Κορονοϊός: Φόβοι για νέο ρεκόρ κρουσμάτων με πάνω από 5000 σήμερα

Κορονοϊός: Φόβοι για νέο ρεκόρ κρουσμάτων με πάνω από 5000 σήμερα
Γεμίζουν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε πάνω από 5000 αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός των νέων διαγνώσεων κορονοϊού σήμερα 1η Νοεμβρίου με τη θετικότητα να εκτοξεύεται. Δραματικές οι ενδείξεις από τα rapid test

Ιδιαίτερα ανησυχητικός ήταν αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διήμερο από το ΕΟΔΥ, καθώς έφτασαν το Σάββατο μια ανάσα από τις 5000. Το γεγονός αυτό από μόνο του προοιωνίζεται περαιτέρω σημαντική άνοδο σήμερα, με τις νέες διαγνώσεις να αυξάνονται πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο σήμερα καταγράφοντας ένα νέο δραματικό ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως τη Δευτέρα δεν έχουμε συνηθίσει στην καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, εξαιτίας και του χαμηλού αριθμού. Αυτό όμως άλλαξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα το πρωί ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η θετικότητα των rapid test που διενεργούν οι ΚΟΜΥ εκτοξεύτηκε σε πάνω από 5% (5,23%) και μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν τα 32 έτη.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτή και εξετάζουν με προσοχή την πορεία της επιδημίας ανά τη χώρα. Μάλιστα σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη η επανεξέταση και του επιδημιολογικού χάρτη, χωρίς να αναμένεται όμως κάποια δραματική διαφοροποίηση.

Πέρα από την άνοδο των κρουσμάτων σημαντική είναι και η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ χθες σημειώθηκαν πάνω από 300 νέες εισαγωγές, ενώ επίσης σταθερά σε πάνω από 400 διατηρούνται οι διασωληνωμένοι ασθενείς και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αυξηθούν δραματικά.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιστημονική κοινότητα προέβλεψε εδώ και μέρες την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά δεν ανέμενε να γίνει τόσο σύντομα, δηλαδή με την έναρξη του Νοεμβρίου.

Όπως σημείωσε στο ΣΚΑΪ σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, “Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. “Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται”, σχολίασε.

Έντονη η ανησυχία για τη Β. Ελλάδα

Ιδιαίτερα έντονοι είναι οι φόβοι για την πορεία της επιδημίας στη Β. Ελλάδα και για το λόγω αυτό υπήρξε και σχετική συζήτηση σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αναμένεται να εξεταστεί από την επιτροπή την Τετάρτη, ωστόσο επί του παρόντος η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν γενικότερα περιοριστικά μέτρα, ούτε μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα