάγεται στιγματισμό και ρατσιστική αντιμετώπιση των ασθενών.

Η πορεία των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) WHO

Η ευλογιά των πιθήκων ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1958 και πήρε την ονομασία της από το πρώτο ζώο το οποίο είχε εμφανίσει συμπτώματα.

Κρούσματα της νόσου εντοπίζονταν κυρίως στη δυτική και στην κεντρική Αφρική μέχρι φέτος, όμως πλέον 110 χώρες έχουν αναφέρει κάπου 80.000 επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 55 θανάτους, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο διεθνής οργανισμός.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ (10 Νοεμβρίου), ο αριθμός των ασθενών ήταν 85.

Υπενθυμίζεται ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο, με στενή σωματική επαφή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα