Κορονοϊός: Προχωρά η καθιέρωση της ρεμδεσιβίρης

Κορονοϊός: Προχωρά η καθιέρωση της ρεμδεσιβίρης
Ένεση με ρεμδεσιβίρη. shutterstock

Αισιόδοξα τα νέα όσον αφορά στη θεραπεία - Τα δεδομένα που προάγουν και τη χορήγηση τριπλού συνδυασμού άλλων φαρμάκων.

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τη χορήγηση ενός ικανοποιητικού αριθμού φαρμάκων για κορονοϊό και κυρίως για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης. Επίσης υπάρχουν και καλά νέα από ένα νέο τριπλό σχήμα αντι-ικών φαρμάκων.  

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις έχουμε κάποια νέα τις τελευταίες ημέρες τα οποία είναι αισιόδοξα και υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις για ελπιδοφόρα μηνύματα από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες για κορονοϊό (περίπου 4 με 5 μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες) μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και την διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποιες να σκοτώνει ή εξαφανίζει τον ιό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης ενός από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες της ρεμδεσιβίρης για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη έτσι ώστε να μπορούν να θεραπευθούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19. “Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμη διασωληνωμένοι (τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς). Θα μπορεί δηλαδή να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, και ασθενείς στους οποίους απαιτείται στήριξη της αναπνοής με άλλα πλην του αναπνευστήρα μέσα” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης συμπλήρωσε ότι η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά με βάση τα νεότερα δεδομένα θα μπορεί κατ’αρχάς να είναι 5 αντί για 10 ημέρες. “Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο και σε άλλους ασθενείς. Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται, είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών. Οι προσπάθειες ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν τις σοβαρές μορφές της νόσου σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο και χρήση φαρμάκων στα πρώτα στάδια της νόσου με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές. Βέβαια είναι ακόμη νωρίς αλλά σιγά σιγά θα δούμε και περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι μια πρώτη σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Hong-Kong. Έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά και μετρίων μορφών της νόσου COVID-19 με τριπλό σχήμα φαρμάκων -ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV (λοπιναβίρη-ριτοναβίρη), και 2 με γενικότερες αντι-ιικές ιδιότητες (την ριμπαβιρίνη και την ιντερφερόνη β-1β) έδειξε πως είχε πολύ καλά αποτελέσματα για τον ιό (εξαφανίσθηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους), τα συμπτώματα τους υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες ημέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

“Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμασθεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς αλλά σίγουρα τα μηνύματα ήταν αισιόδοξα. Αναμένουμε περισσότερα νέα από προσπάθειες που εξετάζουν την χρήση διαφόρων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς. Όπως αναμένεται τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για φάρμακα απέναντι στον ιό ήδη υπάρχουν κι αναμένουμε ακόμη περισσότερα το επόμενο χρονικό διάστημα” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα