Κορονοϊός – Έρευνα: Πιο πιθανές οι σπάνιες νευρολογικές παθήσεις μετά από νόσηση παρά από εμβολιασμό

Κορονοϊός – Έρευνα: Πιο πιθανές οι σπάνιες νευρολογικές παθήσεις μετά από νόσηση παρά από εμβολιασμό
Κέντρο τεστ για κορονοϊό στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας 2021 Martin Meissner/AP

Λίγο αυξημένος ο κίνδυνος σπάνιων νευρολογικών παθήσεων και αιμορραγικού εγκεφαλικού μετά από εμβόλια AstraZeneca και Pfizer/BioNTech, αλλά μεγαλύτερος μετά από Covid-19, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη.

Μια μεγάλη έρευνα -η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα διεθνώς- σε περίπου 32 εκατομμύρια εμβολιασμένους ενήλικες στην Αγγλία (20 εκατομμύρια με AstraZeneca και 12 εκατομμύρια με Pfizer/BioNTech), καθώς επίσης σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό, δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος μεν, αλλά πολύ μικρός, κίνδυνος για την εμφάνιση δύο σπάνιων νευρολογικών παθήσεων, του συνδρόμου Guillain-Barré και της παράλυσης Bell, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca. Ακόμη παρατηρήθηκε κάπως αυξημένος, αλλά επίσης πολύ χαμηλός, κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού μετά την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

Από την άλλη, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine, βρήκαν ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος για επτά νευρολογικές διαταραχές -μεταξύ των οποίων το σύνδρομο Guillain-Barré- αν κάποιος διαγνωστεί θετικός για κορονοϊό.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι νευρολογικές επιπλοκές που σχετίζονται με τα εμβόλια, είναι σπάνιες, αντίθετα ο κίνδυνος νευρολογικών επιπλοκών λόγω λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος.

Προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα κάποιας σχέσης ανάμεσα στους εμβολιασμούς και στην εκδήλωση νευρολογικών διαταραχών, οι ερευνητές εξέτασαν τις εισαγωγές στα αγγλικά νοσοκομεία λόγω νευρολογικών επιπλοκών, κατά το χρονικό διάστημα των 28 ημερών μετά την πρώτη δόση των δύο ανωτέρω εμβολίων. Παράλληλα, έκαναν κάτι ανάλογο, διερευνώντας την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά από θετικό τεστ για κορονοϊό.

Εκτιμήθηκε ότι μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca υπήρξαν στην Αγγλία 38 έξτρα περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barré (προκαλεί συνήθως πρόσκαιρους πόνους και αδυναμία στα άκρα) ανά 10 εκατομμύρια εμβολιασμένους μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες από τον αρχικό εμβολιασμό. Ελαφρώς αυξημένος, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ήταν ο κίνδυνος για παράλυση Bell. Επίσης εκτιμήθηκε ότι έως 28 μέρες μετά την πρώτη δόση Pfizer/BioNTech υπήρξαν 60 έξτρα περιπτώσεις αιμορραγικού εγκεφαλικού ανά 10 εκατομμύρια εμβολιασμένους.

Στο ίδιο όμως διάστημα, μετά από θετική διάγνωση κορονοϊού υπήρχε πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για νευρολογικές διαταραχές: μεταξύ άλλων, υπήρχαν 123, 163 και 145 έξτρα περιστατικά εγκεφαλίτιδας-μηνιγγίτιδας-μυελίτιδας, μυασθενικών διαταραχών και συνδρόμου Guillain-Barré αντίστοιχα ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους. Επίσης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού στους ανθρώπους που μολύνονται από κορονοϊό, κατά τις πρώτες επτά μέρες μετά τη διάγνωση τους.

Η σπάνια σχέση εμβολίου AstraZeneca-συνδρόμου Guillain-Barré επιβεβαιώθηκε με μια ξεχωριστή ανάλυση στοιχείων για περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους στη Σκωτία, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι θα είναι χρήσιμο να γίνει επιβεβαίωση σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού και σε άλλες χώρες. Οι ερευνητές σε επόμενη φάση θα κάνουν ανάλογη μελέτη για τις πιθανές παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα